• Search form

29.08.2017 | 22:52

Linčove Male priče u KCB-u

Linčove Male priče u KCB-u

Kulturni centar Beograda predstavlja od 1. septembra izložbu fotografija kultnog američkog filmskog reditelja Dejvida Linča (David Lynch), čije će stvaralaštvo biti razmotreno i kroz predavanja, radionice i javne razgovore.

Izložba “Male priče” (Small Stories), koje su producirali Galerija Item iz Pariza i Evropska kuća fotografije - u kojoj je premijerno i prikazana 2014. godine, ekskluzivno će, na osnovu želje samog Linča, biti priređena u sva tri galerijska prostora KCB-a, a to će biti i jedino njeno gostovanje u regionu.

Postavku čine čini 56 crno-belih fotografija velikog formata koje manifestuju sve odlike Linčovih filmova - čudesno preplitanje realnih referenata i fantazmagoričnih intervencija i kompozicija.

KCB želi izložbom “Male priče” da pružiti uvid u Linčovo vizuelno stvaralaštvo sa kojim javnost u Beogradu nije imala priliku da se upozna, za razliku od njegovog kinematografskog opusa, koji ima kultni status.

Dejvid Linč, foto: Dean Hurley

Filmski autor jedinstvenog vizuelnog stila, koji karakteriše nadrealistički pristup, odnosno specifičan aranžman sekvenci na granici sna i jave, koje se često preklapaju, Linč je ponovo u žiži svetske javnosti zahvaljujući nastavku serijala “Tvin Piks” (Twin Peaks Season 3). Nadrealni i u mnogim slučajevima nasilni elementi njegovih filmova stekli su reputaciju da gledaoce “zastrašuju, vređaju i dovode u zabunu”. Muzika u Linčovim filmovima veoma je pažljivo izabrana i često stvarana za svaki film na bazi montaže i ritma sekvenci slika.

Kada govori o svom stvaralaštvu, Linč ga definiše kao intuitivno istraživanje našeg “drugog ja”, naših snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled. Intuiciju definiše kao integralni sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osećanja.

Uporedo s radom na filmu koji odlikuje značajna likovnost, Linč se bavio i vizuelnom umetnošću, koju je kratko i studirao na Akademiji umetnosti Pensilvanija u Filadelfiji. Njegova dela iz oblasti vizuelnih umetnosti izlagana su u najprestižnijim muzejima i galerijama širom sveta i deo su brojnih i značajnih javnih i privatnih kolekcija.

KCB je odlučio da u godini svog jubileja - 60 godina postojanja, kao jedan od ključnih programa priredi posvetu Linču, kao izuzetnom filmskom i televizijskom, ali i likovnom/vizuelnom stvaraocu, muzičaru i glumcu.

Prateći program izložbe čine predavanja, tematska vođenja, eduaktivno-kreativne radionice za srednjoškolce i mlađu studentsku populaciju, kao i filmski program.

Već 2. septembra biće održana prezentacija uz razgovor o tome kako su nastale “Male priče”, a učestvovaće foto-laboranti Vojin Voja Mitrović i Toros Alađadijan (Pariz).

Istoričar umetnosti Miroslav Karić, koji je ove godine sa Slađanom Petrović Varagić umetnički direktor Artget galerije KCB-a, održaće 7. septembra predavanje
Ispod površine...” o Linču kao vizuelnom umetniku.

Vizuelna umetnica Ana Nedeljković 9. septembra vodiće u Artgetu radionicu za mlade posvećenu Linču, a 19. septembra u istom prostoru biće održan razgovor
Male priče o Dejvidu Linču”, uz učešće rediteljke Maje Uzelac, psihoanalitičara Petra Jevremovića i pisca Zvonka Karanovića.

U završnici izložbe, 29. septembra, biće održan razgovorTvin Piks: Šta se zapravo desilo?”, koji će moderirati reditelj Stefan Arsenijević, urednik filmskog programa KCB-a, a učestvovaće njegov kolega Bojan Vuletić, filmski kritičar Vladan Petković i filmski montažer i teoretičar Dragan Dimčić.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.