• Search form

30.01.2018 | 13:25

Najbolji romani za mlade u 2017.

Najbolji romani za mlade u 2017.

Beogradski čitalački klub za mlade Mreža B.O.O.K. - Biblioteka odabranih omladinskih knjiga, organizovao je izbor najboljeg romana za mlade koji je objavljen u Srbiji tokom 2017. godine, a pobednički naslov je “Ta mržnja koju seješEndži Tomas (Angie Thomas), u izdanju kuće Urban Reads.

Uz Zlatnu medalju, Mreža B.O.O.K. dodelila je i Srebrnu medalju - romanu “Nema kraja kornjačamaDžona Grina, takođe u izdanju kuće Urban Reads, a Broznanu je dobila domaća autorka Jasminka Petrović za knjigu “Sve je u redu”, u izdanju Kreativnog centra, za koju je dobila i nagradu Politikinog zabavnika za 2017.

Nagrade je dodelio specijalan onlajn žiri koji je okupljen preko Instagrama, a bio je sastavljen od 22 mladih poznavalaca savremene književne produkcije za mlade (young adult) koji su dobro upućeni u prošlogodišnju ponudu domaćih izdavača. Članovi žirija bili su iz Beograda i drugih gradova u Srbiji (Pančevo, Kraljevo, Loznica, Paraćin, Stara Pazova, Velika Plana, Ljig), a prosek godina je bio 17.

Članovi žirija razmotrili su 66 naslova za mlade, koliko ih je 2017. godine objavljeno u Srbiji, saopštila je Mreža B.O.O.K, koja postoji od 2014. godine i bavi se popularizacijom savremene književnosti za mlade.

Ubedljivi pobednik glasanja žirija je roman “Ta mržnja koju seješ” (The Hate U Give), koji je dobio dvostruko više glasova od drugoplasiranog dela.

Reč je o uzbudljivom i emotivnom debitantskom romanu mlade američke autorke Endži Tomas, koji se bavi aktuelnim problemom rasne netrpeljivosti u SAD. Inspirisan pokretom #BlackLivesMatter (#IcrnačkiŽivotJeŽivot),  prati borbu jedne mlade devojke za pravdu, ali i za ljudskost i smisao u svetu u kojem su granice nekad nejasne, a rasni problemi čine se nerešivim.

Glavna junakinja je 16-godišnja Star koja živi rastrzana između dva sveta: siromašnog i ozloglašenog kraja u kojem je rođena, gde živi s porodicom, i fensi srednje škole u bogataškom predgrađu, u koju su je roditelji upisali da bi je iz njega izvukli. Ravnoteža koju jedva održava nestaje onog trenutka kad se zadesi kao svedok ubistva svog druga Kalila, koga je bez upozorenja, nenaoružanog, ubio beli policajac. Sve oči su uprte u Star, čije svedočenje sada ima moć da razori lokalnu zajednicu, a možda i nju da košta života…

Osim nagrađenih, među prvih deset na listi je još nekoliko izdanja Urban Reads - “Sajmon protiv zavere homo sapiensa” (Beki Albertali), “Nakaradno kraljevstvo” (Li Bardugo), “Gemina” (Džej Kristof, Ejmi Kaufman) i “U moru zrno soli” (Ruta Sepetis), kao i dve knjige u izdanju Publik praktikuma “Aristotel i Dante otkrivaju tajne univerzuma” (Bendžamin Alire Saenz) i “Gnev i zora” (Rene Ahdie), te “Lola i momak iz susedstva” Stefani Perkins, u izdanju Lagune.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.