• Search form

21.07.2017 | 16:47

Nada da će biti prepoznat značaj FEF Palić

Nada da će biti prepoznat značaj FEF Palić

Organizatori Festivala evropskog filma Palić izrazili su zadovoljstvo proteklim 24. festivalskim izdanjem, kao i nadu da će i nadležni prepoznati njegov značaj i obezbediti odgovarajuću finansijsku podršku.

“Srećni smo da se 24. Festival privodi kraju na uspešan način, da smo prikazali pre svega dobre filmove, da smo imali značajne goste, da je publika prisutna u velikom broju i da su reakcije dobre. To je najbolji indikator da ovaj festival ne samo da ima smisla, nego i da je nešto dragoceno za ovu zemlju u ovom trenutku. Nadam se da će to biti prepoznato u narednom periodu”, rekao je Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, koji je izvršni producent FEF Palić.

Uz zahvalnost medijima i prijateljima koji su pomogli realizaciju 24. FEF Palić, kao i celoom festivalskom timu, Tatić je rekao: “Oni znaju u kakvim smo uslovima radili”.

“Iz ugla organizatora možemo, s jedne strane, da budemo zadovoljni, s obzirom na okolnosti koje nam već godinama ne idu naruku, a s druge strane, naravno uvek ima stvari koje uočite u samoj realizaciji, pripremi, dugom procesu koji traje maltene godinu dana, kako festival može da bude još bolji. To nam na neki način daje smernice šta da uradimo za sledeću godinu”, dodao je Tatić.

Direktor FEF Palić Radoslav Zelenović, koji će na svečanom zatvaranju Festivala 21. jula na Letnjoj terasi uručiti nagradu “Aleksandar Lifka” britanskom scenaristi i reditelju Kristoferu Hemptonu, rekao je da “mora da prizna da ima veliku tremu.

Zelenović je dodao da nije lako stajati pred jednim Miklošem Jančom, Peterom Bačom, Kšištofom Zanusijem, Kenom Loučem, Kenom Raselom i drugima koji su ranije dobili ovo priznanje za izuzetan dprinos evropskoj kinematografiji.

“To nije ni lako ni jednostavno, ali veoma sam počastvovan tom činjenicom. Sa velikim profesionalnim, a i ličnim zadovoljstvom uručujem tu nagradu. Ti ljudi ne samo što su učinili čast ovom festivalu, oni su temelj evropske kinematografije”, istakao je Zelenović.

Zelenović je napomenuo da članovima Saveta i Direkciji ističe mandat u martu 2018.

“Pred nama je 25. Festival na Paliću uopšte i 15. put od kako se održava kao isključivo evropski. Kasno je to spremati u martu i mislim da ako bi trebalo nešto da se menja, to bi trebalo u septembru. Postoji ideja da se Savetu produži mandat za jednu godinu, da se uradi 25. FEF i da se onda zahvalimo i da svako ide svojim putem. U svakom slučaju, ko god bude radio naredni festival, mi ostavljamo dobre temelje”, zaključio je Zelenović.

Programski direktor Miroslav Mogorović istakao je da je upravo dobio saopštenje EFA - Asocijacije evropskih festivala, koja ima 715 festivala – članica, da je Palić izabran među 26 laureata koji su dobili etiketu “izuzetan festival posvećen umetnosti, svojoj zajednici i Evropi”.

“Ovo ćemo sa velikim zadovoljstvom proslediti predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine”, rekao je Mogorović, povodom drastičnog smanjenja finansijske podrške pokrajinskih vlasti FEF-u Palić ove godine.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.