• Search form

09.08.2018 | 23:19

Letnja treperenja u Novembru

Letnja treperenja u Novembru

Galerija “Novembar” predstavlja od 9. avgusta grupnu izložbu “Letnja treperenja” sa radovima šestoro umetnika različitih generacija koji, kroz različite vidove likovnog izražavanja - slike, crteže, akvarele i printove - daju svoje viđenje leta i onoga što ono nosi... kroz realne i imaginarne prizore.

“Blistavo sunce, živopisne boje, peščane plaže, morska obala, zapljuskivanje talasa i uzvišeni osećaj radosti samo su neka od asocijacija na leto. Nijedno godišnje doba ne dopušta toliko oduševljenja klišeima koliko letnje a njegova čarobna atmosfera uvek je bila inspiracija umetnicima”, navedeno je u tekstu brošure za izložbu, na kojoj učestvuju Selena Vicković, Mario Kolarić, Emilija Radojčić, Marija Avramović, Miša Filipovac i Bratislav Milenković.

Selena Vicković, rođena 1958. u  Beogradu, diplomirala je 1982. na Fakultetu primenjenih umetnosti, a potom je bila stipendistkinja francuske vlade na Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. Magistrirala je na FPU u Beogradu 1988. gde, ostaje je ostala da pedaje u zvanju docenta na predmetu crtanja i slikanja. Samostalno je izlagala u Beogradu, Parizu, Rimu, Kopenhagenu, Azerbejdžanu kao i na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u Jugoslaviji, Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj. Dobitnica je nagrade Salona savremene umetnosti Montrouge 1999. godine. Ima dve objavljene monografije: “O umetnosti Selene Vicković” dr Lidije Merenik (Fondacija Vujičić kolekcija, 2015) i “Selena Vicković: Igračka – plačka, 1997-2007” (Marina Martić, 2011). Trenutno živi i radi na relaciji Beograd-Pariz.

Mario Kolarić, rođen 1984. u Beogradu, odrastao je u Osijeku, a diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu 2010. Radi na polju crteža, objekata i instalacija, stvarajući apstraktni narativ kroz jednostavne likovne elemente. Do sada je imao nekoliko samostalnih i mnogobrojne grupne izložbe na Balkanu i u Evropi. Član je Hrvatskog društva likovnih umetnika od 2010. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Emilija Radojčić kroz skoro ritualno posvećivanje procesu crtanja i stvaranja u poslednjem periodu rada ispituje osećanja, vibracije, prirodne pojave i fenomene kroz koje se čovek reflektuje u cilju nalaženja mogućih pozitivnih, često apstraktnih rešenja za svoje stanje. Radi na polju crteža, slike, objekata, instalacije, performansa i urbanih intervencija. Redovno izlaže u Srbiji i inostranstvu, do sada je realizovala mnogobrojne samostalne i grupne izložbe, audio-vizuelne performanse, kolaboracije i publikacije. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Marija Avramović, rođena 1989. u Beogradu, trenutno živi i radi u Parizu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2014. godine, nakon čega je završila master studije na Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. Veliku pažnju posvećuje crtežu i slici dok se poslednjih godina bavi i instalacijom kroz koju istražuje i prostor i različite materijale. Do sada je realizovala tri samostalne i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj, Engleskoj i Portugalu. U okviru poslednje serije radova “After party” obrađuje teme kao što su: žensko prijateljstvo, adolescencija, bazeni i zabave i to kao fizičke i emotivne prostore utopije ili oslobađanja.

Mišo Filipovac, rođen 1987. u Bajinoj Bašti, diplomirao je 2010. na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, gde trenutno predaje crtanje, slikanje i akt u zvanju asistenta. Doktorant je na FPU u Beogradu od 2012. godine kod mentora Vladimira Veličkovića. Aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a. Živi radi i stvara na relaciji Beograd-Kragujevac.

Bratislav Milenković je diplomirao na FPU u Beogradu, na odseku Grafika i knjiga. Izlagao je u Srbiji kao i u inostranstvu, a njegovi radovi se mogu pronaći u velikom broju knjiga, popularnih magazina i drugih publikacija koje se bave ilustracijom i grafičkim dizajnom, ali i u štampanim i onlajn izdanjima poput: New York Times, Guardian, Wired, GQ, Esquire, i mnogim drugim.

*Na vrhu: Selena Vicković, Sladish

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.