• Search form

08.07.2017 | 14:42

KND: Pokretni hronotopi - 1/2

KND: Pokretni hronotopi - 1/2

Mladen Bundalo, Pokretni hronotopi, Remont, Beograd, 15. maj - 2. jun 2017.

1/2 Kritičar na delu: Vladimir Bjeličić, istoričar umetnosti

Istoričar umetnosti Vladimir Bjeličić govori u drugoj epizodi serijala Kritika na delu, posvećenog izložbi “Pokretni hronotopiMladena Bundala u Remontu, o specifičnim mikronarativima umetnika, zasnovanim na ličnom iskustvu migranta, ali i o deideologizaciji  i depolitizaciji teme migracija i dometima umetničkih projekata u društvenom angažmanu.

Izložba “Pokretni hronotopi”, prema navodima Bjeličića, fokusirana je  na umetnikovo lično iskustvo koje je u direktnoj vezi sa problemom migracija.

“Sa njom se suočavamao sa specifičnim mikronarativima. To je neka vrsta strategije pristupa u okviru kojeg umetnik preispituje, problematizuje, artikuliše vlastito iskustvo, što je zapravo u neposrednoj vezi sa konkretnim društveno-političkim prilikama u kojima se trenutno nalazimo”, naveo je Bjeličić.

Povodom medijski različitih radova predstavljenih na izložbi, nastalih u različitim vremenskim periodima, Bjeličić navodi da je naizgled u pitanju zbir potpuno apstraktnih formi, pri čemu se čini da umetnik polazi od nekih svojih specifičnih stanja svesti.

“Suočavamo se šta je stanje svesti jedne individue u trenutku migracije, vrlo nelagodnih životnih, odnosno društvenih prilika, posebno imajući u vidu kontekst iz kojeg umentik dolazi”, naveo je Bjeličić, ukazujući ujedno na neodgovarajući tretman teme migracija u javnosti.

“Samim tim što se nalazimo na ovom području, mi smo poptuno izloženi priči o migracijama, s tim što mi se čini da ta tema nije dovoljno obrađena u javnom prostoru, imajući u vidu uspostavljanje novog ideološkog diskursa koji je desne provinijencije, koji jednostavno takve sadržaje isključuje. Mi nismo u mogućnosti da kao društvo prolazimo skupa kroz dijalog o tome šta je migracija, zbog čega je važno da mislimo o tome. Na lokalnom nivou imamo istorijski primer migracija – situaciju nakon i uoči rata na području bivše Jugoslavije. To je tema izuzetno aktuelna. Takođe, imamo neverovatnu ekspanziju desnog diskursa širom Evrope i to je nešto sa čim moramo da se suočavamo na svakodnevnom nivou”, naveo je Bjeličić.

S druge strane, kako je dodao, takve teme prisutne su u okviru kulture i umetnosti, ali u pojedinim slučajevima na neadekvatan način.

“Bio sam se čak našao u situaciji da je u jednoj beogradskoj galeriji otvorena izložba fotografija (o migrantima) uz čašu šampanjca. Na taj način se zapravo deoideologizuje i depolitizuje takva vrsta sadržaja”, naglasio je Bjeličić.

Bjeličić je ukazao i na problem dometa konkretnog umetničkog projekta koji se bavi aktuelnim problemom – bilo da su u pitanju migracije ili status i položaj marginalnih grupa u društvu ili, recimo, problemom radnika i radničkih uslova, koji svi dele u jednoj destabilizovanoj sredini.

“Kada se takvi projekti bave time to je zaista vrlo nezgodno iz prostog  razloga što morate da nađete vrlo jaka i koncizna rešenja kako biste komunicirali takve sadržaje”, ocenio je Bjeličić.  

Prema njegovom mišljenju, participativni umetnički projekti u tom smislu vrlo često su dobra formula.

U tom kontekstu, izložba Bundala “Pokretni hronotopi” može se tumačiti na neki način i kao kritika kapitalističke matrice i uopšte celog poretka koji na primeru posttranzicionih društava u potpunosti čini da su, posebno mladi ljudi oštećeni, da ne postoji bilo kakva ekonomska i društvena stabilnost, u okviru koje oni mogu da se dalje razvijaju.

Prema mišljenju Bjeličića, Bundalo je odabrao da to radi iz “prikrajka”- u tišini svog intimnog prostora, jer je njegova “umetnička praksa vrlo introvertna”.

“Postoji, međutim, gomila kulturnih i umetničkih projekata koji zaista ne dosežu dalje zato što ostaju u okvirima jedne modernističke paradigme koja zapravo podrazumeva reprezentaciju u umetnosti, kulturi, u tim belim, pročišćenim prostorima, gde se komunikacija sa publikom i uopšte uspostavljanje bilo kakvog, nadajmo se plodotvornog dijaloga, ne dešava”, naveo je Bjeličić.

“To je vrlo klizav teren i zaista moramo uvek da mislimo o mnoštvu različitih strategija, načina i praksi koje bi nam pomogle da kroz umetnost zapravo radimo neku vrstu emancipacije ili, kao što ja volim da kažem, političke, odnosno ideološke transformacije”, dodao je Bjeličić.

*Kritičarka na delu u 1. epizodi serijala KND o izložbi Mladena Bundala je Maja Ćirić, istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja

_ _ _

Projekat KRITIKA NA DELU, koji realizuje NFC "Filmart“, u saradnji sa portalom SEEcult.org, podrazumeva produkciju kratkih video emisija na temu odabranih značajnih izložbi koje se u Srbiji realizuju u 2016/2017. godini. Cilj je revitalizovanje likovne kritike u oblasti savremenih vizuelnih umetnosti i ukazivanje na značajnu edukativnu ulogu kritičke reči namenjene široj publici.

Produkcija: NFC Filmart, Požega, 2017.
Partner: SEEcult.org, Beograd

Urednica: Slađana Petrović Varagić
Reditelj: Dejan Petrović
Snimatelj/montažer: Sreten Vuković
Grafički dizajner: Uroš Pavlović

(SEEcult.org)

Kritika na delu - Vladimir Bjelicic - Mladen Bundalo
 • 22.04.2017 | 10:00

  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  VIS-À-VIS - Zbirka UGM in zbirka 49 Nord 6 Est - Frac Lorraine - razstava (21.4.-20.8.2017.)

  sodelujoči umetniki: NIKA AUTOR (Slo), ÁLVARO BARRIOS (Col), SANDI ČERVEK (Slo), IVAN DVORŠAK (Slo), PATRICK FAIGENBAUM (Fra), MARCO GODINHO (Prt), MARIE-ANGE GUILLEMINOT (Fra), ZDENKO HUZJAN (Slo), HAO JINGFANG & WANG LINGJIE (Chn/Fra), PETRA KAPŠ (Slo), STOJAN KERBLER (Slo), DAVID LAMELAS (Arg/Fra), POLONA MAHER (Slo), CLAIRE MOREL (Fra), ROMAN OPALKA (Pol/Fra), ALEN OŽBOLT (Slo), LUDVIK PANDUR (Slo), ZORA PLEŠNAR (Slo), MARKO POGAČNIK (Slo), OTO RIMELE (Slo), KARIN SANDER (Deu), MIRA SANDERS (Bel), SIMONA ŠUC (Slo), FIONA TAN (Idn/Nld), SAŠO VRABIČ (Slo), IAN WILSON (USA)

  kustosinja razstave: Andreja Borin

  postavitev razstave: Andreja Borin in Simona Šuc

  oblikovanje: Matej Koren Studio

  prevod: Ksenija Vidic

  www.fraclorraine.org

  http://www.ugm.si

  21.05.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  DAN GRAHAM (1942, New York): ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ - izložba (20.5.-27.8.2017.)

  kustosi izložbe: Maurizio Bortolotti i Radmila Iva Janković

  partneri izložbe: Galerija Lisson, London; Galerija Hauser & Wirth, Zürich

  http://www.msu.hr

  07.06.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  SintArt 08
  ALEM KORKUT (1970, Travnik): GRAVITACIJA - izložba (6.6.-30.9.2017.)
  kustosica izložbe: Nataša Ivančević

  http://www.msu.hr

  17.06.2017 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana
  32. GRAFIČNI BIENALE: KRITERIJ ROJSTVA (16.6.-29.10.2017.)

  http://www.mglc-lj.si

  30.06.2017 | 15:00

  Kibla, Maribor

  PATRICIA PICCININI (Avstralija): ZAVEST / CONSCIOUSNESS - razstava (29.6.-14.10.2017.)
  http://www.patriciapiccinini.net

  https://www.youtube.com/watch?v=RPC_7JahYsM

  http://www.kibla.org

  07.07.2017 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  RADOŠ ANTONIJEVIĆ (1969, Pančevo): NA SVOME MJESTU STAJATI - izložba (6.7.-30.8.2017.)
  http://radosantonijevic.weebly.com

  kustos izložbe: Mladen Banjac, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

   

  http://www.msurs.net

  07.07.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  IVANA FRANKE: STRUJANJE PERCEPCIJE (SVEMIRI MISLI) / TOMMI GRÖNLUND i PETTERI NISUNEN: SIVA ZONA - izložba (6.7.-20.8.2017.)

  http://www.msu.hr

  07.07.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  ANTO KAJINIĆ (1953, Modriča): PUTOVANJE KROZ BJELINE - izložba (6.7.-31.8.2017.)

  http://www.msu.hr

  12.07.2017 | 10:00

  Galerija umjetnina, Kralja Tomislava 15, Split
  ARHITEKTURA U SUVREMENOJ UMJETNOSTI / ARCHITECTURE IN CONTEMPORARY ART - izložba (11.7.-27.8.2017.)

  umjetnici/artists: DUŠKA BOBAN, TOMISLAV BUNTAK, TOMISLAV ČERANIĆ, IGOR EŠKINJA, ANDREA FRASER, CYPRIEN GAILLARD, ZLATKO KOPLJAR, ARMIN LINKE/SRĐAN JOVANOVIĆ WEISS, ANITA MILOŠ, VEDRAN PERKOV, RENATA POLJAK, VIKTOR POPOVIĆ, NELI RUŽIĆ, JULIÃO SARMENTO, JEE YOUNG SIM, LANA STOJIĆEVIĆ, DARIO ŠOLMAN, MARKO TADIĆ, PATRICIA TEODORESCU, ZLATAN VEHABOVIĆ

  kustosi / curated by: Jasminka Babić & Branko Franceschi

  https://www.galum.hr

  15.07.2017 | 12:00

  Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
  FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA - NOĆ - izložba (14.7.-21.8.2017.)
  kustosi: tim Švajcarskog instituta za savremenu umetnost, Njujork i Žili Bukobza

  umetnici: DANAI ANESIJADU, DARJA BAJAGIĆ, DORA BUDOR, ULISES KARION, HEMAN ČONG, BRIS DELSPERŽE, ALEKSANDRA DOMANOVIĆ, MATIS GASER, DAJGA GRANTINA, SINIŠA ILIĆ, ALEKS IZRAEL, BERTRAN LAVIJE, VILIJAM LEVIT, KRISTIJAN MARKLEJ, RODRIGO MATEUS, BENJAMIN RAMIREZ PEREZ, KARIS RODRIGEZ, BOJAN ŠARČEVIĆ, EJMI SIGL, TOBIJAS ŠPIHTIH, RAŠA TODOSIJEVIĆ
  produkcija: Balkan Projects

  http://www.msub.org.rs

Video
15.08.2017 | 19:22

Neko kao ti...

Grupa Eva Braun, koja više od tri godine nije samostalno nastupala u Beogradu, održaće 7.