• Search form

05.04.2018 | 21:15

Krivična prijava zbog gradskog konkursa za kulturu

Krivična prijava zbog gradskog konkursa za kulturu

Burne reakcije javnosti na rezultate gradskog Konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti kulture u Beogradu u 2018. godini ne jenjavaju, a tim povodom podneta je i krivična prijava protiv gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić i drugih lica, zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Krivična prijava, koju je 6. aprila podnela Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Inicijativa Ne davimo Beograd, odnosi se na čl. 359 Krivičnog zakonika koji se odnosi na krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

“Nedavno objavljeni rezultati ovogodišnjeg konkursa gradskog Sekretarijata za kulturu, pokazuju da je njegovo potpuno netransparentno sprovođenje, odnosno činjenice da su od javnosti skrivani podaci kao što su kako se biraju članovi komisija, ko su oni i kako donose odluke, svesno omogućilo organizacijama bliskim vladajućoj stranci da konkurs zloupotrebe i ostvare korist. Uprkos upozorenjima stručne javnosti koja su upućena još prošle godine, kada su analize konkursa pokazale slične zloupotrebe, ovaj put stanje ne samo da nije poboljšano nego su rezultati poražavajući”, navedeno je u saopštenju.

U krivičnoj prijavi, kako je saopšteno, navedeno je “osam ilustrativnih primera zloupotrebe u ukupnoj vrednosti većoj od 5 miliona dinara”.

Ostavku gradske sekretarke Ivone Jevtić zatražili su ranije Srpski PEN centar, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Srpsko književno društvo i Forum za kulturu Evropskog pokreta Srbije, kao i Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

PEN centar, NKSS, SKD i Forum za kulturu zajednički su zatražili i poništenje gradskog konkursa, javnu raspravu o sprovođenju kriznog konkursa i utvrđivanju kriterijuma i izbora članova komisija za konkurse u kulturi, te objavljivanje kompletne dokumentacije o rezultatima ovogodišnjeg konkursa, kao i narativnih i finansijskih izveštaja projekata podržanih na Konkursu za kulturu grada Beograda 2017. godine, koji je takođe izazvao bio burne reakcije i proteste.

Smenu gradske sekretarke zbog “omalovažavajućih rezultata” konkursa zatražio je odvojeno i Upravni odbor ULUPUDS-a, koje je za svoju najveću i najbitniju godišnju izložbu - “Majsku izložbu”, dobilo svega 120.000 dinara od traženih 839.656 dinara, što je inače 40% ukupno projektovanih troškova. UO ULUPUDS-a naveo je da se odluka konkursne komisije može tumačiti ili kao nepoznavanje posla ili kao notorna nedobronamernost.

(SEEcult.org)

 

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.