• Search form

01.11.2018 | 17:31

MSUB i MSUV traže transparentnu proceduru za 58. Bijenale u Veneciji

MSUB i MSUV traže transparentnu proceduru za 58. Bijenale u Veneciji

Stručna veća Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu obavestila su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije da nisu spremna da učestvuju u Programskom savetu za izbor predstavnika Srbije na 58. Venecijanskom bijenalu zbog netransparentnog načina na koji su imenovani članovi tog tela.

Povodom dopisa Ministarstva kulture i informisanja o formiranju Programskog saveta za 58. Bijenale, stručna veća MSUB-a i MSUV-a obratila su se Ministarstvu otvorenim pismom “svesna svoje institucionalne odgovornosti prema struci, stručnoj javnosti, ali i prema publici”, jer smatraju da su svi dogovori koji su postignuti u vezi sa nastupom Srbije na 58. Venecijanskom bijenalu prenebregnuti.

“Vaše je diskreciono pravo da imenujete članove Programskog saveta za izbor predstavnika Srbije na Venecijanskom bijenalu. U tom kontekstu želimo da Vas obavestimo da nismo spremni da učestvujemo u Savetu čiji sastav nije izabran transparentnom procedurom. Shodno tome MSUB i MSUV povlače svoje predstavnike”, navedeno je u pismu dva muzeja Ministarstvu kulture i informisanja koje je prosleđeno i medijima.

Navodeći da ne žele da preko svojih institucija daju “legitimitet pristupu i načinu rada koji nisu u saglasnosti sa najvišim standardima stručne kompetencije, transparentnosti i profesionalnosti” za koje se zalažu, stručna veća MSUB-a i MSUV-a zaključila su da je takav pristup Ministarstva u suprotnosti sa kriterijumima i standardima rada tih muzejskih  institucija i da “stvara uslove za potencijalni sukob sa stručnom javnošću i interesima struke”.

“Venecijanski bijenale za nas predstavlja izuzetno važan umetnički događaj i smatramo da sa ovakim sastavom Programskog saveta nismo u mogućnosti da ispunimo osnovne kriterijume autonomnog, kritičkog i profesionalnog delovanja”, navedeno je u pismu Ministarstvu, koje ne sadrži imena članova Programskog saveta koje je predložilo Ministarstvo kulture i informisanja.

Vršilac dužnosti direktora MSUV-a Radovan Jokić izjavio je za portal SEEcult.org da bi Ministarstvo kulture i informisanja trebalo da objavi članove Programskog saveta koje predlaže. Ujedno, Jokić je izrazio nadu da će Ministarstvo izaći u susret struci i imenovati Programski savet za 58. Bijenale u skladu sa projekcijama koje je dobilo od stručnih veća dva muzeja u protekla dva meseca, koliko su već u komunikaciji o toj temi.

“Nadam se da ćemo se dogovoriti, ili će Ministarstvo stati iza ljudi koje predlaže, ali neka objavi ko su i obrazloži zašto ih je imenovalo. Uostalom, muzeji ne moraju ni da učestvuju”, rekao je Jokić.

U Ministarstvu kulture rečeno je portalu SEEcult.org da će se oglasiti ovim povodom u narednih par dana, jer je ministar trenutno na putu.

Stručno veće MSUV čine: viši kustosi Sanja Kojić Mladenov, Vladimir Mitrović i Gordana Nikolić, muzejski savetnici Suzana Vuksanović i Nebojša Milenković i
direktor Radovan Jokić (predsedavajući), dok su u Stručnom veću MSUB: kustosi Zoran Erić (šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi), Dejan Sretenović i Una Popović, muzejski savetnici Mišela Blanuša, Svetlana Mitić, Rajka Bošković i Žaklina Ratković, zatim Aleksandra Mirčić, šef Odeljenja za umetničku dokumentaciju, kustoskinja-bibliotekarka Katarina Krstić, konzervatorka-restauratorka Biljana Šipetić, dizajner Andrej Dolinka, producentkinja Nataša Lazić i v.d. direktora Slobodan Nakarada (predsedavajući Stručnog veća).

Programski savet za prošlo, 57. Bijenale u Veneciji 2017. godine činili su profesori Fakulteta primenjenih umetnosti Nikola Božović i Zoran Bulajić, istoričarka umetnosti i direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini Nina Krstić, istoričarka umetnosti i tadašnja direktorka Umetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku Milica Petronijević, te umetnik Ivan Grubanov, predstavnik Srbije na 56. Bijenalu u Veneciji 2015. Komesar nastupa Srbije bio je v.d. direktora MSUB-a Slobodan Nakarada - u ime ustanove koja je realizovala projekat “Enklavia - slikarstvo, posledica ovakvog života” kustosa Nikole Šuice, sa radovima Vladislava Šćepanovića, Dragana Zdravkovića i Milene Dragićević.

Konkurs za izbor predstavnika Srbije na 57. Bijenalu u Veneciji bio je raspisan sredinom novembra 2016. godine, a na njega je stiglo gotovo 40 predloga.

58. Bijenale umetnosti u Veneciji biće inspirisano današnjim “zanimljivim vremenom”, obeleženim lažnim vestima, porušenim vrednostima i različitim krizama, najavio je umetnički direktor Ralf Rugof (Ralph Rugoff), predstavljajući koncept te međunarodne izložbe koja će biti održana od 11. maja do 24. novembra 2019.

Naslov 58. Bijenala umetnosti “May You Live in Interesting Times" zasnovan je na staroj kineskoj kletvi koja se odnosi na period nesigurnosti, krize i previranja – na “interesantno vreme”, tačno kakvo je ono koje živimo danas, naveo je Rugof, direktor londonske Hejvord galerije.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2018.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom