• Search form

05.12.2018 | 12:02

Neputovanja na Sandensu

Neputovanja na Sandensu

Kratki animirani film “Neputovanja Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, koji govori o (lokal) patriotizmu, turizmu i emigraciji, biće prikazan u zvaničnom programu Sandens festivala, a nominovan je i za prestižnu nagradu Annie koja u svetu nezavisnog animiranog filma predstavlja pandan Oskaru.

Film “Neputovanja” (Untravel) biće prikazan sa još 14 probranih kratkih animiranih filmova na Sandensu - najrefrentnijem festivalu nezavisnog filma u Americi, a i u celom svetu, koji će biti održan od 24. januara do 3. februara u Park Sitiju.

Neputovanja” su izborila i nonimaciju za prestižnu nagradu Annie, koje će biti dodeljena u više kategorija najboljim animiranim filmovima iz svih krajeva sveta, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS), koji je podržao tu već višestruko nagrađenu srpsko-slovačku koprodukciju.

Jedna od poslednjih nagrada za film “Neputovanja”, premijerno prikazanog početkom ove godine na Berlinalu, osvojena je za scenario na devetom izdanju Festivalu animacije Animage u Pernambuku u Brazilu. Film je prethodno osvojio specijalnu nagradu žirija na prestižnom 51. Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Kataloniji (SITGES), a u Italiji je nagrađen za najboliji kratki film prema izboru studentskog žirija na Filmskom festivalu u Karboniji. Takođe, osvojio je nagradu na nedavnom Festivalu srpskog filma fantastike u Beogradu, a ranije i Gran pri u kategoriji animiranog filma na 65. Martovskom festivalu, te specijalnu nagradu na 15. Festivalu evropskog animiranog filma Balkanima.

Takođe, film “Neputovanja” se direktno kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog Gran prija “Zlatni pegaz” na festivalu Animator u Poljskoj.

Film je do sada prikazan na brojnim drugim festivalima, među kojima su i festivali u Anesiju, Animafest u Zagrebu i Sarajevo Film Festival.

U pitanju je priča o devojčici koja živi u sivoj, izolovanoj zemlji ograđenoj visokim zidom. Ona nikada nigde nije putovala, ali ceo život mašta da jednog dana ode zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo.

Film je rađen u stop-motion tehnici, sa plastelinskim lutkama.

Producent filma je Jelena Mitrović (Baš Čelik), koproducenti iz Slovačke su Eva Pavlovičova i Peter Badač, montažer Milina Trišić, muziku je radio Dušan Petrović, zvuk Vladimir Janković i Aleksandar Protić, a narator je Maša Mileusnić.

Film “Neputovanja” su, osim FCS-a, finansirali i Slovački audiovizuelni Fond i Televizija Arte.

Prethodni film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg “Rabbitland” (2013) nagrađen je na Berlinalu nagradom Kristalni medeved, a prikazan je na više od sto festivala širom sveta, osvojivši i druge značajne nagrade.

Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi predstavili su inače rad na filmovima “Neputovanja” i “Rabbitland” na izložbi u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda, koja je otvorena do 18. decembra, a sadrži fotografije koje predočavaju kako izgleda sam proces stvaranja animiranog filma. Izložba “Neputovanja u Rabbitland, Neputovanja iz Rabbitlanda (ili kako napraviti plastelinsku distopiju)” sadrži fotografije iz njihovog studija, ekipe filma, poluistopljenih plastelinskih lutki, stvarne veličine animiranih svetova, skica, storiborda, delova scenografije…

Filmovi Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, kako sami navode, zapravo su priče o ozbiljnim političkim temama smeštenim u plastelinske distopije nastale po uzoru na njihovo neposredno okruženje, ali i druge bizarne realne svetove.

Sve je počelo od instalacije “Rabittland” Ane Nedeljković koja je bila prikazana u aprilu 2010. u Likovnoj galeriji KCB-a. Od te projekcije ironičnog modela idealnog sveta kreiranog uz pomoć ružičastih Zečeva bez mozga sa Nikolom Majdakom mlađim 2013. godine nastao je istoimeni film, koji je nagrađen na Berlinalu Kristalnim medevedom i prikazan na više od sto festivala širom sveta na kojima je osvojio i druge značajne nagrade.

Ana Nedeljković (1978, Beograd) diplomirala je slikarstvo, magistrirala i doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Instalacija “Rabittland” je njen doktorski rad. Samostalno je izlagala na pet izložbi u referentnim galerijama u Beogradu i Beču, a učestvovala je i na brojnim grupnim prezentacijama i manifestacijama. U KCB-u već godinama vodi kreativne edukativne radionice za mlade i seminare o edukaciji u umetnosti za mlade i profesionalce.

Nikola Majdak mlađi (1972, Ljubljana) diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek filmska i TV kamera. Poslednjih 20 godina aktivan je kao snimatelj, animator, reditelj, predavač i voditelj radionica animiranog filma. Snimio je više od 50 dokumentarnih i kratkih igranih filmova, desetine muzičkih spotova i animacija. Radio je kao snimatelj za TV kuće: BBC, France 2, ARTE, TF1, HRT, Ćannel4, MTV i brojne druge.

*Foto: Promo FCS uz dozvolu autora filma

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.