• Search form

12.07.2017 | 18:42

Komunikacija sa srednjim vekom

Komunikacija sa srednjim vekom

Multimedijalni spektakl “Nemanjići” predstaviće putem 4D projekcije na fasadi Skupštine grada Beograda istoriju prve srpske dinastije, a 15-minutni  materijal, u produkciji kompanije za digitalnu umetnost “OHillusions”, biće projektovan više puta uzastopno 14, 15. i 16. jula uveče.

Gradski menadžer Goran Vesić zahvalio je Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na podršci tom projektu, koji je na gradskom godišnjem konkursu za kulturu dobio 1,3 miliona dinara.

“Ovaj projekat je veoma važan za nas u godini u kojoj obeležavamo 800 godina od krunisanja prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog. To je prava prilika da se kao društvo podsetimo Nemanjića i da počnemo kao društvo da komuniciramo sa našim srednjim vekom”, rekao je Vesić 12. jula na promociji tog projekta u Starom dvoru.

Kako je dodao, tome će doprineti i serija “Nemanjići” koju snima Radio-televizija Srbije, kao i podizanje spomenika Stefanu Nemanji, za koji će konkurs biti raspisan u narednih nekoliko nedelja.  

“Verujemo da ćemo na taj način dati doprinos da mlađe generacije saznaju nešto o Nemanjićima i da nauče nešto o našoj prošlosti, jer se mi kao društvo, nažalost, ponašamo kao da naša istorija počinje od 1804. godine, što jeste važno - to je period obnove državnosti, ali mi imamo sjajnu istoriju u srednjem veku”, izjavio je Vesić.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja za digitalizaciju Dejan Masliković rekao je da Ministarstvo kulture “već deset godina ulaže dosta sredstava u digitalizaciju koja se sprovodi u ustanovama kulutre, a u proteklih nekoliko godina to je prošireno kroz konkurse i na ostale učesnike u kulturnom životu iz javnog, privatnog i civilnog sektora”.

Ministarstvo će, kako je rekao, nastaviti da podržava projekte čiji je cilj da se afirmiše bogata prošlost Srbije, ne samo kada je kultura u pitanju.

“Naša istorija seže više od hiljadu godina unazad, pa možemo govoriti i o istoriji Srbije u periodu pre srednjeg veka. Neke naše ustanove su nabavile artefakte koji potvrđuju postojanje srpskih vladara na ovim prostorima i pre 10. i 9. veka”, dodao je Masliković.

Prema njegovoj oceni, ovaj projekat ima veliki značaj i za Beograđane i za turiste, te se nada da će se na sličan način predstaviti i neke druge srpske dinastije, naučnici, umetnici.

“Korišćenje novih tehnologija, koje su naša neminovnost, omogućava da nam svi sadržaji budu dostupni. Mlade generacije dolaze do različitih sadržaja na društvenim mrežama i pretraživačima, a naš je cilj da im obezbedimo kvalitetne sadržaje, edukativne i one koji će oplemeniti njihov život, naučiti ih nešto i napraviti od njih dobre i kvalitetne ljude koji će voleti i ceniti svoju državu”, izjavio je Masliković.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić rekla je da je “srećna što učestvuje u projektu koji će ono što Zavod radi već decenijama predstaviti na moderan način i učiniti to dostupno široj javnosti”.

“Naš narod je malo upoznat sa našom istorijom. Mladi sve manje čitaju i zato će ovakav vid prezentacije doprineti da što više saznaju o nastanku naše države”, rekla je ona i podsetila da je župan Stefan Nemanja rodonačelnik loze Nemanjića, a da je “njegov predzadnji potomak bio car Dušan u čije se vreme naša država prostirala ne samo u južnom delu Srbije, već je obuhvatala i Makedoniju i Bugarsku i Albaniju, a car Dušan je krunisan u Skoplju”.

Mirjana Andrić je izrazila nadu da će ovakve projekcije biti priređene i po regionu i za srpski narod u dijaspori.

Autori projekta su istoričar Nebojša Damnjanović, scenarista Saša Dimoski, art direktor Nikola Simić, animator Ranko Gašparović, kompozitor Vojin Ristivojević i glumac-narator Branislav Platiša.

Komanija “OHillusions”, kako se navodi u promotivnom materijalu, “svojim radovima već deset godina pomera granice u želјi da na najkvalitetniji način prikaže potpuno novi vid komunikacije i savremenu umetnost podigne na viši nivo”. Najpoznatiji realizovani projekti u oblasti kulture su “Kulturizacija” i “Teslin vremeplov”, koji je na evropskom konkursu Excellence Awards 2016. godine - za najistaknutija dostignuća iz oblasti komunikacija i odnosa sa javnošću, izabran kao jedan od pet najbolјih u Evropi u kategoriji Nauka i obrazovanje.

(SEEcult.org)

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.