• Search form

14.05.2018 | 23:37

Nagrade 11. Beldocsa, uspesi i izazovi

Nagrade 11. Beldocsa, uspesi i izazovi

Najboljim srpskim dokumentarnim filmom na 11. Beldocsu u Beogradu proglašen je “4 godine u 10 minutaMladena Kovačevića o osvajanju Mont Everesta, a u međunarodnoj selekciji pobedio je film “Meteori” turskog reditelja Gurcana Kelteka. Beldocs je dodelio posebnu nagradu filmu “Okupirani bioskopSenke Domanović, kojim je svečano i zatvoren u Kobmank dvorani, a prikazao je od 7. do 14. maja gotovo stotinu filmova i ugostio 130 stranih autora i filmskih profesionalaca.

Žiri Srpskog takmičarskog programa, koji su činili reditelj Stefan Malešević, urednica DocLisboa Agnes Wildenstein i osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, proglasio je posle dužeg većanja najboljim domaćim dokumentarcem Kovačevićev film “4 godine u 10 minuta”, nagradivši ga za “lepotu i jednostavnost kinematografskog pokreta u predstavljenim kadrovima ispunjenim poštovanjem prema veličanstvenoj prirodi koju prikazuje”. Kovačevićev film o prvom Srbinu koji je osvojio Mont Everest nagrađen je i za “dirljivu i poetičnu priču koju nam prikazuje, od proslave ljudske istrajnosti do zapanjujućih rezultata u postizanju krajnjeg cilja”.

Kovačević je, zahvaljujući na nagradi, rekao da su takva priznanja bitna da bi ljudi čuli za film i da bi mogao da dopre do većeg broja gledalaca.

Nagradu za najbolju kameru dobio je Kosta Glušica za film “Poslednja avantura Kaktus BateĐorđa Markovića, kojim je 11. Beldocs otvoren 7. maja u Sava centru, uz “Slatko od ništaBorisa Mitića.

Glušac je nagrađen za “preciznu istragu intrigantne priče i živopisan pristup animaciji” u tom ostvarenju o svojevrsnoj istrazi strip autora Aleksandra Zografa (Saša Rakezić) o sudbini zaboravljenog kolege Veljka Kockara – streljanog 1944. godine neposredno po oslobođenju Beograda na osnovu sumnjive optužbe da je bio agent Gestapoa.

Za najbolju montažu nagrađeni su Thomas Ernst, Ana Lagator i Nataša Pantić za film “Kada dođu svinjeBiljane Tutorov, uz obrazloženje žirija da predstavlja “nežan portret žene koja se na snažan i veseo način nosi istorijom svoje zemlje i koju prenosi na svoje unuke na šaljiv način”.

Trijumf je ostvario i film “Okupirani bioskop o pokušaju oživljavanja “Zvezde”, jednog od 14 ugašenih bioskopa iz lanca kriminalno privatizovanog Beograd filma, koji je dobio posebnu nagradu direktora Beldocsa Mladena Vušurovića za “vanredno uspešan sinematografski narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije”.

Vušurović je rekao da je odluku o posebnoj nagradi doneo, između ostalog, i zbog ocene članice žirija Agnes Wildenstein da je to najbolji film u domaćem takmičarskom programu, a pozvaće ga i na DocLisboa.

Rediteljka Senka Domanović, koja je počela da snima “Okupirani bioskop” u noći ulaska grupe mladih filmskih umetnika i aktivista u taj prostor krajem 2014. godine, a zatim je pratila razvoj događaja i razmirice koje su dovele do njegovog ponovnog zamiranja, zahvalila je na nagradi, ali je i postavila pitanje javnih prostora danas, pa i same Kombank arene – dosadašnjeg Doma sindikata.

“Moram da postavim pitanje kako jedan film koji se bavi lošom privatizacijom i preispituje praksu privatnog kapitala može da se prikazuje u Kombank dvorani koju svi znamo kao Dom sindikata. U tom kontekstu bih sugerisala sredstvima javnog informisanja da nas obaveste kakav je dil napravljen između privatnog zakupca i Grada. Pozvala bih i sve nas da razmišlimo šta su to javni prostori danas i šta je bila društvena svojina, da li su nam ti prostori potrebni i na koji način se borimo za njih”, rekla je Senka Domanović, uz glasno odobravanje i aplauze publike.

Film “Okupirani bioskop”, nakon svetske premijere na Beldocsu, biće prikazivan od 15. do 24. maja u Dvorani KCB-a.

Žiri Međunarodnog takmičarskog programa, koji su činili Jasmin Bašić iz Ženevske filmske komisije, selektor festivala FIDMarselle Nikolas Feodorov i Čarna Manojlović sa Akademije umetnosti Beograd, proglasio je najboljim turski dokumentarac “MeteoriGurcana Kelteka, dok je film “Boli BanaSimona Gillarda dobio posebno priznjanje.

Film “Meteori” nagrađen je za “poetično crno-belo vizuelno putovanje o ratnom stanju unutar grada, unutar uma i prirode. Mudro i istrajno uokvirujući drevne simbole, kombinujući ih sa političkim izjavama, autor oblikuje ritmički koherentne, precizne i otvorene prostore, preplićući mikro i makro kosmos. ‘Meteori’ uspevaju da stvore pažljiv i relevantan pristup nekim od najsurovovijih osnova sveta u kojem živimo”, naveo je u obrazloženju žiri, koji je nagradio i dokumentarac “Boli Bana” za “jednostavnost i poštovanje autorovog pristupa prema životu koji opisuje. Impresivni vizuelni aspekti filma omogućavaju gledaocu da razmišlja o vezama i razlikama između ‘njihovih’ i ‘naših’ vrednosti, vremena i razumevanja sveta”.

Žiri koji su činili srednjoškolci Drago Milovanović, Relja Popović i Nemanja Joković, proglasio je najboljim dokumentarcem u okviru selekcije Beldocs Teen film “Outaga GirlsTherese Traoré Dahlberg, uz obrazloženje da je “izvanredno uspeva u svom cilju da prikazivanjem svakodnevnice približi gledaocima celokupnu socijalnu i političku situaciju u Burkini Faso”.

“Kroz njihove lične poteškoće film slika autentični portret društva u jednoj od najsiromašnijih država u svetu. Pažljivo odabrani kadrovi, muzika kao i skladne boje stvaraju upečatljivu atmosferu, a izuzetan tok filma ostvaren je veštim odabirom scena. Prikazivanjem njihovog napora da bez obzira na nepogodan položaj i neuobičajeno zanimanje ne gube nadu, film šalje bezvremenu poruku zajedništva”, naveo je mladi žiri.

Sumirajući utiske, direktor Beldocsa Mladen Vušurović rekao je da želi da bude optimista na osnovu mnogih ocena da je ovogodišnje izdanje najbolje do sada.

Dobra vest, kako je dodao, jeste to što su jako zadovoljni gosti, a bilo ih je 130 iz inostranstva.

“To je potvrda kvaliteta i umeća festivalskog tima, ali možete zamisliti koliko nije bilo lako hendlovati Ejbela Feraru ili Ulriha Zajdla”, rekao je Vušurović, priznavši da mu je, kao direktoru, ovo ipak bilo najlakše festivalsko izdanje, jer je obeleženo konačnim delegiranjem obaveza i odgovornosti, pa mu je bilo skoro nestvarno da je već popodne odlazio kući s posla i bio opušten.

Na dobroj strani, kako je dodao Vušurović, jeste i to što je industrijski segment programa za filmske profesionalce znatno unapređen ove godine.

Vušurović je naveo i dva izazova sa kojima se Beldocs suočava, koja se tiču publike i finansiranja.

“Naša publika je visokoprofilisana – ako hoćete i kulturna klasa u traganju za temama i vizijima, ali ipak, ako sa glavnog domaćeg nagrađenog filma izađe sa projekcije 15 do 20 ljudi, moramo se zamisliti…  Da li da mi edukujemo publiku ili da publika bude ta koja će da oblikuje festival – to je trajno pitanje”, rekao je Vušurović.

Kao drugi izazov, naveo je uredbu prema kojoj je Ministarstvo kulture i informisanja dodelilo sredstva na godišnjem konkursu za savremeno stvaralaštvo, na kojem je Beldocs, inače, dobio svega jedan milion dinara.

“Nama nikako nije više prihvatljiva samilost ove vrste od bilo koje autonomne komisije, nama nije prihvatljivo okruženje koje ne stimuliše odlične rezulatate, festival Beldoks nema niti želi da ima budućnost dokle god pomenuta Uredba ostane na snazi. Zbog toga smo danas uputili inicijativu Ministarstvu kulture da se ova Uredba unapredi, izmeni, dopuni, verujem u najboljem opštem interesu za sve, verujem da ćemo za naredno izdanje festivala imati jasna i transparentna  pravila sufinansiranja kinematografskih manifestacija koja će nuditi jednake šanse za sve, nadam se da će podela na moj i nečiji njihov festival otići konačno u prošlost i zaborav”, rekao je Vušurović, ispraćen aplauzom publike.

Beldocs je prikazao tokom proteklih osam dana 98 filmova, podeljenih u 14 programskih celina, a među gotovo 130 gostiju bili su američki reditelj Ejbel Ferara, rediteljka Rut Bekerman, dobitnica nagrade za najbolji dokumentarni film na Berlinalu ove godine – za “Valdhajmov valcer”, uvek provokativni austrijski reditelj Ulrih Zajdl i mnogi drugi.

Publika je imala priliku da pristutvuje masteklasovima gostiju, kao i da razgovora sa autorima nakon projekcija filmova koje odabrali selektori Marko Grba i Igor Stanojević.

Beldocs su ove godine podržali: potprogram Media programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije (FCS), Sekretarijat za kulturu Beograda, te ambasade Švajcarske, Holandije, Brazila, Izraela i Portugala, Austrijski kulturni forum, Gete institut, Italijanski kulturni centar…

FCS je obezbedio nagrade za najbolje filmove, kao i podršku od 2.000 evra pobedniku konkursa Beldocs in Progreš - za domaći film u fazi razvoja.
 
(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.