• Search form

03.04.2018 | 17:45

JDP obeležilo 70 godina, Glogovcu Dobričin prsten

JDP obeležilo 70 godina, Glogovcu Dobričin prsten

Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo je 3. aprila 70 godina rada tradicionalnom dodelom godišnjih nagrada, a tom prilikom saopšteno je i da je nagrada za životno delo “Dobričin prsten” Udruženja dramskih umetnika Srbije posthumno dodeljena prvaku tog teatra Nebojši Glogovcu.

“Uprkos tužnim okolnostima tragičnog i preranog odlaska našeg prijatelja, kolege i prvaka JDP-a Nebojše Glogovca, odlučili smo da jubilej obeležimo našim redovnim aktivnostima na Dan pozorišta, dodelom nagrada i večerašnjom premijerom predstave ’Kralj Betajnove’”, rekla je direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović, pozdravljajući mnogobrojne prisutne, a posebno starije kolege, počasne članove JDP-a, među kojima je bila i Branka Veselinović, članica prvog ansambla tog pozorišta.

Godišnju nagradu JDP-a za režiju dobio je Jagoš Marković za predstavu “Tako je (ako vam se tako čini)”. Glumačke nagrade pripale su Jelisaveti Seki Sablić za ulogu Gospođe Frole u istoj predstavi, Draganu Mićanoviću za Alberta i druge likove u “Ajnštajnovim snovima”, kao i Mirjani Karanović i Svetozaru Cvetkoviću za uloge Natalije Petrovne, odnosno Rakitina u predstavi “Mesec dana na selu”. Nagradu za lepotu govora “Dr Branivoj Đorđević” dobio je Radovan Vujović za više uloga u “Ajnštajnovim snovima”.

Na svečanosti je uručena i nagrada “Branka i Mlađa Veselinović” Fondacije JDP-a za najbolje glumačko ostvarenje na sceni ovog teatra u 2017. godini, a dobila ju je Jelisaveta Seka Sablić, prema odluci žirija u sastavu: Miloš Krečković, Goran Šušljik i Nikola Rakočević.

Reditelj Jagoš Marković istakao je da sa ponosom prima nagradu i da je deli sa ansamblom.

“Čast mi je stajati ovde, zahvalan tvorcima, nastavljačima i čuvarima JDP-a. Mislim sa zahvalnošću pre svih na Bojana Stupicu, na Miru Stupicu, na veliku Crnobori, na Rahelu, Živanovića, Ljubišu Jovanovića, Ajvaza, Starčića, Matu Miloševića, Ljubu Tadića, na Žigona i Plešu, na Mlađu, a posebno na gospođu Branku Veselinović. Na osnivače koji su postavili temelje i krov, nivo i ugled. Mislim i na čuvare, na Miroslava Belovića, a pre svih na Jovana Ćirilova koji nas je skoro sve koji smo danas ovde doveo, na ovaj ili onaj način, u ovaj hram naše kulture i umetnosti. Mislim na Miju Aleksića, Nikolu Simića, Đurđiju Cvetić, Miloša Žutića... sve do ovih tužnih dana, kao i svi vi, na velikog Nebojšu Glogovca”, rekao je Marković.

JDP je, kako je istakao, umeo da “duhom mesta uzvisi one koji mu daju, da odbaci sve naše promašaje kao samo naše, a uzme, kao što i treba, onoliko umetničke vrednosti koliko smo imali da mu damo. Bio je nekada bešćutan i uzvišen, nezainteresovana za naše priče, muke, pravde i nepravde,  ali uvek spreman da proslavi svaku umetničku predstavu, a njih je zaista bilo i ima i biće ih na ovoj sceni“.

“Na JDP smo se i ljutili, ali najčešće onda kada u njemu ne radimo. To je pozorište u kojem je malo ko odbio zadatak jer je dolazak u JDP značio i znači vrh u našoj profesiji. Bili smo uvek počastvovani kada pristupamo toj sceni koja čuva nasleđe najvećih glumaca i energije najvećih predstava koje su još u Bojanovo vreme sivih teških 50-ih pronosile slavu JDP-a od Pariza do Moskve”, rekao je Marković.

Marković je pomenuo i problem malog broja zaposlenih koje, kako je istakao, sa uspehom vode direktorka Tamara Vučković Manojlović i umetnički direktor Gorčin Stojanović.

“Kako u ovim danima ta mala grupa ljudi vodi ovu kuću, ja to ne znam. Jedno od čuda teatra za mene je kako se zavesa svako veče digne i spusti na ovoj sceni sa tako malo ljudi”, rekao je Marković, ukazujući na propise o zabrani zapošljavanja zbog krize.

Marković je istakao da jubilej JDP-a čestita ne samo zaposlenima, već i publici i celom narodu, sa “verom u opstanak ovog hrama kulture i umetnosti koji je simbol visokih dometa duha ovog naroda”.

Dvostruka dobitnica Seka Sablić zahvalila je žiriju, kao i JDP-u što joj je omogućio da se nađe u odličnoj predstavi “Tako je (ako vam se tako čini)”.

“Posebno hvala Mlađi i Branki Veselinović koji su bili divni glumci i veliki humanitarci. Nesebično su osnovali ovaj fond iz kojeg se svake godine dodeljuje nagrada glumcu, odnosno glumi koju su oni toiko voleli”, rekla je Seka Sablić.

Branka Veselinović je izjavila da je i uzbuđena i tužna.

“Možete primetiti suze u mojim očima, jer ja sam danas jedina došla. Do pre pet-šest godina bilo nas je tu još nekoliko kolega, moj Mlađa, Mira Stupica, Marija Crnobori... Evo ja sam još tu, sa 99 godina”, rekla je ona, pozdravljena snažnim aplauzom.

“Premeštena sam iz Narodnog pozorišta u novi ansambl. U ovom pozorištu sam bila srećna, ne samo što sam tu upoznala Mlađu, nego i druge divne kolege. Veoma je tužno, samo sam ja danas došla“, ponovila je Branka Veselinović i obraćanje završila svojim stihom “malo zbilja malo šala, srce sam vam svoje dala”.

Direktorka JDP-a prethodno je, u uvodnom govoru, napomenula da se “pre više od 70 godina ideja Bojana Stupice o stvaranju novog umetničkog pozorišta na prostoru starog Manježa ne bi ostvarila bez razumevanja ondašnje države”.

“Odluka o osnivanju doneta je 1947. godine i Stupica je počeo da okuplja najbolje umetnike iz cele zemlje. Istorija JDP-a počela je 3. aprila ’48. premijerom 'Kralja Betajnove' u režiji Stupice. Od tada do danas u JDP-u su radili i razvijali svoj talenat vrhunski umetnici, reditelji, glumci, pisci, scenografi, kostimografi, kompozitori. JDP je razvijao umetničke ličnosti. Osnov pozorišta od samog početka čini ansambl i upravo je on taj koji je formirao duh JDP-a. Sa takvim ansamblom sastavljenim od vrhunskih glumaca, na čelu sa Stupicom, postavljeni su najviši umetnički kriterijumi i visoki pozorišni standardi. Od 1954. kada je JDP gostovao u Parizu u Teatru nacija do danas JDP učestvuje na svetskim festivalima i gostuje na scenama svetskih i evropskih pozorišta u više od 30 zemalja”, podsetila je Tamara Vučković Manojlović.

Kako je istakla, “umetnici koji su stvarali u JDP-u uvek su pred sebe postavljali najviše zahteve i veliki broj predstava dostizao je vrhove pozorišne umetnosti”.

“JDP je odolevao različitim napadima i krizama, u različitim društvenim okolnostima. Bilo je i zabranjivanih predstava, bilo je prekidanih predstava. Prevaziđena je velika kriza nakon požara 1997, nova zgrada otvorena je 2003. godine Danas se sećamo svih upravnika, umetničkih direktora, reditelja, glumaca, saradnika, kolega na sceni i iza nje koji su izgradili i grade duh ove kuće i zahvaljujući njima, njihovim dostignućima JDP potoji i postojaće kao veliko i značajno umetničko pozorište”, naglasila je Tamara Vučković.

Prema njenim rečima, novo vreme donelo je nova iskušenja, društvo se našlo u tranziciji, što nije zaobišlo ni pozorište.

“Suočeni smo bili sa situacijom da je bilo sredstava za samo jednu premijeru godišnje. Današnja situacija je promenjena u tom pogledu na bolje, ali i dalje JDP funkcioniše uz velike napore, komplikovane procedure, sa nedovoljno zaposlenih u tehnici, administraciji, sa izuzetno malim brojem glumaca. Sve to dovodi do toga da smo ponekad prinuđeni da poslujemo po tržišnim principima, a tada je teško održavati umetničke kriterijume i zadate standarde. Mislim da smo u tome uspevali, uprkos svemu, zahvaljujući svim zaposlenima u pozorištu, kao i saradnicima koji nisu članovi naše kuće, naravno i malobrojnim ali vrlo značajnim sponzorima”, rekla je direktorka, te svima uputila veliku zahvalnost.

Tamara Vučković je podsetila da je od prošlog aprila JDP izveo četiri premijere, gostovao na brojnim festivalima i scenama u zemlji i inostranstvu – Zagrebu, Rijeci, Ljubljani, Beču ..., osvajao nagrade, a i ugostio značajne strane teatre. Takođe je učestvovao na konferencijama i sastancima Evropske unije pozorišta, čiji je član od 2006, a jedna konferencija te unije održana je u septembru u JDP-u.

Direktorka je rekla i da bi građevinski radovi na rekonstrukciji Teatra Bojan Stupica trebalo da počnu 2019. godine, a otvaranje te scene može da se očekuje 2020. godine.

Godišnje nagrade za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja JDP-a dobili su pravnica Dragana Pantelić, inspicijent Rade Stojiljković, šef Službe rasvete Dejan Draganov i šef Službe garderobe Jova Mihajlović.

Zahvalnice JDP-a za uspešnu saradnju dodeljene su Rajfajzen banci i Radio-televiziji Srbije, a svi dobitnici su licno primili nagrade i kratko zahvalili.

Vest da je Nebojši Glogovcu posthumno dodeljena nagrada Dobričin prsten za životno delo saopstio je predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović.

(SEEcult.org) 

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.