• Search form

05.12.2018 | 19:12

Krcko Oraščić - spektakl s porukom za decu

Krcko Oraščić - spektakl s porukom za decu

Scenski spektakl “Krcko Oraščić – ostvarenje sna” biće premijerno izveden 22. decembra u Kombank dvorani, a uz profesionalne glumce nastupiće više od stotinu dece iz Škole igre Ašhen Ataljanc, koja je i jedan od producenata te moderne verzije poznate bajke nemačkog pisca E.T.A. Hofmana.

Pozorišni reditelj Marko Manojlović, koji je dramatizovao bajku o Krcku Oraščiću, kaže da mu je u ovom projektu najuzbudljivije to što spaja igru, muziku, sport i glumu.

“Dobili smo predstavu jedinstvene forme. Nikada tako nešto nisam radio, a ni gledao. Mislim da smo uradili nešto dobro. Kada me je Ašhen pozvala privukao me je način na koji smo pristupili Krcku. Taj način i priča koju smo želeli da ispričamo bili su nešto iskreno, a kad je iskreno onda je uvek dobro”, izjavio je Manojlović 5. decembra na konferenciji za novinare.

Svetski priznata primabalerina i balet majstor Ašhen Ataljanc rekla je da svoj rad vidi kao prenošenje znanja i pomenula da danas u svetu sve više ima i drugačijih vrsta školovanja u odnosu na ono tradicionalno.

“Sve što radim jeste prenošenje znanja deci novog vremena. Sistem predstava koju izvode deca za decu, a da mogu da ih prate i roditelji, probamo već sedam godina. Sada smo se prvi put odlučili za nešto veće i uključili profesionalnog reditelja i glumce”, rekla je Ašhen Ataljanc, koja je kreirala koreografiju za predstavu, realizovanu u koprodukciji sa Centrom za savremeno stvaralaštvo Mistria, u saradnji sa Kombank dvoranom.

Pored glumaca i polaznika Škole igre Ašhen Ataljanc - od najmlađih do srednjoškolaca, u predstavi učestvuju i profesionalni baletski igrači i mladi članovi Karate kluba Diplomatik, a predstavu krase raskošna scenografija i specijalni efekti.

Što se tiče sadržaja, Ašhen Ataljanc je istakla da je to priča o isceljenju.

“Poruka predstave, pored novogodišnjeg sjaja i radosti na sceni, jeste da samo isceljeni i celoviti možemo da nađemo pravu ljubav i to ne samo onu prema partneru, nego i prema prijateljima, komšijama, roditeljima”, izjavila je Ašhen Ataljanc.

U modernoj verziji bajkovite avanture 12-godišnja Klara dobija od dede na poklon drvenog lutka Krcka, a nadala se novom modelu tableta. Razmažena i razočarana, baca drvenog vojnika. Deda odlučuje da je uvede u tajanstvene svetove dobra i zla u kojima će devojčica prolaziti kroz mnoga iskušenja u nastojanju da popravi polomljenog Krcka. Uz pomoć svemoćnog kristala, Krcko oživljava, zli miševi prave pometnju i prete velikim bitkama, a Klara kroz ljubav otkriva prave vrednosti.

U predstavi igraju glumci Zoran Cvijanović i Stevan Piale i balerina i glumica Anisja Gavrilović. Muziku je komponovao Marko Stojanović.

Kompoziciju "Znaj", završnu numeru predstave, peva Lena Stamenković, učesnica Dečje pesme Evrovizije 2015.

Stevan Piale, koji igra Krcka, izjavio je da je bilo “interesantno iskustvo raditi istovremeno sa Markom i Ašhen, jer svako od to dvoje izuzetnih umetnika ima svoj način rada”.

“Posebnost ovom radu dala su i deca donoseći svoju čistu energiju. Nama su probe značile radost, a siguran sam da će radost osetiti i deca u publici”, rekao je Stevan Piale.

Anisja Gavrilović (Klara) izrazila je zahvalnost za priliku da radi na sebi i kao igračici i kao osobi. “Probe protiču u lepoj atmosferi koja je postala na neki način porodična i svi se osećamo jako prirodno jedni sa drugima”, rekla je ona.

Zoran Cvijanović (Klarin deda) primetio je da u vezi sa ovom predstavom “vlada veliko uzbuđenje koje potiče od stotinak dece sa kojima Ašhen dugo radi i koja su sada u prilici da pokažu svoj talenat” i dodao da su “svoje uzbuđenje deca prenela na roditelje, oni na prijatelje i sad ceo grad priča o tome”.

Kako se u naslovu pominje ostvarenje sna, Cvijanović je uz osmeh rekao da se njemu ostvario davni san da bude plesač i to kroz posebnu koreografsku numeru koja bi se mogla zvati - pripreme za prelazak na onaj svet.

Predstavu su podržali Sekretarijat za kulturu Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Za sada je najavljeno reprizno izvođenje 23. decembra u Kombank dvorani, a autori i producenti se nadaju da će, na osnovu prijema publike, predstava dobiti još termina.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.