• Search form

30.05.2017 | 21:41

Modernistička mapa Beograda

Modernistička mapa Beograda

Reprezentativni primeri modernističke i brutalističke arhitekture u Beogradu, poput Palate Srbija, Muzeja avijacije i Geneks kule, predstavljeni su u “Modernističkoj mapi Beograda”, publikaciji u izdanju Blue Crow Media iz Londona, jedne od najpoznatijih nezavisnih izdavačkih kuća specijalizovanih za gradske vodiče.

Dvojezični vodič sadrži oko 50 modernističke i brutalističke arhitekture u u izboru arhitekte i istraživačice Ljubice Slavković, a biće predstavljen 1. juna u Kulturnom centru Grad, u prisustvu gostiju iz Engleske.

Publikacija “Modernistička mapa Beograda” (Modernist Belgrade Map) predstavlja objekte poput Palate Srbije, delo tima arhitekata Vladimira Potočnjaka sa Mihajlom Jankovićem, zatim Muzeja avijacije Ivana Štrausa i stambene Geneks kule Mihajla Mitrovića. Sadrži i brutalistička remek-dela, kao što je Urbanistički zavod Branislava Jovina, ali i izbor istaknutih primera  stambene arhitekture Beograda iz perioda prefabrikacije i dominacije betona.

Nesvakidašnji vodič čine mapa, reč autorke o modernističkoj arhitekturi socijalističke Jugoslavije, te podatke o lokaciji, autorima i godini gradnje uz svaki predstavljeni objekat, te fotografije Relje Ivanića.


  Sportska hala "Pionir", foto: Relja Ivanić

Druga polovina 20. veka period je uspona i pada socijalističke Jugoslavije i intezivne izgradnje i ratom uništene prestonice, Beograda. Nadolazeća urbana populacija i potreba za stambenim fondom susreli su se sa vizijama o reprezentaciji nove države, pružajući adekvatno stanovanje za hiljade ljudi, kao i naočite primere modernističke arhitekture. Do 1960-ih nove generacije arhitekata su stasale i sa stabilnošću mlade države rasla je i individualna kreativnost i istraživanje novih dometa stvaralaštva. Savremeni evropski stilovi i lokalni pristupi preplitali su se u čistoći materijala, u oblicima, formama i prostorima modernizma socijalističke Jugoslavije.

  Muzej avijacije, foto: Relja Ivanić

Prema rečima autorke, Modernistička mapa Beograda osmišljena je tako da afirmiše vrednosti tih objekata i da inspiriše dalje bavljenje i interesovanje za modernističku i brutalističku arhitekturu danas.


  Toblerone, foto: Relja Ivanić

Beogradska mapa je osmi vodič Blue Crow Media kroz arhitekturu 20. veka.

Prethodile su joj: Brutalistička mapa Londona, Art Deco londonska mapa, Konstruktivistička mapa Moskve, Brutalistička mapa Vašingtona, Modernistička mapa Berlina, Brutalistička mapa Pariza i Brutalistička mapa Sindeja. Brutalistička mapa Bostona i Modernistička mapa Mančestera u pripremi su za leto 2017.

  Zapadna kapija Beograda, Geneks,foto: Relja Ivanić

Autorka Modernističke mape Beograda Ljubica Slavković je beogradski arhitekta projektant u DVA:Studio, nezavisna istraživačica i kritičarka. Glavna je urednica magazina za arhitekturu i istraživačke platforme Kamenzind i urednica i projekt menadžer u Centru za kulturnu dekontaminaciju.
 
Relja Ivanić je po obrazovanju arhitekta, a profesionalno se bavi arhitektonskom fotografijom. Suosnivač je stručnog portala za arhitekturu i kulturu prostora SuperProstor i saradnik na projektima Društva arhitekata Novog Sada.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.