• Search form

13.10.2017 | 22:46

Javni prostori u kulturi

Javni prostori u kulturi

Konferencija “Modeliranje javnih prostora u kulturi”, u organizaciji Lokomotive, odrzava se od 12. do 14. oktobra u Skoplju, kao jedna od aktivnosti projekta “Disonantni ko-prostori”, čiji je cilj da ponudi različite tematske poglede na temu javnih prostora kao fizičkih lokacija koje kreiraju društvene odnose, kao i javnih sfera koje doprinose stvaranju javnog diskursa.

U organizaciji Lokomotive, trodnevna konferencija okupila je stručnjake, umetnike i radnike u kulturi iz Makedonije i regiona, među kojima je bio i makedonski ministar kulture Robert Alađozovski.

Među glavnim tematskim fokusima, prema navodima organizatora, jeste sagledavanje javnih prostora u kontekstu revizionizma i proizvodnje istorije kulture i institucija, uzimajući u obzir nasleđe modernizma iz vremena Jugoslavije i kritički preispitujući termin “disonantno nasleđe”, kao i njegovu upotrebu u savremenoj kulturi. Druga ključna tačka je istorija razvoja institucija u bivšoj Jugoslaviji. Takođe, konferencija je posvećena organizacionim i institucionalnim inovativnim pristupima u rukovođenju i oblikovanju institucija, odnosno predlaganju novih modela javnih prostora kao novih modela institucija.

Učesnici su pozvani da ispitaju različite pristupe zajedničkom dobru, participaciji i korišćenju u kontekstu oblikovanja novih javnih prostora.

Tematski fokusi konferencije razmatraju se kroz različite oblike prezentacija, razgovora i predavanja, a uoči otvaranja, učesnici su imali priliku da učestvuju u i šetnji “Kič kroz Skoplje 2014”.

Početak konferencije obeležilo je izlaganje ministra Alađozovskog strategiji za institucionalni razvoj Ministarstva kulture, na čijem je čelu od formiranja nove makedonske vlade početkom leta, a među uvodničarima je bio Pascal Gielen sa Instituta za istraživanje u Antverpu.

Takođe, prve večeri održana je promocija knjige “Kulturna diplomatija: Umetnost, festivali i geopolitika”, u izdanju Deska Kreativna Evropa Srbija i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koja je predstavljena nedavno i u Beogradu, u okviru pratećeg programa 51. Bitefa, festivala koji je uzet kao polazište za promišljanje uloge festivala u kontekstu kulturne diplomatije i geopolitike. U razgovoru su učestvovali, uz Alađozovskog, i urednica tog izdanja prof. dr Milena Dragićević Šešić sa FDU, kourednica Ljiljana Rogač Mijatović sa FDU, te Biljana Tanurovska Ćulavkovski iz Lokomotive, autorka jednog od poglavlja, koja je osmislila i koncept konferencije u Skoplju.

Program konferencije obuhvatio je i predstavljanje projekta “Disonantni ko-prostori i kulturni prostori za aktivne građane”, kao i više panela posvećenih temama kao što su “Javni prostor u kulturi”, “Javni prostori i njihove disonante”, “Kakvi su javni prostori potrebni u kulturi” i “Koje su institucije moguće u kontekstu (post) političke/socijalne krize i kako prevazići javno – privatno – civilni dualizam”.

Među učesnicima su bili i Ana Živela, Marijana Cvetković, Goran Injac, Nataša Bodrožić, Danilo Prnjat, Goran Janev, Slavčo Dimitrov, Dragana Alfirević, Rok Vevar, Saša Asentić, Isidora Ilić, Jane Calovski, Ivana Vaseva, Violeta Kačakova…

Projekat “Disonantni ko-prostori”, u okviru kojeg je organizovana konferencija, partnerski je projekat Lokomotive, Fondacije “Jelena Šantić” iz Beograda i “Slobodnih veza” iz Zagreba, a podržan je od Balkanskog fonda za kulturu i umetnost – BAC, odnosno Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Evropske kulturne fondacije, kao i ministarstava kulture Srbije i Hrvatske. Konferencija je podržana od Civika Mobilitas, u okviru projekta “Kulturni prostori za aktivne građane”, te Fondacije Fridrih Ebert u Skoplju.

*Foto: Lokomotiva (Fb)

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.