• Search form

16.11.2017 | 15:55

Najava ubrzanja digitalne transformacije kulture

Najava ubrzanja digitalne transformacije kulture

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najavilo je da će do kraja godine biti pokrenut “Nacionalni portal kulture”, koji će objediniti podatke o digitalnoj građi ustanova kulture, a u cilju sistemskog regulisanja i ubrzanja procesa digitalizacije, koji je jedan od prioriteta Vlada Srbije, uskoro bi trebalo da budu usvojene Smernice za digitalizaciju kulturnog nasleđa sa neophodnim tehničkim standardima, rečeno je 16. novembra na konferenciji “Kultura i IT sektor”.

To bi bio drugi pravi akt u oblasti kulture u vezi sa digitalizacijom, nakon nedavnog potpisivanja Pravilnika za digitalizaciju bibliotečke građe i izvora, rečeno je na konferenciji u Skupštini Srbije, koju je otvorio državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović umesto pomoćnika ministra za digitalizaciju Dejana Maslikovića, koji je s ministrom na Kulturnom forumu u Sankt Peterburgu.

Na konferenciji, koju je organizovao Sektor za razvoj digitalne infrastrukture Ministarstva kulture, rečeno je da sistemski pristup digitalizaciji podrazumeva saradnju ustanova kulture, državnih, naučno-istraživačkih institucija i IT sektora.

“Međuresorna, multidisciplinarna saradnja omogućava, sa jedne strane, kvalitetno predstavljanje kulturne baštine najširoj publici, a sa druge vodi stvaranju velike baze podataka otvorene za javnost i naučno istraživanje”, rekao je Gajović, navodeći da je proces digitalizacije prepoznat kao najvažniji katalizator inovacija, konkurentnosti i rasta.

Kada je reč o kulturi, kako je naveo, jedan od ciljeva digitalizacije je virtuelni prostor u kojem su “srpska kulturna događanja pristuna, sadržaji popunjeni, a bogata srpska kultura, nasleđe i savremeno stvaralaštvo predstavljeno najširoj domaćoj i stranoj javnosti”.

Sektor za razvoj digitalne infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, kako je rečeno, pokrenuo je niz projekata, oformio više radnih tela i realizovao seminare za ustanove kulture. Paralelno sa tim aktivnostima, nastavlja rad na legislativi ne samo sa stanovišta standarda i tehničkih karakteristika, nego i obima, prostora i utvrđivanja pravila, prioriteta, nivoa zaštite i dugotrajnog čuvanja digitalizovane građe.

Za 2018. godinu najavljeno je formiranje centralnog registra digitalizovane građe i kreiranje digitalnog vodič sa svim digitalnim sadržajima ustanova kulture dostupnim na jednom mestu.

Budući da ambiciozno zamišljeni plan digitalizacije podrazumeva i određene kapacitete u kulturi, koji za sada uglavnom nema, Ministarstvo kulture potpisalo je sporazume o saradnji sa kompanijama Telekom i Majkrosoft, kao i sa Matematičkim institutom SANU, koji će pomoći da se nadomeste nedostajući tehnički i ljudski kapaciteti u tom procesu.

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu pri Vladi Srbije Mihailo Jovanović podsetio je da je premijerka Ana Brnabić u ekspozeu navela digitalizaciju kao jedan od priroteta Vlade Srbije.

Kancelarija je počela da radi pre tri meseca, a prema rečima Jovanovića, premijerka im svake nedelje traži detaljne izveštaje iz svih sektora o tome šta se dešava na polju digitalizacije.

U IT sektoru u Srbiji, kako je dodao, trenutno je oko 45.000 zaposlenih (10% rast godišnje), a fali između 15.000 i 20.000 IT stručnjaka.

Savetnik premijerke za IT i digitalizaciju Nenad Paunović rekao je da je i kultura u fokusu Vlade, jer “bez kulture nema opšteg napretka društva”.

“Digitalizacija menja način na koji se kulturno-umetnička dela proizvode, iznose na tržište i konzumiraju”, rekao je Paunović.

Generalni direktor Majkrosfta Željko Vujinović rekao je da ta kompanija vidi digitalizaciju  kao “izuzetno važan proces koji do sada nije bio prepoznat”.

(SEEcult.org)

 

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.