• Search form

21.06.2018 | 16:28

Nagoveštaj posebne podrške EU kulturi Zapadnog Balkana

Nagoveštaj posebne podrške EU kulturi Zapadnog Balkana

Evropska komisija razmišlja o načinu na koji bi mogla posebno da podrži aktere u oblasti kulture na Zapadnom Balkanu kroz program Kreativna Evropa, izjavila je 21. juna u Beogradu zvaničnica Generalnog direktorata EU za obrazovanje i kulturu Karmela Kotunjo (Carmela Cutugno).

“Ideja je da otvorimo prozor kroz program Kreativna Evropa koji bi bio specifično posvećen Zapadnom Balkanu”, rekla je Karmela Kotunjo u okviru panela posvećenog kulturnim odnosima Zapadnog Balkana i Evrope, održanog u nastavku Foruma Kreativna Evropa u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Prema njenim rečima, o toj ideji se razgovara i treba još razgovarati, a za sada se može reći samo da Evropska komisija namerava da se fokusira na Zapadni Balkan.

“Predlozi su na stolu, sledi definisanje”, rekla je Karmila Kotunjo, koja nije mogla da precizira da li je rec o posebnom fondu ili programskoj liniji u okviru KE.

Karmila Kotunjo je izraziila spremnost da sa predstavnicima kulturnog sektora iz Srbije i gostima Foruma Kreativna Evropa iz regiona razgovara o toj temi detaljnije 22. juna, nakon što u MSU bude predstavila novi program Kreativna Evropa za period od 2021. do 2027. godine i njegovu međunarodnu dimenziju.

Na opasku predstavnika beogradske kulturne scene, ali i učesnika iz Bugarske, da organizacije u regionu imaju problem sa kofinansiranjem projekata kojima apliciraju na konkurse Kreativne Evrope, te da su zbog slabog finansijskog kapaciteta prinuđene da odustaju od uloge nosilaca projekata i prihvataju eventualno partnerski status, Karmela Kotunjo je rekla da je to “Pandorina kutija” i da je zato dobro da se razgovara o problemima.

“Želimo da pomognemo, zainteresovani smo da čujemo vaše specifične probleme”, rekla je Karmila Kotunjo.

Viši savetnik za kulturnu politiku u EEAS u Briselu Diego Marani, koji je moderirao panel o kulturnim odnosima Zapadnog Balkana i Evrope, takođe je ocenio da je to teško pitanje i skrenuo pažnju da je finansiranje projekata na lokalnom i nacionalnom nivou van nadležnosti Evropske komisije, jer je to stvar kulturnih politika pojedinačnih zemalja.

Marani je savetovao akterima kulturnih scena u regionu da pritisnu svoje vlade u vezi sa finansiranjem projekata u kulturi, jer Evropska komisija može samo da podrži dobra rešenja u tom pravcu. “To je jedini način da dođete do nas”, rekao je Marani.

Program četvrtog Foruma KE, koji Desk Kreativna Evropa Srbija organizuje pod sloganom “Gledaj prošlost, stvaraj budućnost!”, obuhvata 21. i 22. juna panele, predavanja i radionice u više prostora, a glavne teme su: kulturna saradnja, međunarodni odnosi i repozicioniranje Zapadnog Balkana; Evropska godina kulturnog nasleđa; kultura sećanja, istorija, evropsko kulturno nasleđe i njegovi kulturni, društveni i ekonomski potencijali i doprinosi; arhiviranje nasleđa: internet, izvođačke umetnosti, kolekcije, te praktična znanja: razvoj projekata i konkurisanje.

Sajt DKES-a je kultura.kreativnaevropa.rs, a program Foruma nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.