• Search form

17.01.2018 | 11:45

Najuži izbor za Vitalovu nagradu

Najuži izbor za Vitalovu nagradu

Pesnička zbirka “SkrivenostiNikole Vujčića (Kulturni centar Novog Sada), zbirka priča “Kao u sobi sa ogledalimaVladimira Kecmanovića (Laguna), te romani “MaksimumVide Ognjenović (Arhipelag), “Proleće se na put spremaBojana Krivokapića (Red box), “Popravljač ogledalaFranje Petrinovića (Akademska knjiga) i “Sunce ovog danaVladimira Pištala (Agora), ušle su u najuži izbor za nagradu “Zlatni suncokret” za 2017.

Prema mišljenju žirija, knjige u najužem izboru predstavljaju “uspešna ostvarenja unutar vrlo različitih književnih prosedea”.

“Uprkos međusobnim poetičkim i ‘političkim’ razlikama, knjige uvrštena u najuži izbor su izraz suštinski važne borbe književnosti da izrazi ona duhovna stanja o kojima se najčešće ćuti”, naveo je u obraloženju žiri, koji čine Dragan Jovanović Danilov, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden (predsednik).

“Od svedenog i preciznog pesničkog jezika Nikole Vujčića i grube stvarnosne proze Vladimira Kecmanovića, preko romaneskne anatomije progona i glasina iz pera Vide Ognjenović, sve do Krivokapićevog spretnog spoja ironije i empatije i polifone, lirsko-stvarnosne prozne konstrukcije Petrinovića i Pištalovog uzvišenog dijaloga sa Ivom Andrićem, ova dela svedoče o tome da srpska književnost može da ponudi uspela ostvarenja vrlo različitim čitaocima i čitateljkama”, istakao je žiri, koji je zasedao 16. januara.

Fabrika “Vital” iz Vrbasa dodeljuje 21. put književnu nagradu “Zlatni suncokret”, a u užem izboru bilo je 12 naslova koji su se, prema navodima žirija, izdvojili zbog “smelog i promišljenog suočavanja sa složenim likovima bliže i dalje povesti, i iznalaze uverljiv i izazivački odnos između teksta i sveta, dokumenta i fantazije, velikih i malih priča”.

Nagrada “Zlatni suncokret”, poznata u javnosti i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su: Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.

Dobitnica za 2016. godinu bila je Svetlana Slapšak, nagrađena za roman “Ravnoteža o sudbini grupe Beograđana tokom 90-ih godina 20. veka.

Odluku o 21. dobitniku nagrade “Zlatni suncokret” žiri će saopštiti do kraja januara.

Nagrada podrazumeva diplomu i novčani iznos, a biće uručena početkom februara u Beogradu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.