• Search form

10.09.2017 | 21:42

Nagrade 4. PAFF-a

Nagrade 4. PAFF-a

Najboljim filmom glavnog programa četvrtog Pančevo film festivala (PAFF) proglašen je “Turnir” reditelja Jurija Ankaranija koji oslikava dokolicu privilegovane klase u rashlađenom mehuru bogatstva u pustinji Katara.

“Turnir” je osvojio nagradu Svetionik u konkurenciji sa još sedam filmova u okviru glavne selekcije PAFF-a, koji je završen 10. septembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

Posebna priznanja dobili su filmovi “Milla” rediteljke Valerie Massadian o ljubavi dvoje mladih i “Playing MenMatjaža Ivanišina, esejistički dokumentarac o mediteranskim muškarcima koje posmatra kroz njihove igre i odnose u tradicionalnim društvenim igrama.

Pobednički film “Turnir”, prema navodima žirija, osvetljava apsurd tehnološke modernizacije konzervativnog društva.

“Smenom pozicija žrtve i predatora, film otkriva surovost proizašlu iz obesti i izaziva nemir pred pretećim klasnim ratom koji nas zahvata”, naveo je u obrazloženju žiri koji su činili: Aleksandra Sekulić, urednica programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, filmski i pozorišni reditelj Szabolcs Tolnai i selektor Festivala evropskog filma Palić Petar Mitić.

Turnir

U okviru takmičarske selekcije kratkih filmova Rani radovi, prikazano je 20 filmova mladih autora, a nagrada Dimnjak dodeljena je filmu “Ella’s men” reditelja Orena Adafa.

O nagradama te selekcije odlučivao je žiri 15 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom rediteljke Hane Jušić iz Hrvatske, čijim je nagrađivanim filmom “Ne gledaj mi u pijatčetvrti PAFF otvoren 6. septembra.

Film “Ella’s men” odneo je i nagradu za najbolju kameru (Daniel Miller).

Oren Adaf, dobitnik nagrade Dimnjak, foto: Ivana Nedeljković

Mladi žiri dodelio je nagradu za najbolju režiju Mikiju Polonskom za film “Shmama”, Steffen Goldkamp i Willy Hans nagrađeni su za najbolju montažu - za film “The Satanic Thicket - Three”, a Nikica Zdunić za najbolji scenario – za “13+”.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Boban Čvorović za ulogu u filmu “Soa”, a najboljom glumicom proglašena je Manuela Martell za film “Valparaiso”.

Specijalno priznanje selekcije Rani radovi žiri je dodelio filmu “After School Knife FightCaroline Poggi i Jonathana Vinela.

Uz takmičarske programe, četvrti PAFF je ponudio publici i niz pratećih  programa, a završen je u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nagrađivanim srpskim filmom “Rekvijem za gospođu J.” u režiji Bojana Vuletića, koji je, kao i “Ne gledaj mi u pijat', prikazan van konkurencije za nagrade.

*Naslovna fotografija: Valerie Massadian, dobitnica specijalnog priznanja u selekcije Svetionici (snimila: Ivana Nedeljković)

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.