• Search form

06.08.2016 | 18:51

Korupcija u fokusu Dokufesta

Korupcija u fokusu Dokufesta

Međunarodni festival dokumentarnog filma Dokufest u Prizrenu, jedna od najvećih manifestacija te vrste u regionu, skreće pažnju 15. izdanjem na fenomen korupcije kao lokalni, ali i globalni društveni problem, koji je  najčešće praćen i fenomenima moći i laži.

Jubilarni, 15. Dokufest prikazuje od 5. do 13. avguta oko 240 filmova iz 57 zemalja, podeljenih u šest takmičarskih i 19 specijalnih programa, među kojima je centralni “Moć, korupcija i laži” Uz prateće programe u vidu debata i panel diskusija, radionica, izložbi, predavanja i muzičkih nastupa, 15. Dokufest okupiće i mnogobrojne goste iz regiona i sveta, aposebnu počast odaće nedavno preminulom iranskom reditelju Abasu Kijarostamiju (Abbas Kiarostami) i belgijskoj autorki Šantal Akerman (Chantal), koja je preminula 2015. godine.

Umetnički direktor Dokufesta Veton Nurkolari istakao je povodom jubileja da je strast bila vodeća snaga koja je dovela taj festival od trodnevne manifestacije pre 15 godina do desetodnevnog proslave filma, muzike, umetnosti i kulture, i to u delu sveta koji još trpi posledice burne prošlosti i nastavlja da se bori protiv endemske korupcije koja preti budućnosti građana. Zato nije ni čudo što je korupcija glavna tema 15. Dokufesta, na kojem će taj problem biti naglašen kroz različite forme širom sekcija dosad najambicioznijeg programa, istakao je Nurkolari, ukazujući da je i strah postao jedna od glavnih konstanti današnjeg sveta, s obzirom na gotovo svakodnevne vesti o masovnom ubijanju i terorističkim napadima.

Dokufest će prikazati tako filmove o masovnim pucnjavama i rastućoj policijskoj militarizaciji u SAD, ratovima i žrtvama na Bliskom Istoku i ostatku sveta, ljudima koji u očaju pokušavaju da dopru do Evrope, ali i filmove o samoj Evropi, zbunjenoj i nespremnoj da se uhvati u koštac sa svim problemima. Na programu su i filmovi o samoubilačkim borcima Al-kaide u Siriji, kao i o korumpiranim političarima i mahnitim diktatorima.

“Činjenica da su autori dokumentarnog filma bili tamo gde se sve te priče događaju i da su ih doneli nama predstavlja dokaz da je to jedna od najtežih, najopasnijih i najplemenitijih profesija, što je još jedan od razloga za slavljenje dokumentarnog filmskog izraza”, naveo je Nurkolari, pozivajući publiku da kroz šest takmičarskih sekcija (balkanska i međunarodna, filmovi o ljudskim pravima i ekologiji, međunarodna sekcija kratkih filmova i nacionalna), pronađu filmove i renomiranih autora, i svežih talenata koje treba pratiti u budućnosti.

Program Balkan Doks nudi oko 20 filmova autora iz regiona, među kojima su “Kratki porodični filmIgora Bezinovića, “Generacija 68Nenada Puhovskog, “SpomenikIgora Grubića, “Nešto o životuNebojše Slijepčevića i “Turizam!Tončija Gaćine iz Hrvatske, “Dubina dvaOgnjena Glavonića i “Voli vas vaša, SexymajaIvana Mandića iz Srbije, “DomMetoda Peveca i “Hjuston, imamo probem!Žige Virca iz Slovenije, “Mogao bi da bude filmKumjane Novakove iz BiH, kosovsko-švajcarski “Batušina kuća” (Tino Glimmann, Jan Gollob), kosovski “Drums of Resistance” (Mathieu Jouffre) i kosovsko-nemački “Trapped by Law” (Sami Mustafa). Biće prikazani i bugarsko-italijanski dokumentarac “From Cremona to Cremona” (Maria Averina), grčki “Postcards from Manila” (Harry Lagoušis), albanski “Selita” (Elton Baxhaku, Eriona Çami) i “The Awaiting” (Roland Sejko), italijansko-grčko-francuki “The Last Resort” (Thanos Anastopoulos, Davide Del Degan), rumunsko-francusko-poljski “The Magic Mountain” (Anca Damian), te portugalsko-bosanski “Kako sam se zaljubio u Evu Ras” (Andre Gil Mata).

Festival je otvorio 5. avgusta dokumentarac “Behemoth” kineskog filmskog autora i umetnika Žaoa Linga (Zhao) o savremenoj Kini, inpirisan Danteovom “Božanstvenom komedijom”, a zatvoriće ga kultni Kijarostamijev film “Close Up”, najradikalnije njegovo delo za koje je nemački autor Verner Hercog (Werner Herzog) svojevremeno naveo da je “najbolji dokumentarni rad o filmskom stvaralaštvu koji je ikada video”.

U čast Kijarostamija, Dokufest će prikazati i njegov čuveni film “Taste of Cherry”, dok je u omaž programu posvećenom Šantal Akerman najavio restaurisanu verziju njenog kultnog filma “Jean Dielman, 23 Commerce Quay, 1080 Brussels”, kao i poslednjeg “No Home Movie”. Publika će se prisetiti Šantal Akerman i kroz intervju koji je sa njom snimio za vreme gostovanja na Dokufestu 2014. godine bosanski umetnik i filmski autor Ibro Hasanović.

Dokufest nastavlja da ubira i plodove sopstvenih edukativnih programa, nastalih pod sopstvenom etiketom “Future is Here” (Budućnost je ovde).  Šest novih filmova nastalo je u saradnji sa partnerskim festivalima Pravo ljudski iz Sarajeva i MakeDox iz Skoplja, a još nekoliko naslova proisteklo je iz saradnje sa francuskim partnerom Pistes Solidaires Méditerranée.

Među gostima je ponovo proslavljeni irski fotoreporter i filmski autor Šejmus Marfi (Seamus Murphy), čiji je rad biti predstavljen izložbom fotografija nastalih u saradnji s britanskom muzičarkom i umetnicom Pi Džej Harvi (PJ Harvey), sa kojom je i gostovao na Dokufestu pre pet godina. Takođe, biće prikazani i njegovi filmovi i muzički video spotovi.

U saradnji sa partnerskim festivalima iz North South Documentary Network, Dokufest će prikazati i njihov izbor filmova, kojima će pružiti uvid u dokumentaristiku Meksika, Ekvadora i SAD.

Prošle godine najboljim balkanskim filmom 14. Dokufesta, koji je tematski bio posvećen fenomenu savremenih migracija, proglašen je dansko-srpski “Flotel Europa” reditelja Vladimira Tomića o izbegličkom životu na jednom brodu u Kopenhagenu. U međunarodnoj konkurenciji dugometražnih ostvarenja pobedio je američki “Machine Gun or TypewriterTrevisa Vilkersona (Wilkerson).

Festivalski sajt je dokufest.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.