• Search form

26.10.2010 | 10:00

Izloženosti - Spaport 2009/10

Projekat “Gde se sve tek treba dogoditi” (Where Everything Is Yet To Happen - WEIYTH), u okviru Spaport bijenala 2009/10. u Banjaluci, nastavlja se 30. oktobra izložbom “Izloženosti”, koja je najavljena serijom pratećih događaja održanih u Sarajevu i Mostaru.

Izloženosti - Spaport 2009/10

Projekat “Gde se sve tek treba dogoditi” (Where Everything Is Yet To Happen - WEIYTH), u okviru Spaport bijenala 2009/10. u Banjaluci, nastavlja se 30. oktobra izložbom “Izloženosti”, koja je najavljena serijom pratećih događaja održanih u Sarajevu i Mostaru.

Izložba “Izloženosti” je drugo poglavlje dugoročnog projekta “Gde se sve tek treba dogoditi”, koji je započet izložbom "Možeš li govoriti o tome? - Da, mogu”, koja je otvorila prostor potencijalnosti, onog u kojem se uspostavlja mogućnost za govor, ali i odbijanje da se govori - pre svega postavljanjem pitanja: o čemu umetnost može, a zatim i mora, govoriti u kompleksnim političkim sredinama - u ovom slučaju na prostoru Republike Srpske, u Bosni i Hercegovini - a da pritom ne zadobije formu tek još jednog, “post/pre-emergency” bijenala?

Iako BiH predstavlja okvir i polazište tog projekta - sa svojim neprekidnim stanjem političke “privremenosti”, uzrokovane još uvek nerazrešenim etničkim tenzijama i ratnim traumama, nepostojanjem konsenzusa oko temeljne geopolitičke “konstitucije” zemlje, neprekinutim protektoratom “međunarodne zajednice”... - mesto "iščekivanja" nipošto nije tek BiH ili region. Upravo suprotno, namera projekta je da subverzuje pogled na BiH i Balkan kao antitetičku periferiju Evrope i ne pristane na njihovu egzotizaciju kao simbola “prostora konflikta”.

Umesto toga, BiH se uspostavlja kao uporište pogleda, ogledalo koje izokreće perspektivu i odražava urgentnost pitanja budućnosti, zajednice i ko-egzistencije mimo prevladavajućih modela etnopolitike i nacije-države, kako u “tranzicijskim”, tako i u zapadnjačkim, “naprednim” neoliberalnim demokratijama.

U organizaciji Protoka - Centra za vizuelne komunikacije iz Banjaluke, u drugom poglavlju projekta, čije su kustoskinje Ivana Bago i Antonia Majača (DelVe | Institut za trajanje, mjesto i varijable) iz Zagreba, učestvuju: Grupa Spomenik, Radna grupa Četiri lica Omarske, STEALTH.unlimited, Istraživački arhiv “Nogomet metafora života?” (Abart, Mostar), Igor Bošnjak, Lana Čmajčanin & Igor Grubić, Sandra Dukić & Boris Glamočanin, Flaka Haliti, Nicole Hewitt, Amel Ibrahimović, Margareta Kern, Radenko Milak, Renata Poljak, Vahida Ramujkić, Lala Raščić, Borut Šeparović, Goran Ferčec & ‘Generacija 91-95’ i Bojana Tamindžija.

Uoči otvaranja izložbe u fabrici “Rudi Čajevec”, najavljeni su performansi “Prokleta brana” Lale Raščić i akcija Lane Čmajčanin i Igora Grubića na Trgu Krajine. Nicole Hewitt izvešće performans “Spisi/Jasmina, a Branimir Stojanović (Grupa Spomenik) i Vladimir Jović predstaviti novine Matemi reasocijacije.

Za 31. oktobar najavljeno je javno čitanje “Istorija sadašnjice” Jelene Petrović (Grupa Spomenik) i Stanislava Tomića, nakon čega će biti održana javna diskusija “Protiv smrti političkog subjekta. O kulturnoj produkciji i emancipativnoj politici” koju vodi Jasmina Husanović (Grupa Spomenik), a Margareta Kern održaće predavanje “GUESTure/GOSTIkulacija”.

Najavljen je i javni sastanak Radne grupe Četiri lica Omarske (Mirjana Dragosavljević, Srđan Hercigonja, Vladimir Miladinović, Marija Ratković, Dejan Vasić, Jovanka Vojinović, Zoran Vučkovac i Milica Tomić).

Sandra Dukić i Boris Glamočanin predstaviće 1. novembra projekta “Ljubija ubija” u Salonu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Od 1. do 7. novembra najavljena je i serija otvorenih razgovora i istraživački arhiv “Uzeti zajedničku stvar u svoje ruke” grupe STEALTH.unlimited (Ana Džokić i Marc Neelen).

Izložba će biti otvorena do 30. novembra u fabrici “Rudi Čajavec”, Salonu MSURS i u javnom prostoru.

Projekat su podržali Švajcarski program za kulturu na Zapadnom Balkanu, Fondacija Robert Bosch, Ministarstvo prosvete i kulture RS, Grad Banja Luka i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav