• Search form

10.07.2018 | 15:09

Nela Tonković: Očekivana smena

Nela Tonković: Očekivana smena

Gradsko veće Subotice predložilo je razrešenje direktorke Savremene galerije Subotica Nele Tonković, ugledne istoričarke umetnosti i kustoskinje, koja je izjavila da nije iznenađena takvim razvojem događaja i da ga vidi kao deo sve raširenije prakse u čitavoj Srbiji.

Povodom predloga Gradskog veća o njenoj smeni i imenovanju Arpada Blaška za v.d. direktora Savremene galerije Subotica, uz obrazloženje da joj je istekao mandat, Nela Tonković izjavila je za portal SEEcult.org da je takav razvoj događaja bio za nju očekivan i da je nezvaničnim kanalima najavljivan već godinu dana unazad.

“Proteklih pet godina Savremena galerija Subotica proširivala je horizonte svog razumevanja umetnosti današnjice i ta nova saznanja predstavljala svojoj publici i sugrađanima, pozivajući ih da kritički misle i kreativno deluju. Moje profesionalno vjeruju počiva na tri stuba: doslednosti predstavljanja umetničke vizije, slobodi delovanja kustoske profesije i neophodnosti građenja institucije koja je otvorena i dostupna svim građanima. Istinski sam ponosna i zahvalna što sam rukovodila ustanovom i timom koji je, upravo poštujući ova uverenja, vratio Savremenu galeriju Subotica na scenu vizuelnih umetnosti u Srbiji, stalno proširivao krug svojih saradnika i uspostavljao nove modele komunikacije. Umetnici sa kojima smo sarađivali, svi oni kulturni radnici koji su sa nama delili svoja znanja i publika koja je sa zanimanjem učestvovala u programima Galerije doprineli su da svakog dana budemo bolji”, navela je Nela Tonković.

Iako i sama, poput drugih kolega u kulturi, povremeno umorna od nemoći, Nela Tonković izjavila je da veruje da nikada ne treba odustati od stvaranja boljeg okruženja kroz svoj rad.

“U društvu u kojem smo prošle godine saznali da za rad u kulturi i nije potrebno neko posebno obrazovanje, a ovih dana svedočimo uspostavljanju diplomskog programa za di-džejeve, bilo bi dobro da shvatimo da svaka kriza donosi priliku za suočavanje sa stvarnošću i za hrabri iskorak u pravcu razbijanja modela spektakularizacije kulture i namernog ‘zatupljivanja’ publike”, izjavila je Nela Tonković, ističući da je takvim iskoracima bila posvećena do danas i da će im biti posvećena i dalje.

Nela Tonković radi u Savremenoj galeriji Subotica od 2010. godine, 2013. imenovana je za v. d. direktora, a 2014. godine za direktorku u četvorogodišnjem mandatu koji je istekao 16. juna.

Smena Nele Tonković i imenovanje v.d. direktora Savremene galerije Subotica predloženo je 9. jula na sednici Gradskog veća uz obrazloženje da joj je istekao mandat, te da se, na osnovu Zakona o kulturi, v.d. direktora može izabrati na tu funkciju najduže na godinu dana.

Prema recima Nele Tonković, konkurs za direktora Savremene galerije Subotica bio je blagovremeno raspisan, ali je poništen zbog nepravilnosti u tekstu odlukom Upravnog odbora, kojim predsedava Robert Santo, zamenik direktora Zoološkog vrta.

Arpad Blaško (1965), koji je predložen za v.d. direktora Savremene galerije Subotica, završio je osnovne i master studije na odseku za grafičke komunikacije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Prema biografiji sadržanoj u rešenju Gradskog veća, Arpad Blaško je od 2017. godine saradnik Narodnog pozorišta u Subotici, a 2016-2017. radio je kao pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu Vojvodine, zadužen za kulturu nacionalnih manjina i nacionalnih zajednica.

Prethodno je (2014-2016) radio kao nastavnik likovne kulture u OŠ “Sečenji Ištvan”, te kao nastavnik u Gimnaziji za talentovane učenike “Boljai” (od 2016). Od 2013. je saradnik Pozorišta “Kosztolanyi Dezső”.

Radio je i kao menadžer prodaje (2006-2007), zatim kao montažer na TV Mozaik u Novom Sadu (2007-2008) i kao dizajner u firmi “Creative line” (2012-2014). Između ostalog, osnivač je nevladine organizacije EcoArt, za koju je navedeno da “okuplja mlade uzrasta od 10 do 18 godina”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.