• Search form

26.04.2018 | 14:07

Kašanin dobio ulicu u Beogradu

Kašanin dobio ulicu u Beogradu

Ulica Milana Kašanina, istoričara umetnosti i direktora nekih od najznačajnijih srpskih muzeja (Muzeja Kneza Pavla – danas Narodnog muzeja i Galerije fresaka i Muzeja savremene umetnosti), svečano je otvorena 26. aprila u Beogradu, u prisustvu članova porodice Kašanin, predstavnika Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Sekretarijata za kulturu Beograda, poštovalaca i prijatelja.

Imenom Milana Kašanina (1895-1981) od sada se naziva deo nekadašnje Palmotićeve ulice - između ulica Džordža Vašingtona i Bulevara despota Stefana.

U ime Biblioteke “Milutin Bojić”, koja je podnela inicijativu da Kašanin dobije ulicu u Beogradu, direktor te ustanove Jovica Krtinić naveo je da je upravo u tom delu grada Kašanin proveo najveći deo svojih beogradskih godina, živeći u Hilandarskoj ulici, ali i okupljajući intelektualni krem Beograda u obližnjoj kultnoj kafani “Vidin kapija”.

“Grad je podržao ovu inicijativu iza koje su stala velika imena srpske kulture i nauke”, rekao je Krtinić, saopštila je Biblioteka “Milutin Bojić”.

Inicijativu su podržali akademici Matija Bećković, Miro Vuksanović, Dinko Davidov, Slobodan Grubačić i Vidojko Jović, profesori univerziteta Stojan Đorđić, Milo Lompar, Mihailo Pantić, Gojko Tešić, Slobodan Vladušić, Miloš Ković, pokojni Dušan T. Bataković (direktor Balkanološkog instituta SANU), književnici i književni kritičari Mileta Aćimović Ivkov, Dragan Hamović, Vladimir Kecmanović, Petar V. Arbutina, Vasa Pavković, Vule Žurić, Ljiljana Šop, Milovan Vitezović, Mirko Demić, publicisti Radovan Popović i Marinko Vučinić, izdavači Gojko Božović i Zoran Kolundžija, novinari Petar Popović i Aleksandar Gajšek i kompozitor Rade Radivojević.

U ime potpisnika inicijative, književnik i savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja Dragan Hamović rekao je da se sa tim simboličkim činom kasni nekoliko decenija i istakao da je Kašanin bio među “markantnim predstavnicima blistave generacije srpske građanske kulture izrasle između dva rata”. “Kroz njegovu životnu priču prelama se priča o najboljima među nama u proteklom veku”, naveo je Hamović.

Ulicu Milana Kašanina otvorila je njegova ćerka Marina Bojić.

Jovica Krtinić i Marina Bojić

Milan Kašanin rođen je 21. februara 1895. u Belom Manastiru - tada u Austrougarskoj monarhiji, gde je i započeo školovanje. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, a potom počeo studije istorije umetnosti na Sorboni u Parizu, gde je i diplomirao 1923. Doktorsku disertaciju “Bela crkva karanska” odbranio je u Beogradu 1928.

Iste godine postavljen je za direktora Muzeja savremene umetnosti, tada smeštenog u Konaku kneginje Ljubice. Sedam godina kasnije stao je na čelo Muzeja kneza Pavla, kao njegov prvi direktor. Na tom mestu ostao je do decembra 1944. godine, kada ga je nova vlast smenila. Iz Muzeja kneza Pavla dve godine kasnije formiran je današnji Narodni muzej.

Posle desetak godina provedenih u nemilosti, Kašanin je angažovan da formira Galeriju fresaka.

Njegovo najznačajnije pisano delo je “Srpska književnost u srednjem veku”, čiji je rukopis nestao 1941, a Kašanin ga obnovio i objavio 1975. godine.

*Foto: Andrija Sagić

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.