• Search form

22.01.2016 | 21:58

Najbolje knjige za decu i mlade

Najbolje knjige za decu i mlade

Najboljim domaćim romanom 2015. godine za decu, u izboru Knjigoskopa, proglašen je “Leto kada sam naučila da letim” Jasminke Petrović, dok je priznanje za najbolji strani roman za decu dobio “Pustolovina na ostrvu ptica” Aleksandra Sekulova, oba u izdanju Kreativnog centra.

Specijalno priznanje za celokupnu godišnju produkciju romana za omladinu (young adult) dodeljeno je izdavačkoj kući Urban Reads, osnovanoj 2013. godine u Beogradu sa idejom da čitalačkoj publici predstavi naslove sa vrhova najpopularnijih svetskih čitalačkih top lista.

Najboljom originalnom naslovnom stranom proglašena je ilustracija Boba Živkovića za roman Sali GardnerKći trgovca svilom”, u izdanju Odiseje.

Najbolji odrasli muški lik je deda iz romana Ulfa StarkaMoj prijatelj Persi, Bufalo Bil i ja” (Kreativni centar), a najbolji odrasli ženski lik nona Luce iz romana Jasminke PetrovićLeto kada sam naučila da letim”. najbolji muški lik je Mališa Kuper iz romana Džona Grina i Dejvida LevitanaVil Grejson, Vil Grejson” (Urban Reads), a najbolji ženski lik Gabrijela, kraljica ronilaca, iz romana Aleksandra SekulovaPustolovina na ostrvu ptica”.

Najbolji negativac je Švaba Bodež iz romana Pavela ŠrutaČarapokradice” (Odiseja).

Prema obrazloženju bloga Knjigoskop.com, koji godišnja priznanja dodeljuje neformalno - radi skretanja pažnje na kvalitetne naslove i izdavačke politike u oblasti literature za mlade i decu, među domaćim dečjim romanima objavljenim u 2015. godini sasvim jasno odskače “Leto kada sam naučila da letimJasminke Petrović, topla i slojevita intergeneracijska priča koja je zasluženo izazvala veliku pažnju i publike, i medija.

Osim tog romana, Kreativni centar je imao još jedno zanimljivo izdanje s pametnom 13-godišnjakinjom u neobičnoj životnoj situaciji – “Dođi na jedno čudno mesto”, poetični roman Vesne Aleksić koji se bavi katastrofalnom poplavom u Obrenovcu 2014. godine. Čačanska Pčelica strateški posvećuje značajnu pažnju domaćim autorima, a među njihovim prošlogodišnjim izdanjima se posebno ističu “Priče iz glaveVladislave Vojnović, duhovito ostvarenje koje se izdvaja modernošću pristupa.

Kada je reč o prevedenim naslovima za mlađe uzraste, ističe se roman “Čarapokradice” Pavela Šruta, zabavan i inteligentan spoj češkog humora, gangsterskog trilera i atmosfere film noira, koji je proglašen dečjim romanom decenije u Češkoj. Od stranih naslova u izdanju Kreativnog centra, Knjigoskop posebno preporučuje nežne priče o dedama skandinavskih majstora Ulfa Starka (Moj prijatelj Persi, Bufalo Bil i ja) i Per Ulova Enkvista (Planina tri pećine), te emotivno ostvarenje “Brat vuk” portugalske autorke Karle Maje de Almeida.

U sve bogatijoj produkciji za nešto starije uzraste (srednjoškolce), kako ističe Knjigoskop, krucijalan je doprinos mlade izdavačke kuće Urban Reads, koja je 2015. godine objavila nekoliko američkih remek-dela young adult žanra: “Daću ti sunceDžendi Nelson, “Na posebna te vodim mestaDženifer Niven, “Umiruća, Erl i jaDžesi Endruz, “Obilje KatarinaDžona Grina, te “Vil Grejson, Vil Grejson”, zajedničko delo Džona Grina i Dejvida Levitana. Važan doprinos tom žanru je i “17 godina i neviđeno zgodan” švedske autorke Eme Granholm, u izdanju Kreativnog centra, dok je Evro-Giunti objavio “Crno srce” britanske autorke Sali Grin, drugi deo uzbudljive trilogije o mladom vešcu Nejtanu.

Licencni roman godine svakako je “Pustolovina na ostrvu ptica” bugarskog autora Aleksandra Sekulova - retko genijalan spoj opasne akcije, briljantne psihologije, originalnog stila i omamljujuće letnje atmosfere, koji visoko podiže prečku kvaliteta za buduća ostvarenja u tinejdžerskom žanru, naveo je urednik Knjigoskopa Aleksandar Gubaš.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću