• Search form

01.06.2017 | 22:37

Jun u Kinoteci

Jun u Kinoteci

Junski program Jugoslovenske kinoteke tradicionalno će obeležiti Festival nitratnog filma, uz ciklus velikana svetskog filma - Džeka Nikolsona i Vorena Bitija, izbor filmova likovne umetnice Jagoda Buić, te fokus na ženske likove u italijanskom filmu 60-ih i podsećanje na nedavno preminulog američkog reditelja Džonatana Dema i britanskog glumca Rodžera Mura, jednog od najupečatljivijih aktera serijala o Džejmsu Bondu.

Kinoteka nastavlja do 5. juna i Dane danskog filma, do kada su na programu hit iz 1999. godine “U Kini jedu pseLasea Spanga Olsena, ali i novije produkcije “Buđenje ValhaleNikolasa Vindinga Refna i “MelanholijaLarsa fon Trira.

Festival nitratnog filma tradicionalno počinje na Dan Jugoslovenske kinoteke, 6. juna, a narednih deset dana prikazaće u Uzun Mirkovoj i Kosovskoj 45 filmova iz 29 arhiva iz Evrope, Azije i Amerike.

Za svečano otvaranje najavljen je program “Beograd između dva svetska rata” sa tri dokumentarna filma digitalno restaurisana u Jugoslovenskoj kinoteci: “Beograd” (1919), “Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije” (1932) i “Beograd” (1932). 

Selektor Aleksandar Saša Erdeljanović najavljuje nama do sada nepoznate materijale o Srbiji i Jugoslaviji iz arhiva Češke, Holandije, Švedske, kao i niz bisera svetske kinematografije nastalih do sedme decenije 20. veka. Među njima je “AlgolHansa Verkmajstera, koji je inspiracija za moto festivala “Pod sjajem zapaljivih zvezda”.

Od 17. do 20. juna u Kinoteci će biti prikazan ciklus “Fokus: ženski likovi u italijanskom filmu 60-ih godina” koji će biti prilika da se u glavnim ulogama vide Klaudija Kardinale kao “Bubova devojka” u režiji Luiđija Komenčinija i kao “Devojka sa koferom” Valerija Zurlinija, Monika Viti u “Pomračenju” i u “Crvenoj pustinji” Mikelanđela Antonionija, te likovi koje su kreirale Stefanija Sandreli, Sandra Milo, Ana Karina, Milena Dravić i Đulijeta Masina.

Ciklus “Sećanje na…”, posvećen američkom reditelju i producentu Džonatanu Demu (1944-2017) donosi od 22. do 24. juna šest filmova, među kojima i njegovo najpoznatije ostvarenje “Kad jaganjci utihnu” (1990), za koje je dobio Oskara za režiju. Tu su i “Filadelfija” (1993), “Mandžurijski kandidat” (2004)...

Program “Velikani svetskog filma” prikazaće od 25. do 28. juna osam ostvarenja glumca, reditelja i producenta Vorena Bitija, od njegove prve uloge u “Sjaju u travi” (1961) sa Natali Delon, u režiji Elije Kazana, preko kultnog filma “Boni i Klajd” (1967) sa Fej Danavej, u režiji Artura Pena, do ostvarenja koje je Biti režirao, a u kojima je i igrao – “Nebo može da sačeka” (1978) i “Crveni” (1981), koji mu je doneo nagrade Oskar i BAFTA za režiju.

Kinoteka poslednjih dana juna odaje počast i nedavno preminulom glumcu Rodžeru Muru (1927-2017), čiju je karijeru, pored Sveca iz istoimene televizijske serije, obeležio lik tajnog agenta 007. Na programu su tri filma o Džejmsu Bondu – “Živi i pusti druge da umru”, “Špijun koji me je voleo” i “Samo za tvoje oči”, ali i jugoslovensko-američka koprodukcija “Bio jednom jedan Sneško Lumi Uko” (1987), u režiji Stanka Crnobrnje. U tom filmu za decu i porodicu Mur je dao glas za lik Sneška Belića.

Na dnevnim projekcijama u novom zdanju Kinoteke tokom juna dominiraće filmovi glumca i reditelja Klinta Istvuda.

U Muzeju Kinoteke prvih dana juna nastavlja se ciklus “Velikani svetskog filma” posvećen Džeku Nikolsonu, koji je započet 31. maja njegovim ranim radovima “Goli u sedlu” (1969) i “Pet lakih komada”.

Do 4. juna biće prikazano ukupno 15 filmova tog popularnog i harizmatičnog glumca, dobitnika čak tri Oskara - za uloge u filmovima “Let iznad kukavičjeg gnezda”, “Vreme nežnosti” i “Dobro da bolje ne može biti”. Uz ta tri filma, na programu su i “Kineska četvrt”, “Poštar uvek zvoni dvaput”, “Isijavanje”… zaključno sa “Dvostrukom igrom” (2006).

Redovni program u Kosovskoj, posle Festivala nitratnog filma, nastavlja se od 17. do 19. juna ciklusom “Moj izbor”, koji je ovoga puta sastavila istaknuta hrvatska vizuelna umetnica Jagoda Buić. Na njenoj listi su, u širokom vremenskom i žanrovskom rasponu, “Oklopnjača PotemkinSergeja Ejzenštajna, “Kratak susretDejvida Lina, “RašomonAkire Kurosave, “PijanistaRomana Polanskog, a od produkcije sa prostora bivše Jugoslavije odabrala je “Dom za vešanjeEmira Kusturice.

“Pri ovom izboru držala sam se onoga što je na mene ostavilo trajni utisak i što me se svojevremeno dojmilo kao najbolje sa umetničkog gledišta”, izjavila je Jagoda Buić u intervjuu za časopis “Kinoteka”.

Program “U fokusu”, posvećen Đorđu Kadijeviću, prikazuje 20. juna dva njegova filma – “Praznik” (1967) i “Pohod” (1968), a iste večeri biće predstavljena i knjiga “Više od istine - Kadijević o Kadijeviću”. Na promociji u najavljeni autor Dejan Ognjanović, reditelj Kadijević i filmski kritičar i teoretičar Ivan Velisavljević.

Od 21. do 25. juna dvorana u Kosovskoj biće domaćin Festivala stvaralaštva dece i omladine.

Šok koridor 26. i 27. juna predstavlja temu “Ženski osvetnici u japanskoj eksploataciji 70-ih”, u okviru koje će biti prikazani prvi i drugi deo “Lejdi Snoublad” i prvi i drugi deo “Inošika Očo”.

Program “Nema sreda” 28. juna donosi tri američka filma iz 20-ih godina u kojima je igrao Hari Lengdon, opisivan kao sanjar s dečjim licem, a “Dokumentarni četvrtak” održava se 29. juna sa podnaslovom “Edukativni filmovi o seksualnosti”.

U programima “Sećanje na...” biće prikazani filmovi preminulih glumaca Olega Vidova (Rusija), Viktora Lanua (Francuska) i Majkla Parksa (SAD), kao i reditelja Paskvalea Skviterija.

Sajt Kinoteke je kinoteka.org.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.