• Search form

23.04.2018 | 19:17

NKSS: Umesto odgovora o konkursima - policija

NKSS: Umesto odgovora o konkursima - policija

Predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) nisu uspeli 23. aprila da dobiju u Sekretarijatu za kulturu grada Beograda bilo kakvo objašnjenje za odlaganje mogućnosti da izvrše uvid u spornu dokumentaciju prošlogodišnjeg konkursa za kulturu, a posle dvosatnog čekanja da im se neko od nadležnih obrati, pripadnici policije su im naložili da napuste prostorije.

NKSS je tim povodom saopštila da je njene predstavnike “policija sprečila u nameri da izvrše ranije odobreni i dogovoreni uvid u dokumentaciju” kako bi “proverili navode o malverzacijama na godišnjem konkursu Sekretarijata”. Time se, kako je navedeno u saopštenju, nastavlja grubo kršenje zakonske obaveze  Sekretarijata da pruži uvid u spornu dokumentaciju o odobrenim projektima na konkursu za kulturu za 2017. godinu, koji je NKSS zatražila na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

“Nakon prvobitnog izgovora da ne može da dostavi kopije izveštaja o odobrenim projektima, jer bi to navodno usporilo proces redovnog posla, te poziva predstavnicima NKSS da sami obave uvid, a onda odlaganja tog poziva do daljeg, predstavnici Sekretarijata za kulturu su 23. aprila odbili da pruže i bilo kakvo usmeno objašnjenje razloga za kršenje procedure o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja”, saopštila je NKSS.

Delegacija NKSS je, usled flagrantnog nepoštovanja zakonske procedure i izostanka bilo kakvog odgovora nadležnih, odlučila da zatraži odgovor i obrazloženje u prostorijama samog Sekretarijata za kulturu, gde joj se, kako je saopštila, od početka posete do kraja radnog vremena niko od nadležnih nije obratio, a zaposleni su napustili radna mesta. Posle gotovo dva sata boravka u ispražnjenoj prostoriji za prijem stranaka, te isteka radnog vremena, zaposleni u Sekretarijatu su pozvali policiju kako bi se predstavnici NKSS odstranili iz prostorija, uprkos njihovom višestrukom pozivanju nadležnih na dijalog.

Asocijacija NKSS stoga će započeti postupak pri Upravnom inspektoratu kako bi se utvrdila odgovornost za kršenje zakonske procedure i utvrdile sve neregularnosti u vezi sa rezultatima godišnjeg konkursa za kulturu za 2017. godinu.

Kako se vidi iz snimaka koje su predstavnici NKSS emitovali uživo na Fejsbuku, nagoveštavan im je razgovor sa nekim od nadležnih, ali do toga nije došlo, a gotovo jedinu dužu komunikaciju imali su sa pripadnikom obezbeđenja koji im je preneo da se bliži kraj radnog vremena i da je u susednoj prostoriji policija.
Grupa policajaca je na kraju i ušla u prostoriju u kojoj su bili predstavnici NKSS i naložila im da napuste Sekretarijat, što su oni i učinili.

Asocijacija NKSS zahtevala je od Sekretarijata za kulturu Beograda objavljivanje kompletne dokumentacije o rezultatima Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi 2018, kao i narativnih i finansijskih izveštaja projekata podržanih na Konkursu za kulturu 2017.

Dokumentacija o rezultatima za 2018. godinu je, nakon žalbe povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, dostavljena nepotpuna.

“Sada nam je zabranjen i uvid u prošlogodišnje izveštaje što otvara velike sumnje da fantomske organizacije na čiju ulogu smo i prošle i ove godine upozoravali, nisu ni izvele projekte za koje su dobile novac”, navela je NKSS, čija analiza ovogodišnjeg konkursa pokazuje da je čak 30% sredstava dodeljeno organizacijama koje su registrovane ili preregistrovane neposredno pred ili čak i nakon raspisivanja konkursa ili onim organizacijama koje se kulturom uopšte ne bave. Zbog tih i drugih malverzacija i zloupotreba, NKSS je sa grupom reprezentativnih udruženja i Univerzitetom umetnosti u Beogradu zatražila poništavanje Konkursa za podršku projektima u kulturi grada Beograda za 2018. godinu, javnu raspravu o sprovođenju kriznog konkursa i o utvrđivanju kriterijuma konkursa i izbora članova komisija, objavljivanje kompletne dokumentacije o rezultatima konkursa za 2018. i narativnih i finansijskih izveštaja projekata podržanih 2017, kao i smenu gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.