• Search form

11.06.2018 | 20:34

Neobične scenske forme na 5. Šekspir festivalu

Neobične scenske forme na 5. Šekspir festivalu

Jubilarni, peti Šekspir festival počeće 28. juna predstavom “Tit Andronik” Zagrebačkog kazališta mladih na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a do 1. jula biće nastavljen gostujućim predstavama u Vili Stanković u Čortanovcima, te pratećim programom za decu u Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu.

Osnivač i direktor Šekspir festivala, reditelj Nikita Milivojević, rekao je da se trudi da svake godine na programu bude neki novi Šekspirov komad - od 37 poznatih, a nada se da će vremenom u Čortanovcima biti izveden ceo opus slavnog dramskog autora.

“Zagrebačko kazalište mladih je zaista prestižno pozorište u regionu, Igor Vuk Torbica je jedan od najzanimljivijih reditelja mlađe generacije, a kontroverzni komad ‘Tit Andronik’ još nismo imali tako da je to prava stvar za otvaranje”, rekao je Milivojević 11. juna na konferenciji za novinare u dvorištu “Vile Stanković”.

Želeo je, kako je dodao, da “Tit Andronik” bude igran na prelepoj pozornici pod vedrim nebom u Čortanovcima, ali je predstava tehnički veoma zahtevna i zato će biti u SNP-u.

Tit Andronik

Naredne tri večeri u Čortanovcima, kako je izjavio, sledi “serija neobičnih stvari”.

Molim, nastavite (Hamlet)” je predstava bitefovskog tipa, prema konceptu Rodžera Bernata i Jana Dujvendaka.

Igra se samo scena ubistva Polonija, a onda sledi suđenje Hamletu, sa pravim sudijom, advokatima i veštacima, uz troje profesionalnih glumaca, dok je publika porota. Kompanija Dreams Come True (Švajcarska, Francuska, Španija) postavila je tu predstavu oko 150 puta na mnogim festivalima u svetu, uvek sa lokalnim akterima iz realnog života, i na osnovu pravnog sistema date sredine.

Milivojević za sada nije otkrio imena eksperata, dok će kraljicu Gertrudu igrati Svetlana Bojković, a Hamleta i Ofeliju mladi glumci Aleksandar Milković i Jelena Đulvezan, koji su inače bračni par. Sa njima će na svega nekoliko proba, kao i drugde u svetu, raditi reditelj Bernat.

Milivojević je dodao da je neobično i to što će publika gledati trudnu Ofeliju, budući da je Jelena Đulvezan u drugom stanju.

Molim, nastavite (Hamlet)

Iz Čikaga stiže hip-hop mjizikl “Q-gents” (Dva viteza iz Verone), u produkciji trupe Q Brothers.

“To su dva momka koji repuju Šekspira i zajedno predstavljaju svih 20 likova. Na isti način radili su već ‘Otela’ i postali festivalske zvezde. Smatram da je pristup Šekspiru kroz rep jedan civilizacijski pomak”, rekao je Milivojević, dodajući da će Q Brothers održati tokom festivala i radionicu za tinejdžere.

Q-gents

Na kraju glavnog programa Šekspir kompanija iz Berlina izvešće “Mletačkog trgovca” u režiji Mihaela Gintera.

“Ova predstava ima dosta muzike uživo, istovremeno je gorka i duhovita, a ima i politički kontekst. Privuklo me je što reditelj Ginter kaže da je za njega kao Nemca bilo važno da uradi ovaj komad o jednom Jevrejinu”, izjavio je Milivojević.

Mletački trgovac

U programu Šekspir za veliku decu do 3. jula u Malom pozoristu “Radović” biće izvedena predstava sa repertoara tog teatra – “Bura” u režiji Nikite Milivojevića, zatim “San letnje noćiMihalisa Sionasa, u produkciji Thesis Theatre Company iz Atine, “Romeo i JulijaNela Krouča i britanske putujuće trupe The HandleBards (koja po Velikoj Briraniji ide na turneje isključivo na biciklima), a na kraju će studenti druge godine glume i režije iz Milivojevićeve klase sa Akademije umetnosti u Novom Sadu nastupiti kao Shakespeare Tribute Band i prikazati predstavu “Šekspir party”.

Producentkinja Jelena Gavrić iz Malog pozorišta “Radović” izrazila je zadovoljstvo što se festival širi i na taj način “regrutuje nove ljubitelje Šekspira”.

“U svetu se Šekspir igra i za najmlađe gledaoce. Njegovi komadi nose niz značajnih životnih pouka za decu i ona ih kroz glumačku igru shvataju i prihvataju. Mi smo sa ‘Burom’ imali pozitivno iskustvo”, rekla je Jelena Gavrić.

Jelena Gavrić, Nikita Milivojević, Sonja Marić

Milivojević je istakao je da je ove godine program bogatiji zahvaljujući boljoj finansijskoj podršci.

“Prošlog leta, a i onog pre njega, kako su stvari krenule, mislio sam da ću ovde sam igrati Šekspira. Srećom, sada imamo budžet od 10 miliona dinara, otprilike kao kada smo startovali”, rekao je on, zahvaljujući se nadležnima u opštini Inđija i pokrajinskim vlastima Vojvodine, kao i kompaniji Uniqua na podršci.

Na pitanje šta se promenilo, Milivojević je odgovorio da ne zna i da je “to sa komisijama kao lutrija”, ali da se obradovao.

“Problem je što mi cele godine spremamo festival, a onda do poslednjeg trenutka ne znamo rezultate konkursa, pa nekad moramo neka planirana gostovanja i da otkažemo”, dodao je Milivojević.

Direktorka Sektora za marketing i korporativne komunikacije Uniqua osiguranja Sonja Marić izrazila je zadovoljstvo što je ta kompanija i ovog puta doprinela da se realizuje jedinstveni festival posvećen Šekspiru. “Ova manifestacija je prilika da podržimo kulturu i pozorišnu scenu u Srbiji. Na taj način ostajemo verni promociji pravih vrednosti i ulaganju u zajednicu u kojoj poslujemo”, rekla je Sonja Marić.

Ulaz na predstave u “Radoviću” je besplatan, uz ulaznice koje će se deliti od 20. juna. Za glavni program cene se kreću od 500 do 900 dinara.

Festivalski sajt je sekspirfestival.org, a porogram se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.