• Search form

22.05.2017 | 15:08

Neodumiranje korupcije

Neodumiranje korupcije

Užičko Narodno pozorište izvešće 23. maja na Sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu dramu Branka Ćopića “Odumiranje međeda”, u režiji Nemanje Rankovića – i dalje aktuelan komad o korupciji koji je nastao pre više od pola veka kao kritika tadašnjeg društva.

Dramski prvenac, kao kritiku tadašnjeg društva u kojem "ruka ruku mije" Ćopić je napisao 1958. godine, kao satiričan osvrt na mentalitet i korupciju koji opstaju u svakom vremenu dok "Međedovići" menjaju samo oblik.

U tom komadu, čija je radnja vremenski smeštena u brda Zapadne Srbije 70-ih godina 20. veka, živopisne likove igraju Momčilo Murić, Ivana Pavićević Lazić, Bojana Zečević, Bilјana Zdravković, Slobodan Ljubičić, Vahidin Prelić, Svetislav Jelisavčić i Hadži Nemanja Jovanović.

Adaptaciju je uradila Olga Dimitirjević, scenografkinja je Marijana Zorzić Petrović, kostimografkinja Snežana Kovačević, a autor muzike Mirolјub Aranđelović Rasinski.

“Piščev osećaj za neuobičajene detalјe, mentalitet i prirodu svojih junaka, samo pojačava humoristički potencijal komada. Komičnost se u drami pažlјivo gradi kroz dva paralelna zapleta: dok sa jedne strane lokalni činovnici pokušavaju da okrive medveda za opštinsku kasu koju su sami opustošili, sa druge se spremaju izbori za narodnog poslanika na kojima se sukoblјavaju stare i mlade snage. Podrazumeva se da su ova dva zapleta međusobno neraskidivo povezana, i da kroz komad defiluje sve ono sto prepoznajemo iz našeg svakodnevnog života: korumpirana vlast, partijski poslušnici i ‘preletači’, sukob roditelјa i dece, mito i korupcija, senzacionalistička štampa... sada su na sceni pred nama, ogolјeni do svog besmisla i bezobrazluka. Kroz celu svoju karijeru, Ćopić je s duhom kritikovao anomalije i negativne pojave u društvu, a njegova satira danas se čini aktuelnijom nego ikad”, navela je Olga Dimitirjević povodom te predstave, koja je premijerno izvedena 25. februara 2015.

Izvođenje predstave u Beogradu snimaće kamere RTS-a za potrebe svog Dramskog programa.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.