• Search form

26.05.2017 | 03:19

Kome (ne) treba kritika?

Kome (ne) treba kritika?

Javni razgovor o stanju umetničke kritike u regionu “Kome (ne) treba kritika?” biće održan 27. maja u Magacinu u Kraljevića Marka, u okviru regionalnog projekta “Svet oko nas – kritički pogledi u regiji, koji predstavlja nastavak saradnje organizacija Kurziv i Kulturtreger iz Hrvatske, SCCA-Ljubljana iz Slovenije, Kontrapunkt iz Makedonije i SEEcult.org iz Srbije na temu kritičke valorizacije umetničke produkcije i edukacije mladih autora u polju kritike.

Pozorišni, književni, filmski i likovni kritičari iz regiona i Beograda, kao i predstavnici partnerskih organizacija, razmotriće gde se umetnička kritika danas nalazi i ima li za nju uopšte prostora u javnoj sferi, kome se obraća, koja je njena uloga, na koji se način prilagođava rapidnom razvoju novih tehnologija i ima li mogućnosti za afirmisanje njenog značaja i vidljivosti.

Među učesnicima su: Una Bauer, Igor Ružić, Neven Svilar, Nina Čalopek, Luka Ostojić, Lujo Parežanin, Vladimir Arsenić, Nađa Bobičić, Maja Ćirić, Branislav Dimitrijević, Ivan Velisavljević, Danijela Purešević, DeMaterijalizacija umetnosti… kao i predstavnici partnerskih organizacija Antonija Letinić, Mika Buljević i Vesna Milosavljević.

Osim javnog razgovora, beogradski program projekta “Svet oko nas” obuhvata od 26. do 28. maja i interni trodnevni kolokvijum kritičara posvećen koncipiranju publikacije koja će biti objavljena do kraja godine, te mentorske radionice sa mladim kritičarima u oblasti književnosti i vizuelnih umetnosti, koji će voditi književni kritičar Vladimir Arsenić i istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja Maja Ćirić.

Program je nastavak dosadašnjih aktivnosti partnera na sagledavanju kritike i kritičkih praksi u regiji, započetih sada već davne 2011. godine u sklopu zapaženog regionalnog projekta Criticize This!. Namera projekta “Svet oko nas” je nastavak tog dijaloga i ponovno dinamiziranje pokrenute rasprave. Cilj publikacije projekta “Svet oko nas” stoga je da okupi dosadašnje rasprave i uvide o stanju kritike, kako u regiji, tako i šire, te da ponudi građu za nastavak i širenje dijaloga, kako s partnerima unutar pojedinih zemalja, tako i među akterima na široj reginalnoj i internacionalnoj sceni.

Temeljno pitanje od kojeg se pošlo odnosi se na to šta je kritika danas, s naglaskom na kritiku umetničkih praksi i njenu stešnjenost procesima koji uslovljavaju njenu transformaciju. S jedne strane, to je radikalna i rapidna transformacija medijskog polja koju posmatramo poslednjih gotovo 40 godina, a koju su katalizirali procesi razvoja novih tehnologija. S druge strane, njenu transformaciju uslovljavaju procesi koji se odvijaju u samom polju umetničke proizvodnje, a koje odlikuje interdisciplinarnost, traganje za novim formama, jezicima, pristupima i platformama. Gde se danas kritika nalazi, kome se obraća, koja je njena uloga i kako pronalazi svoje nove oblike i jezike - neka su od pitanja na koja se često vraćamo i pokušavamo držati otvorenima u prostoru šire javne diskusije.

Projekat “Svet oko nas – kritički pogledi u regiji” podržala je Zaklada Kultura nova, u okviru programskog područja razvoja saradničkih platformi u Jugoistočnoj Evropi.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.