• Search form

28.06.2018 | 15:33

Narodno pozorište zadovoljno sezonom, i račun u plusu

Narodno pozorište zadovoljno sezonom, i račun u plusu

Narodno pozorište u Beogradu ispunilo je repertoarski plan sa 11 dramskih, operskih i baletskih premijera i premijernih obnova u sezoni 2017/18, koju završava i pozitivnim finansijskim poslovanjem, kako je naveo upravnik Dejan Savić.

“I ove sezone smo premašili brojku od 150.000 posetilaca”, istakao je Savić 28. juna u obraćanju novinarima povodom kraja 149. sezone, koju zaokruzuje 30. juna tradicionalni operski Gala koncert.

Ističući da su umetnički ansambli NP na matičnoj sceni i na gostovanjima odigrali više od 450 predstava, Savić je rekao da je Narodno pozorište, pored umetničkih, ispunilo i sve druge obaveze – “sve što je država finansirala”.

“Naši računi su u plusu, što nije mala stvar za jednu ustanovu kulture”, dodao je Savić, uz napomenu da se sada iščekuje okončanje zabrane zapošljavanja, koja već duže vreme onemogućava adekvatnu popunu ansambala i drugih sektora u tom teatru koji ima više od 40 upražnjenih radnih mesta.

Savić je najavio da će se u sklopu obeležavanja velikog jubileja  – 150 godina rada Narodnog pozorišta, tokom letnjih meseci raditi na sređivanju fasade tog zdanja na Trgu republike, kao i enterijera gledališta Velike scene i drugih prostora namenjenih publici.

“Bilo je nekih sumnji u eventualno kašnjenje, ali siguran sam da ćemo novu sezonu otvoriti, kao i uvek, 1. oktobra”, naglasio je Savić.

Savić je ponovio ranije najave da će jubilarna sezona biti posvećena domaćim stvaraocima, kako klasičnim, tako i savremenim piscima, kompozitorima i drugim autorima.

Prethodno će, tokom leta, biti premijerno izvedena komedija “Pluto” 13. jula u Atini, u koprodukciji sa Nacionalnim teatrom Grčke, kao i predstava “Topografija raja”, koprodukcija sa švedskim Dramatenom i još nekoliko evropskih pozorišta, krajem avgusta.

Savić je istakao i dobar rad Muzeja NP, koji sve više posećuju strani turisti. Za njih se priređuje i obilazak zgrade, a preko agencija i izvođenje odabranih operskih i baletskih predstava. Ta delatnost, kako je dodao, mogla bi da se proširi planiranjem repertoara ne za jedan nego za tri meseca unapred, kao i uvođenjem titlovanih prevoda za dramske predstave.

“U narednom periodu očekujemo i novu zgradu Narodnog pozorišta, preko puta stare. Govorilo se o Operi na Trgu republike, ali to će biti scena za sve naše ansamble”, izjavio je Savić.

Predstave NP, prema podacima tog teatra, gostovale su u sezoni 2017/18 na velikom broju festivala u Srbiji, kao i u Podgorici, Budvi, Baru, Skoplju, Ljubljani, Sarajevu, Temišvaru, Brnu (Češka), a matična scena bila je domaćin oko 90 gostujućih predstava, koncerata, svečanosti...

Predstave i članovi NP nagrađivani su na Sterijinom pozorju, Danima komedije u Jagodini, Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu i drugim, dok je upravnik, dirigent Dejan Savić, dobio Vukovu nagradu.

U protekloj sezoni obeleženo je 150. izvođenje komedije “Laža i paralaža”, a po 50. put izvedene su dramske predstave “Dama s kamelijama”, “Bela kafa” i “Nesporazum”.

Narodno pozorište 28. juna nema predstave na repertoaru, jer je i zdanje tog teatra, kako je rekao Savić, uključeno u veliki i izuzetno značajan događaj za celokupnu kulturu – otvaranje Narodnog muzeja.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.