• Search form

10.12.2016 | 11:06

Kakav nam Magacin treba?

Kakav nam Magacin treba?

Arhitektonska studentska radionica “Kakav nam kulturni centar treba - slučaj KC Magacin” biće održana 17. i 18. decembra u tom prostoru koji su gradske vlasti još pre deset godina namenile nezavisnoj kulturnoj sceni, ali je njegov status još nerešen.

Ideja radionice, koju organizuje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, u saradnji s Ministarstvom prostora, jeste da se kroz timski rad i saradnju sa mentorkama, arhitektama Ksenijom Pantović i Ivom Čukić, studenti upoznaju sa metodama i veštinama uređenja unutrašnjeg multifunkcionalnog prostora namenjenog kulturno-umetničkoj produkciji. U okviru radionice, studenti će imati priliku da se upoznaju sa korisnicima prostora, razgovaraju o njihovim prostornim potrebama, i susretnu sa temom uređenja multifunkcionalnog prostora koji podrazumeva vešt pristup razumevanja potreba i organizovanja funkcionalnih celina, istovremeno obezbeđujući maksimalne uslove za udoban boravak i kvalitetan rad. Kroz rešavanje tog zadatka, polaznici će upoznati funkcionalne i estetske zahteve korisnika, kao i metode oblikovanja specifičnih prostora.

Magacin u Kraljevića Marka jedan je od najdinamičnijih centara kulture u Beogradu, koji od 2007. godine funkcioniše kao otvoreni prostor za umetnike, studente, udruženja, neformalne grupe i sve one kojima je prostor potreban. Samo u toku 2016. godine u Magacinu je održano skoro 1.000 događaja - prosečno oko tri dnevno, uključujući konferencije, cirkuske predstave, izložbe…

Mnogi programi koji se odvijaju na drugim mestima prethodno su priremani i uvežbavani u Magacinu.

Uprkos tome, Magacinu ponovo preti zatvaranje, a tim povodom Asocijacija NKSS poziva sve da 12. decembra podrže više od 60 organizacija koje u njemu rade i stvaraju, te da zajednički poruče da nema odustajanja od tog prostora kao kulturnog centra dostupnog svima.

Radionica je prvenstveno namenjena studentima arhitekture, ali se mogu prijaviti i mladi eksperti i studenti srodnih fakulteta.

Dvodnevni program koji će voditi arhitekte Ksenija Pantović i Iva Čukić sastoji se iz: razgovora sa korisnicima prostora, prezentacije prostora, timskog rada u grupama sa mentorkama (osmišljavanje intervencija i predloga) i prezentacije radova.

Učešće je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mesta potrebno poslati prijavu (CV i portfolio - do 5 MB) do 10. decembra na ministarstvoprostora@gmail.com. Dodatna pitanja moguće je poslati preko istog mejla.

Ksenija Pantović, rođena 1983. godine u Kraljevu, diplomirala je i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, na kojem je od 2011. zaposlena kao asistent na Departmanu za arhitekturu u oblasti Arhitektonsko projektovanje i savremena arhitektura. Pored pedagoškog rada, bavi se i stručnom praksom u oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja. Iza sebe ima izvedene projekte, naučno-istraživačke radove, te brojne nagrade i priznanja.

Iva Čukić, rođena 1983. u Beogradu, takođe je diplomirala i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Oblast njenog istraživanja obuhvataju tačke susreta javnog prostora, uradi-sam filozofije, samo-organizovanosti i prostorno-kulturnog diskursa. Jedna je od članova i osnivačica kolektiva Ministarstvo prostora koje se bavi pitanjima razvoja gradova, urbanim transformacijama i politikama, a od 2012. godine vodi program Ulične galerije. Angažovana je u nastavi na Departmanu za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Dobitnica je nagrada i priznanja za svoj rad.

Program se realizuje zahvaljujući podršci Regionalne platforme za kulturu Kooperativa.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.