• Search form

08.04.2016 | 16:05

Nedelja finskog filma

Nedelja finskog filma

Nedelja finskog filma u Kulturnom centru Beograda prikazaće od 14. do 18. aprila devet dugometražnih igranih i dokumentarnih fimova iz protekle dve godine, a gosti će biti reditelji Amir Arsames Escandari i Juka-Peka Valkeapaa, kao i predstavnica Finskog filmskog fonda Jana Puskala

Tu već stalnu bijenalnu manifestaciju četvrti put organizuje KCB u saradnji sa ambasadom Finske u Srbiji i Finskim filmskim fondom, na inicijativu filmskog novinara i kritičara Nebojše Popovića (1958-2015), podsetio je 8. aprila na konferenciji za novinare novi selektor programa, reditelj Stefan Arsenijević.

“Osećamo veliku prazninu jer naš kolega i prijatelj, osnivač i selektor ovog programa nije više sa nama. Otkrio nam je finski film, uvek nas iznova zadivljujući svojom erudicijom i ljubavlju prema toj dalekoj zemlji koju nam je tokom godina učinio bližom. Oduvek smo voleli filmove Akija i Mike Kaurismakija, ali Nebojša nas je upoznao sa čitavim spektrom finskih filmskih poetika u koje smo se zaljubili. Sa uvrnutim komedijama Domea Karukoskog, sa vrcavim socijalnim dramama Aleksija Salmenperae, sa visokoestetizovanim pričama Pirjo Honkasalo, sa društvenim angažmanom Akua Louhimiesa... Prošle godine Nebojša nas je prerano napustio. Nastavljajući njegovu Nedelju finskog filma, mislimo na njega i nadamo se da bi mu se ova selekcija svidela”, izjavio je Arsenijević.


    Pixadores

Zamenica ambasadora Finske u Beogradu Outi Isotalo izrazila je zadovoljstvo što je ta manifestacija postala već tradicionalna i što je time saradnja Finske i Srbije intenzivirana.

Prema njenim rečima, finska kinematografija poslednjih godina doživljava procvat.

“U 2015. snimljeno je čak 45 dugometražnih filmova, a u bioskopima ih je gledalo 2,5 miliona ljudi, što je rekordna poseta za domaći film. Znam da i u Srbiji ima ljubitelja finskog filma i drago mi je što će im ovaj program pružiti priliku da uživaju u novim ostvarenjima”, rekla je Outi Isotalo.

Napominjući da svi znaju ko je Aki Kaurismaki, istakla je da Finska ima i mnogo mladih talenata i da joj je drago što će beogradska publika moći lično da upozna dvojicu finskih reditelja.


    Bekstvo

Nedelju finskog filma otvoriće debitantski dugometražni dokumentarac “PixadoresAmira Arsamesa Escandarija, u prisustvu autora. Kuriozitet je da će za njega to biti prilika da poseti zemlju u kojoj je proveo deo detinjstva.

Naime, kako je objasnio Arsenijević, Escandari (37) je kao  sedmogodišnjak sa porodicom izbegao iz Irana u Jugoslaviju, gde je u izbegličkom kampu živeo do početka ratova 1990-ih, a zatim su dobili azil u Finskoj.

“Čini nam se da je u sadašnjoj društveno-političkoj situaciji u vezi sa izbeglicama važan i ovaj primer sa hepiendom”, rekao je Arsenijević.

Film “Pixadores” vodi publiku sa grupom otpadnika-umetnika na uzbudljivo putovanje od vrhova nebodera u Sao Paolu, na koje se glavni junaci akrobatski veru kako bi ispisali grafite protiv establišmenta, do Berlinskog bijenala gde će napraviti istinski haos.

Istaknuti reditelj Juka-Peka Valkeapaa predstaviće u oniričkom filmu “Bekstvo” svoje pobunjenike – mladića koji u domu za maloletne delinkvente služi civilni vojni rok i problematičnu štićenicu doma. Oni će zajedno pobeći i krenuti na put u potrazi za nekim boljim, ljudskijim svetom.

“Moja ideja bila je da prikažemo izbor najboljih filmova iz protekle dve godine, a istovremeno i svu raznovrsnost finske produkcije, hitove i art haus filmove”, rekao je Arsenijević.

     Mačevalac

Na programu su i višestruko nagrađivani “MačevalacKlausa Haroa, ali i blokbaster “DžangrizaloDomea Karukoskog koji je imao pola miliona gledalaca u Finskoj.

Tu su i “Ljubav i inženjeringTonislava Hristova, “OproštajPetrija Kotvice, “Glavom napredAntija Heikija Pesonena, kao i dva filma Aleksija Salmenpere - “Distrakcije” i “Autoput Aljaska”.

“Kao filmski junaci očekuju vas i tvrdoglavi džangrizavi starac koji će naglavačke okrenuti porodicu svoga sina, ulični svirač hipik koji će pokušati da ostvari san o putovanju oldtajmer kamionom po Aljasci, progonjeni mačevalac, grupa štrebera koja uz pomoć nauke pokušava da nađe formulu kako osvojiti devojku, samohrana majka sa suviše divljim smislom za humor...”, najavio je Arsenijević.

Ističući da je to “galerija osobenjaka koji ne pristaju da budu bilo šta drugo do to što jesu, totalno drugačiji od drugih”, Arsenijević je ocenio da su “u savremenom svetu uniformisanosti i površnosti, ovakvi filmovi i likovi dragoceni”.

(SEEcult.org)

Zoran Popović, Installation of Axioms, SKC, Belgrade 1972
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.