• Search form

08.02.2018 | 17:45

Najbolji srpski film po oceni kritike Rekvijem za gospođu J.

Najbolji srpski film po oceni kritike Rekvijem za gospođu J.

Najbolji srpski film u 2017. godini, prema oceni članova FIPRESCI Srbija, bio je „Rekvijem za gospođu J.“, u produkciji Nenada Dukića, a ta drama o tranziciji osvojila je i nagrade za najbolju režiju i scenario - Bojana Vuletića.

Srpska sekcija Međunarodnog udruženja novinara i kritičara FIPRESCI  dodelila je 25. put tradicionalne godišnje nagrade, a svečano su uručene najboljima u 14 kategorija 8. februara u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Nagradu za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji primio je filmski i televizijski snimatelj Đorđe Nikolić. Isto priznanje posthumno je dodeljeno filmskom kritičaru i dramaturgu Aleksandru D. Kostiću (1962-2017).

U konkurenciji za najbolji film bilo je 12 naslova premijerno prikazanih u bioskopima i na festivalima u Srbiji tokom 2017. godine. U ostalim kategorijama nominovano je po pet ostvarenja.

Za najbolju režiju su, pored Vuletića, nominovani Emir Kusturica (Na mlečnom putu), Jug Radivojević  (Zona Zamfirova 2), Predrag Velinović (Nigde) i Marko Kostić (Kozje uši), a ti filmovi su bili u konkurenciji i u više drugih kategorija.

Glumačke nagrade pripale su Slobodi Mićalović (Na mlečnom putu) i Srđanu Žiki Todoroviću (Prokleti pas). Sloboda Mićalović je pobedila u konkurenciji sa Brankicom Sebastijanović, Marijom Bergam, Goricom Popović i Mirjanom Karanović. Za najbolju glavnu mušku ulogu, pored Todorovića, nominovani su bili i Emir Kusturica, Milan Vasić, Nebojša Milovanović i Rade Ćosić (Afterparti).

Za najbolju fotografiju nagrađeni su Martin Šec i Goran Volarević i za scenografiju Goran Joksimović (Na mlečnom putu), za muziku Nemanja Mosurović (Prokleti pas), za montažu Đorđe Stanković (Afterparti), za kostim Jelena Stokuća (Zona Zamfirova 2).

Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac osvojio je film „Druga strana svegaMile Turajlić, koji je trijumfovao i na IDFA u Amsterdamu.

Najbolji strani film prikazan u Srbiji prošle godine bio je ruski „Bez ljubaviAndreja Zvjaginceva, u distribuciji MegaCom filma.

Primajući nagradu za „Rekvijem za gospođu J.“ producent Nenad Dukić, inače doajen filmske kritike, primetio je da su u jednom periodu mnogi glumci počeli da se bave produkcijom i uz osmeh dodao da je možda došao red na kritičare.

„Lepo je kada jedan film objedini nagrade – one koje na festivalima dodeljuju žiriji sastavljeni uglavnom od reditelja i glumaca i one o kojima odlučuju kritičari“, rekao je Dukić, podsećajući da je „Rekvijem za gospođu J.“ nagrađen na festivalima u Nemačkoj, Italiji i na beogradskom Festu, a dobio je i FIPRESCI nagradu na festivalu u Sofiji.

Kako je dodao, voleo bi kada bi u srpskoj kinematografiji bilo više društveno angažovanih filmova, kada bi reditelji i scenaristi veću pažnju posvećivali problemima u okruženju, jer ovo vreme nudi puno više izazova i tema nego u doba čuvenog crnog talasa 70-ih godina prošlog veka.

Bojan Vuletić je citirao slavnog poljskog sineastu Andžeja Vajdu da reditelj ima obavezu ako je film loš da kaže da je njegov, a ako je dobar, da govori – naš film.

„U tom smislu hvala celoj mojoj ekipi. Reditelj je na neki način samo prvi među jednakima. I scenario je samo jedan deo u nizu potrebnom za nastanak filma, ali jeste umetničko delo“, rekao je Vuletić.

Sloboda Mićalović je, zahvaljujući članovima žirija, izjavila da „glumci često kažu kako im kritika nije toliko važna, posebno kada su ocene loše“.

„Ova nagrada dobija na težini upravo zato što dolazi od stručne kritike, a pripada i celoj ekipi „Na mlečnom putu“ koja je uložila veliki trud tokom tri i po godine nastanka filma“, rekla je ona, dodajući da nagradu posvećuje svom pokojnom ocu, glumcu Draganu Mićaloviću.

Srđan Todorović izjavio je da je zatečen ovom nagradom i dodao da za njega to prizanje ima specifičnu težinu.

„Mi glumci uglavnom dobijamo nagrade od žirija u kojima su drugi glumci ili reditelji, scenaristi, a ova mi je prva od filmske kritike, koju cenim i poštujem. Ne bih se složio sa Slobodom da nam kritika nije važna. Bitno mi je šta pročitam o svojoj ulozi u novinama. Naročito kad me pohvale“, kazao je Todorović.

Mila Turajlić je skrenula pažnju da je dokumentarni film od ove godine uvršten u stalne kategorije za nagrade FIPRESCI Srbija i izrazila zadovoljstvo što je domaća kritika prepoznala i odlučila da vrednuje tu vrstu filmskog stvaralaštva.

Na ceremoniji, koju je vodio Ivan Karl, prikazani su inserti iz nominovanih filmova, a nagrade – uramljene diplome uručivali su članovi FIPRESCI-ja.

Predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić istakao je da mu je drago što je sa uspehom organizovana već jubilarna, 25. dodela nagrada tog udruženja i dodao da to u vremenima koja nisu naklonjena filmskoj kritici i filmskoj delatnosti uopšte.

„Hvala svim nagrađenima i svim prisutnima u ovoj sali koja nosi ime našeg dragog kolege, filmskog kritičara i autora Dinka Tucakovića, nekadašnjeg upravnika Muzeja Kinoteke kome se 19. februara navršava pet godina od smrti. Ovo mesto za nas ima poseban značaj i zato smo ostali verni sali u Kosovskoj ulici i sada kada postoji reprezentativnija u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj“, rekao je Anđelić.

Upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović zahvalio je u ime te institucije kulture FIPRESCI Srbija na dugogodišnjoj dobroj saradnji, izrazivši nadu da će tako biti i ubuduće.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom