• Search form

08.11.2017 | 14:43

Nagrada za Nagradu

Nagrada za Nagradu

Nagradu publike za najangažovaniji kratkometražni film na 13. Slobodnoj zoni osvojio je makedonski film “NagradaLidije Mojsovske, priča o solidarnosti i razumevanju među decom različitih nacionalnosti i vere.

Priča prati desetogodišnjeg albanskog muslimanskog dečaka koji, uprkos majčinoj zabrani, odlučuje da učestvuje u verskom takmičenju organizovanom u njegovoj školi povodom hrišćanskog praznika Bogojavljenja, da bi osvojio nagradu od 10.000 denara i tako pomogao svom teško bolesnom mlađem bratu.

Dok ostali dečaci mastaju o tome da će kupiti skupocene mobilne telefone, on pominje operaciju bratu i uspeva da osvoji časni krst u improvizovanom bazenu u učionici. U međuvremenu stiže i njegova majka, a ostali roditelji zaprepašćeno shvataju da je pobedio dečak muslimanske vere, pa se takmičenje nakon njihovog glasnog negodovanja ponavlja.

Dečak plačući odlazi iz škole sa majkom, koja ponavlja da nije trebalo da ni da učestvuje, a potom ih sustiže dečak koji je u ponovljenom takmičenju osvojio nagradu i nesebično mu je poklanja bratu za operaciju.

Otkrio mu je i tajnu kako je uspeo da uhvati “časni krst” – rekao je popu da će mu od osvojenog novca kupiti novi telefon “samsung”, pa ga je ovaj i bacio ka njemu.

Publika 13. Slobodne zone, koja je održana od 1. do 6. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, imala je priliku da pogleda 48 dugometražnih i kratkometražnih igranih i dokumentarnih angažovanih filmova, koje su izabrali selektori Branka Pavlović, Jelena Maksimović i Ivan Bakrač. U trci za nagrade u četiri kategorije bio je 41 film, a festivalski program je u tri grada i šest bioskopskih sala posetilo više od 20.000 gledalaca.

Najboljim angažovanim filmom u međunarodnoj konkurenciji proglašena je poljska dokumentarna porodična drama “PričestAne Zamjecke, koja je dobila i nagradu srednjoškolskog žirija, dok je u regionalnoj selekciji pobedio “Buffet ŽeljezaraGorana Devića o posledicama dugogodišnje tranzicije društva. Nagrada Human rights u regionalnoj selekciji dodeljena je dokumentarnom filmu “BlinkJakova Labrovića.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.