• Search form

21.09.2018 | 16:14

Najbolji slovenski muzeji

Najbolji slovenski muzeji

Muzej emigracije iz Gdinje u Poljskoj proglašen je najboljim slovenskim muzejem na dodeli nagrade “Živa” u Pragu, a među dobitnicima tog priznanja Foruma slovenskih kultura (FSK) su i Arheološki park Viminacijum i Muzej savremene umetnosti u Zagrebu.

U konkurenciji za nagradu Živa za najbolji slovenski muzej učestvovalo je 25 muzeja iz 12 slovenskih zemalja, a prvi put je pobedniku dodeljena i novčana nagrada u iznosu od 3.000 evra.

Žiri sastavljen od 13 muzejskih stručnjaka iz slovenskih zemalja i predstavnici Evropske muzejske akademije odabrali su prvi put pobednika za kulturno-istorijsku celinu, a tu nagradu odneo je Muzej Kiži iz Rusije.

Pored glavne nagrade, posebno priznanje za rukovođenje dodeljeno je Arheološkom parku Viminacijum (Kostolac, Srbija); osvajač priznanja za otvorenost prema posetiocima je Regionalni istorijski muzej (Šumen, Bugarska); MSU u Zagrebu dobio je posebno priznanje za kreativnost; Memorijal Lidice (Lidice, Češka) za pripovedanje, a Centar za izgradnju nasleđa u Plaziju – Narodni tehnički muzej (Plazi, Češka) za dobru upotrebu resursa, saopštio je Muzej Jugoslavije.

Sudije iz slovenskih zemalja, među kojima je bila i direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević, i predstavnici Evropske muzejske akademije posetili su muzeje koji su konkurisali za nagradu Živa (od Srbije, Crne Gore, Makedonije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Češke do Rusije i Belorusije).

Svrha nagrade Živa je da podstiče slovenske muzeje ka što boljoj prepoznatljivosti i unapređenju uticaja na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou u vidu društvene odgovornosti, rekla je direktorka FSK dr Andreja Rihter na ceremoniji održanoj u Narodnom tehničkom muzeju u Pragu. Kako je dodala, za pet godina postojanja, ta nagrada okupila je i zbližila skoro stotinu muzeja. Mnogi među njima su, takođe zahvaljujući Živa nagradi, postali prepoznatljivi i van granica slovenskog sveta, gde su dobili priliku za promociju, nove kontakte, pa su se čak našli i među osvajačima drugih evropskih muzejskih nagrada.

Sledeća ceremonija dodele nagrade Živa biće održana 2019. godine u Crnoj Gori.

Prethodne su bile u Skoplju, Sankt Petersburgu, Zadru i na Bledu.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.