• Search form

10.09.2018 | 13:34

Nagrade 5. PAFF-a

Nagrade 5. PAFF-a

Nagrada Svetionik za najbolji film petog Pančevo film festivala (PAFF) dodeljena je francuskom ostvarenju “Sophia AntipolisVirdžila Vernijea (Virgil Vernier) o naučnom centru u kojem se ostvaruju snovi, ali se ispod površine skrivaju strah i očaj.

Glavna nagrada “Svetionik” dodeljena je filmu “Sophia Antipolis” kao izuzetnom portretu zajednice fokusirane na distopijski tehnološki park na jugu Francuske.

Posebno priznanje u selekciji Svetionici, u kojoj je prikazano još osam filmova različitih stilova i žanrova, dodeljeno je hrvatskom filmu “MajčiJosipa Lukića, u kojem predstavlja svoj razgovor sa svojom majkom o svemu i svačemu tokom nekoliko letnji dana u Splitu. Lukić je nagrađen za nezaboravan portret člana porodice, a istovremeno i za retko viđenu intimnost.

Nagrade petog PAFF-a, održanog od 5. do 9. septembra, dodeljene su i u selekciji Rani radovi, u kojoj je “Dimnjak” za najbolji kratki film osvojio “Matria” (Álvaro Gago), za koji je Francisca Iglesias Bouzón dobila nagradu za najbolju glumicu.

Za najbolju režiju nagrađen je Huang Pang-Chuan za “Povratak”, a za najbolji scenario Sorayos Prapapan za film “Smrt snimatelja zvuka”.

Najbolji glumac u selekciji Rani radovi je Guram Navrozashvili, nagrađen za ulogu u filmu “Gumica”.

Za montažu je nagrađen Vardan Danielyan za “Tombe”, a nagradu za najbolju kameru dobio je Nikolai Huber za film “Pronađi, ciljaj, uništi”.

O nagradi za najbolji dugometražni film odlučio je žiri koji su činili francuska rediteljka Valeri Masadijan, francuska kolor grejderka Izabel Džulijen i osnivač i umetnički direktor prizrenskog Dokufesta Veton Nurkolari.

O nagradama u selekciji Rani radovi odlučivao je žiri sastavljen od 16 srednjoškolaca, koji je ove godine internacionalizovan učešćem polaznika regionalne interkuluturalne filmske škole Re:thinking films, novonastale zajedničke platforme Dokufesta iz Prizrena, festivala Pravo ljudski iz Sarajeva i PAFF-a.

Jubilarni PAFF prikazao je pedesetak autorskih filmova različitih formi i stilova kojima, uprkos smanjenom budžetu, nastavlja misiju predstavljanja mladih talentovanih autora i ispitivanja šta sve kinematografija može da bude danas.

“Ove godine radili smo u najtežim uslovima do sada. Nismo bili sigurni da li ćemo uspeti da napravimo minimum onoga što smo zamislili. Ali shvatili smo da i posle pet godina i dalje najviše zavisimo od sopstvenog i entuzijazma ekipe ljudi koji učestvuju u organizaciji festivala i rešili smo da mora da se održi”, rekao je uoči početka petog PAFF-a osnivač i direktor tog festivala Ognjen Glavonić, autor nagrađivanog dokumentarca "Dubina dva" i aktuelnog dugometražnog igranog filma "Teret".

Osim glavnog programa Svetionici, čiji je selektor bio Marko Grba Sing, te selekcije kratkih filmova Rani radovi, koju potpisuje Stefan Ivančić, publika je imala priliku da vidi i presek festivalskih hitova u programu Pafforama.

Iako je zbog manjeg budžeta obim programa petog PAFF-a bio manji nego prošle godine, ulaznice su bile besplatne.

PAFF organizuje Udruženje građana Pančevo Film Festival, koje okuplja mlade filmadžije, reditelje i druge umetnike iz Pančeva, Beograda i okoline, a partneri su Centar za kulturu Pančeva i Dom omladine Pančeva. Ove godine PAFF je organizovan i uz pomoć Filmskog centra Srbije.

*Foto: Fb PAFF

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.