• Search form

08.09.2018 | 23:47

Nagrade 12. Animanime

Nagrade 12. Animanime

Gran pri 12. Međunarodnog festivala animacije Animanima u Čačku osvojio je danski film “Sunčev hodReke Buči, koji prikazuje putovanje kroz svemir i proces stvaranja unutar animiranog kosmičkog haosa.

Sunčev hod” osvojio je nagradu Zlatni štift i novčani iznos od 800 evra uz obrazloženje žirija da predstavlja “enigmatično putovanje u zaigrane svetove sa nepredvidim narativima, delikatno animiranim  stvorenjima i senzitivnim zvukom”.

Žiri glavnog takmičarskog programa 12. Animanime, održane od 4. do 8. septembra u Domu kulture u Čačku, dodelio je Posebnu nagradu filmu “Vožnja” Pola Buša u kojem je na stotine motocikala animirano sličicu po sličicu, stvarajući omaž ikoničkom dizajnu motocikala i kulturi 1950-ih i 60-ih. Žiri je istakao u obrazloženju “čaroliju koja se događa između frejmova”.

Članovi žirija Špela Čadež (Slovenija), Vesela Dančeva (Bugarska) i Nikita Diakur (Nemačka) dodelili su i pojedinačno specijalna priznanja.

Specijalno priznanje Špele Čadež pripalo je turskom filmu “Opaka devojčicaAjče Katral, uz obrazloženje da otvara najmračnije uglove našeg društva viđenih očima jedne devojčice.

Vesela Dančeva dodelila je Specijalno priznanje filmu “Muzičke traumeMiloša Tomića iz Srbije, ističući “maštovitu interpretaciju traumatičnog iskustva učenja”.

Nikita Diakur dodelio je Specijalno priznanje francuskom filmu “GuazumaNare Normande za “intimnu pripovest izvedenu delikatnom tehnikom animacije peska”.

Žiri takmičarskog programa filmova za decu, koji su činili Lea Vidaković (predsednica) iz Srbije, Pavel Horaček (Češka) i Pjotr Kardas (Poljska), dodelio je nagradu “Periskop” za najbolji film (500 evra) francuskom delu “Čudna ribaKrišne Ćandran A. Nair, a kao obrazloženje je naveo: “Kad gledamo kroz periskop, mi vidimo jednu čudnu ribu”.

Specijalna nagrada žirija, uz novčani iznos od 300 evra, pripala je češkom filmu “Plodovi oblakaKatežine Karhankove, uz obrazloženje da predstavlja “mračnu i poetičnu socijalnu opservaciju za one koji se usuđuju”.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je ruskom filmu “Školjka sa okeanom u sebiJulije Sidikove, uz obrazloženje da kraj filma predstavlja “početak za crva sumnje”.

Nagrada publike dodeljena je većinom glasova Animaniminih gledalaca  filmu “Smrt, tata i sin” francuskih autora Denija Valgenvica i Vensana Paronoa.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.