• Search form

25.04.2018 | 12:27

Moral iznad politike

Moral iznad politike

Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici gostuje 25. aprila na Sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu predstavom “Banović Strahinja” koju je, prema tekstu Borislava Mihailovića Mihiza, adaptirao i režirao Nebojša Bradić.

Prema rečima Bradića, to je priča o pojedincu koji dopušta istoriji da se odvija onako kako je zapisano u udžbenicima, ali ne dopušta da politički razlog prevlada njegovo lično moralno uverenje.

“U svetu u kome dominiraju čvrsta ruka i bezobzirna volja i u kojem trijumfuje populizam, čuje se rečenica ‘Učini kao Strahinjić!’ i ona još uvek ima snažno etičko uporište”, izjavio je Bradić o motivima zbog kojih je odlučio da u Gračanici postavi, prema njegovoj oceni, najbolju Mihizovu dramu.

Reč je o koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Šabačkog narodnog pozorišta, za koju je reditelj Bradić osmislio i scenski prostor.

Uloge tumače Nebojša Đorđević (Banović Strahinja), Zoran Karajić (Jug Bogdan), Milan Vasić (Vojin Jugović), Dušan Simić (Boško Jugović), Igor Damnjanović (Sluga Milutin), Milena Jakšić (Žena), Anika Grujić (Majka Jugovića)...

Bradić je osmislio i scenski prostor, a kostime je kreirala Marina Vukasović Medenica.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.