• Search form

31.05.2018 | 14:17

Mari Šuinar dobitnica nagrade Jovan Ćirilov 15. BFI-ja

Mari Šuinar dobitnica nagrade Jovan Ćirilov 15. BFI-ja

Nagrada “Jovan Ćirilov – za korak dalje” u okviru 15. Beogradskog festivala igre dodeljena je kanadskoj koreografkinji Mari Šuinar za komad “Hijeronim Boš: Vrt zemaljskih uživanja” koji je njena montrealska trupa izvela 30. i 31. marta ove godine u Operi i teatru Madlenianum.

Prema navodima žirija, rukopis Mari Šuinar čini posve posebnim visok nivo estetskog savršenstva i snažna dinamika.

“Ona je koreograf koji vaja složene igračke figure, predivne posebnosti, u brilijantan, fantastičan teatar igre. Njen način da oživi složenu tajanstvenost renesansnog majstora, da prikaže raj i pakao isključivo upotrebom tela, njegove lepote i seksualnosti, je zadivljujuć i uzvišen. Njen osećaj za scensko vreme, je neverovatno precizan, gotovo instinktivan”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju žirija.   

Mari Šuinar je izvršna i umetnička direktorka svoje trupe, osnivačica montrealskog Prix de la Danse, stalna saradnica Nacionalnog umetničkog centra Kanade i direktorka Bijenala igre u Veneciji.

Profesionalni put započela je 1978. godine komadom "Kristalizacija" na koji se nadovezuje tridestak solo komada, izvođenih na scenama u Kanadi i inostranstvu, uključujući dela "Mari crni pas" (1982), "S.T.A.B." (Prostor, vreme i šire, 1986) i "Popodne jednog fauna" (1987), koja čine važno poglavlje istorije savremene igre.

Kao solistkinja i koreografkinja, 1990. godine osnovala je svoju trupu, koja beleži serije gostovanja po svetu i koprodukcije sa renomiranim partnerima, kao što su Bijenale u Veneciji, ImPulsTanz u Beču, pariski Theatre de la Ville, Fondacija Musica Per Roma, montrealski Place des Arts, Festival TransAmerik u Montrealu i Nacionalni centar umetnosti u Otavi.

Trupa se 2007. godine uselila u vlastitu zgradu, montrealski Prostor Mari Šuinar.

Za Mari Šuinar, kako ističe direktorka BFI Aja Jung, svaka kreacija je odiseja kroz istoriju čovečanstva koja izmiče linearnosti narativa. Intimna inteligencija tela, neiscrpna složenost njegove artikulacije i mutacije zadate konstrukcije, postignute su kroz formu. Ona se temeljno bavi svakim aspektom dela - od muzike do scenografije, rasvete, kostima i frizura, tako da svaki detalj učestvuje u celini.

Priznati zbog svoje tehnike, svestranosti i performativnih sposobnosti, desetoro stalnih igrača kompanije, vladaju različitim tehnikama i iznose vrhunske zamisli ove umetnice na scenu.

Kompanija ima obiman repertoar: "Posvećenje proleća", "Prelid za popodne jednog fauna", "24 Šopenova prelida", "Svet umetnosti", "Etida br. 1", "Body Remix/Goldbergove varijacije", "Enri Mišo: Pokreti", "Meka Virtuoznost", "Još uvek vlažno", "Na ivici" i "Hijeronim Boš: vrt zemaljskih uživanja". Komad "Posvećenje proleća" izvođen je skoro 25 godina i postao je klasik savremene igre.

Radovi Mari Šuinar se pojavljuju i na repertoaru baletskih kompanija kao što su Nacionalni balet Kanade, Balet Sao Paola, Balet Monte Karla, Geteborg balet, Balet Gulbenkijan, Kompanija Marte Grem...

Mari Šuinar se 2009. godine, inače, vratila na scenu kao igračica posle 20 godina odsustva - solo komadom “Jutarnje slave:) - (". Od 2012. godine nastupa u komadu "U Muzeju" – svojevrsnoj tročasovnoj solo instalaciji.

Autorka, dizajnerka scene i svetla, fotografkinja i filmska rediteljka, Šuinarova se može pohvaliti opusom koji sadrži brojne multimedijalne radove, muzičke spotove, zbirke pesama, foto-instalacije, izložbe... Bez obzira na sredstvo (scena, ekran, digital, štampa, itd), suština njenog rada je telo. Tokom godina, njena trupa je razvila posebnu tehniku igre, koju prenosi igračima u okviru radionica.

Mari Šuinar je laureat brojnih nagrada i nosilac prestižnih titula u Kanadi i inostranstvu. Njeno ime je prisutno u ilustrovanom izdanju rečnika Le Petit Larousse (2010) i Le Robert (2011).

Uručenje nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje” planirano je u okviru 16. Beogradskog festivala igre, a nova postavka Mari Šuinar biće prikazana 4. aprila, 2019. godine.

Prethodni laureati nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje” su Jirži Kilijan, Šaron Ejal i Dimitris Papajoanu.

Grčki vizuelni umetnik, reditelj i koreograf Dimitris Papajoanu primio je u okviru 15. BFI-ja nagradu “Jovan Ćirilov – za korak dalje”, a to priznanje uručila mu je premijerka Ana Brnabić, koja je istakla da je BFI postao “jedan od kulturnih i kultnih brendova Beograda i Srbije i jedan od najvažnijih evropskih festivala umetničke igre”.

BFI je u proteklom 15. izdanju, pod sloganom Prestonica, predstavio 24 nove koreografske postavke u izvođenju renomiranih kompanija baleta i savremene igre iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije i Kanade.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.