• Search form

23.11.2017 | 14:53

Mila Turajlić: Druga strana istorije Srbije

Mila Turajlić: Druga strana istorije Srbije

Rediteljka Mila Turajlić izjavila je da je filmom “Druga strana svega”, koji je upravo pobedio na 30. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), želela da “da drugu stranu istorije Srbije” i pokaže da je “validno viđenje svakog od nas o dešavanjima u Jugoslaviji i Srbiji, da su mogući različiti uglovi gledanja na sve što smo doživeli na ovim prostorima”.

Na konferenciji za novinare 23. novembra u Domu omladine Beograda, gde je stigla direktno sa aerodroma, nakon leta iz Amsterdama, Mila Turajlić je povodom nagrade na 30. IDFA izjavila da “još nije došla sebi”.

“Nisam očekivala nagradu, bilo je vrlo iznenađujuće”, rekla je ona, napominjući da do sada ni jedan film iz regiona nije nagrađen na tom prestižnom festivalu.

Prema njenim rečima, filmom “Druga strana svega” htela je da “ispriča razne druge strane, da predstavi preplitanje više pogleda“ na istorijski period za nama u formi porodične hronike.

Dok se njen debitantski, takođe nagrađivani film “Sinema komunisto” (2010) bavio istorijom Jugoslavije kroz vizuru kinematografije te zemlje, Mila Turajlić je u novom filmu pošla od, kako je rekla, jednostavne ideje o stanu njene porodice koji je bio podeljen vratima zaključanim 70 godina.

“Davno sam započela taj film, još pre ‘Sinema komunisto’, ali sam tada shvatila da još nisam dorasla toj priči. Posle ‘Sinema komunisto“ vratila sam se toj ideji, a intenzivan rad trajao je poslednjih pet godina“, rekla je Mila Turajlić.

“Htela sam da kroz hroniku svoje porodice ispričam priču o svojoj zemlji. Međutim, film je otišao svojim putem, pretvorio se u razgovor između majke i ćerke o proteklim zbivanjima i njihovim tumačenjima”, rekla je rediteljka, čija je majka univerzitetska profesorka i građanska aktivistkinja Srbijanka Turajlić.

Kako je dodala, nije znala da pravi baš takav film. Sama je i snimala razgovare sa majkom o tome “kako se čovek angažuje ili ne angažuje zavisno od okolnosti u kojima se nađe, na koji način je ona odlučila da radi ono što je radila tokom života i koju je cenu za to platila”.

“Bio je to dijalog u kojem je ona na kraju okrenula pitanja na moju generaciju, na našu sadašnju odgovornost”, izjavila je Mila Turajlić (38), dodavši da je od tog okretanja na drugu stranu proistekao i naslov filma.

Proces rada na filmu, kako je rekla, nije bio jednostavan, ali ne zbog potrebe da nagovori majku na snimanje.

“Nije bilo mnogo ubeđivanja. Možda malo emotivne manipulacije. Rekla sam joj da mi je to potrebno za film i ona je, kao majka, naravno pristala. Međutim, kao javna ličnost, Srbijanka Turajlić je navikla da daje intervjue. Moj problem bio je da je navedem da se pomeri od te forme u pravcu intimnijeg tona. To je komplikovano postići i potrebna je hrabrost da se intima unese u film, ali u tome leži film”, rekla je Mila Turajlić.

Posle nedavne svetske premijere na Festivalu u Torontu, prikazivanja u Njujorku i evropske premijere u Amsterdamu, srpska premijera filma “Druga strana svega” biće na 23. Festivalu autorskog filma (FAF) 29. novembra u Sava centru.

“Drago mi je i bitno mi je da film odmah otkrije i naša publika, meni najvažnija. To će biti i jedina projekcija u Srbiji, jer koproducent HBO Europe ima plan za televizijsko prikazivanje. Inače, biće i na festivalima, dobili smo više poziva i to za takmičarske programe”, rekla je Mila Turajlić, ističući da joj je posebno važno što se njen dokumentarac prikazuje na FAF-u, jer je rađen upravo kao autorski film.

Datum domaće premijere, koji je nekada bio državni praznik Dan Republike, slučajan je.

“Kao i puno toga oko ovog filma tako se namestilo. Ustvari, po sadržaju bi bolji datum bio 1. decembar, ali ovo je bio slobodan termin u Sava centru”, rekla je Mila Turajlić.  

Povodom činjenice da je srpsko-francuska koprodukcija “Druga strana svega” i prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom, Mila Turajlić izrazila je nadu da je nagradom u Amsterdamu opravdano poverenje tog svetskog brenda.

Mila Turajlić je istakla i da je prvi put za 30 godina - koliko se održava IDFA, prisustvovala srpska delegacija, predvođena direktorom Filmskog centra Srbije Bobanom Jevtićem, te da je Srbija prvi put predstavljena kao zemlja koja ima šta da pokaže kada je filmska dokumentaristika u pitanju.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.