• Search form

13.10.2017 | 22:46

Javni prostori u kulturi

Javni prostori u kulturi

Konferencija “Modeliranje javnih prostora u kulturi”, u organizaciji Lokomotive, odrzava se od 12. do 14. oktobra u Skoplju, kao jedna od aktivnosti projekta “Disonantni ko-prostori”, čiji je cilj da ponudi različite tematske poglede na temu javnih prostora kao fizičkih lokacija koje kreiraju društvene odnose, kao i javnih sfera koje doprinose stvaranju javnog diskursa.

U organizaciji Lokomotive, trodnevna konferencija okupila je stručnjake, umetnike i radnike u kulturi iz Makedonije i regiona, među kojima je bio i makedonski ministar kulture Robert Alađozovski.

Među glavnim tematskim fokusima, prema navodima organizatora, jeste sagledavanje javnih prostora u kontekstu revizionizma i proizvodnje istorije kulture i institucija, uzimajući u obzir nasleđe modernizma iz vremena Jugoslavije i kritički preispitujući termin “disonantno nasleđe”, kao i njegovu upotrebu u savremenoj kulturi. Druga ključna tačka je istorija razvoja institucija u bivšoj Jugoslaviji. Takođe, konferencija je posvećena organizacionim i institucionalnim inovativnim pristupima u rukovođenju i oblikovanju institucija, odnosno predlaganju novih modela javnih prostora kao novih modela institucija.

Učesnici su pozvani da ispitaju različite pristupe zajedničkom dobru, participaciji i korišćenju u kontekstu oblikovanja novih javnih prostora.

Tematski fokusi konferencije razmatraju se kroz različite oblike prezentacija, razgovora i predavanja, a uoči otvaranja, učesnici su imali priliku da učestvuju u i šetnji “Kič kroz Skoplje 2014”.

Početak konferencije obeležilo je izlaganje ministra Alađozovskog strategiji za institucionalni razvoj Ministarstva kulture, na čijem je čelu od formiranja nove makedonske vlade početkom leta, a među uvodničarima je bio Pascal Gielen sa Instituta za istraživanje u Antverpu.

Takođe, prve večeri održana je promocija knjige “Kulturna diplomatija: Umetnost, festivali i geopolitika”, u izdanju Deska Kreativna Evropa Srbija i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koja je predstavljena nedavno i u Beogradu, u okviru pratećeg programa 51. Bitefa, festivala koji je uzet kao polazište za promišljanje uloge festivala u kontekstu kulturne diplomatije i geopolitike. U razgovoru su učestvovali, uz Alađozovskog, i urednica tog izdanja prof. dr Milena Dragićević Šešić sa FDU, kourednica Ljiljana Rogač Mijatović sa FDU, te Biljana Tanurovska Ćulavkovski iz Lokomotive, autorka jednog od poglavlja, koja je osmislila i koncept konferencije u Skoplju.

Program konferencije obuhvatio je i predstavljanje projekta “Disonantni ko-prostori i kulturni prostori za aktivne građane”, kao i više panela posvećenih temama kao što su “Javni prostor u kulturi”, “Javni prostori i njihove disonante”, “Kakvi su javni prostori potrebni u kulturi” i “Koje su institucije moguće u kontekstu (post) političke/socijalne krize i kako prevazići javno – privatno – civilni dualizam”.

Među učesnicima su bili i Ana Živela, Marijana Cvetković, Goran Injac, Nataša Bodrožić, Danilo Prnjat, Goran Janev, Slavčo Dimitrov, Dragana Alfirević, Rok Vevar, Saša Asentić, Isidora Ilić, Jane Calovski, Ivana Vaseva, Violeta Kačakova…

Projekat “Disonantni ko-prostori”, u okviru kojeg je organizovana konferencija, partnerski je projekat Lokomotive, Fondacije “Jelena Šantić” iz Beograda i “Slobodnih veza” iz Zagreba, a podržan je od Balkanskog fonda za kulturu i umetnost – BAC, odnosno Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Evropske kulturne fondacije, kao i ministarstava kulture Srbije i Hrvatske. Konferencija je podržana od Civika Mobilitas, u okviru projekta “Kulturni prostori za aktivne građane”, te Fondacije Fridrih Ebert u Skoplju.

*Foto: Lokomotiva (Fb)

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.