• Search form

20.12.2016 | 22:28

Laureati nagrade Veličkovića

Laureati nagrade Veličkovića

Nagrade Fondacije Vladimira Veličkovića za crtež za 2016. godinu dobili su Jovanka Stanojević i Vladimir Miladinović, koji su podelili prvu nagradu, i Ivana Živić, koja je drugonagrađena.

Pohvaljeni su Milan Antić, Nikola Marković, Đorđe Ćetković i Vladimir Miljković, saopšteno je 20. decembra u Galeriji Haos u Beogradu, na otvaranju izložbe prošlogodišnjih dobitnika - Vladimira Sekulića, Andree Dramićanin i Tamare Žderić.

Izložbu je otvorio akademik Veličković, koji izdvaja sredstva od svoje nacionalne penzije za nagradu za crtež mladih umetnika u Srbiji, koji dobijaju i mogućnost da izlažu u Haosu.

Troje prošlogodišnjih laureata predstavilo se na gornjem nivou galerije samostalnim projektima i najrecentnijim radovima.

Prvonagrađeni Vladimir Sekulić i dobitnice druge nagrade Andrea Dramićanin i Tamara Žderić imaju zavidan delatni staž, koji implicira različite pristupe fenomenu crteža i crtačkom umeću. Ostaje trajno pitanje: gde zapravo počinje, a gde se završava fenomen crteža kao discipline? Izložba njihovih radova, kako je navela u tekstu za katalog istoričarka umetnosti Natalija Cerović, ne pruža odgovor na to pitanje, niti joj je krajnji cilj da ga ponudi. Bitno je što se to pitanje iznova postavlja.


  Vladimir Sekulić

   Andrea Dramićanin


  Tamara Žderić

Nagrada Fondacije Vladimira Veličkovića dodeljuje se na osnovu javnog konkursa.

Savet Fondacije, uz Veličkovića kao predsednika, čine i akademik Dušan Otašević, dr Irina Subotić, Mrđan Bajić i Borka Božović.

Izložba će biti otvorena do 14. januara 2017.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.