• Search form

28.09.2016 | 16:18

Nova galerija - Drina

Nova galerija - Drina

Beograd dobija novi izložbeni prostor – Galeriju Drina na Andrićevom vencu, čiji je koncept zasnovan na prezentaciji i promociji savremene srpske umetnosti.

Galerija Drina biće otvorena 6. oktobra postavkom radova šest umetnika različitih tehnika i pristupa.

Galerija Drina ima nameru da predstavi savremene autore i da ih pozicionira na međunarodnoj umetničkoj sceni. Entuzijazmom i galerijskom podrškom, želi da učestvuje u razvojnim tokovima srpske umetnosti u zemlji i inostranstvu, navelo je udruženje Podr.um, koje je vodilo i Galeriju Zečević u Cara Uroša.

Osim izložbi, program Galerije Drina činiće i tribine, seminari, radionice, art rezidencije… uz naglasak na dinamičnu komunikaciju i razmenu stavova i ideja.

Galerija je nazvana imenom reke Drine, toponima koji određuje snagu i vitalnost. Tok Drine, nastale spajanjem dve reke u nepristupačnim predelima Dinarida, prate brojni meandri, duboki i uski kanjoni, svrstavajući je u jednu od najlepših reka crnomorskog sliva. Hladna i brza, poznata je i po specifičnoj smaragdnoj boji zbog koje je u narodu dobila naziv Zelenika ili Zelenka. Drina ima bogatu istoriju. Nekada je bila granica Istočnog i Zapadnog rimskog carstva, kasnije je delila imperije i bila poprište žestokih sukoba i borbi. Drina je reka nestvarne lepote i snage, mesto specifične kulture sećanja, naveli su Radivoje Petrikić, Erich Cosutta i Ksenija Samardžija povodom otvaranja Galerije Drina.

Galerija Drina nalazi se u pešačkoj zoni na Andrićevom vencu br. 4. Locirana je u neposrednom okruženju Starog dvora i Pionirskog parka (nekada bašta dvorskog kompleksa) pored fontane Kaskada nad kojom dominira spomenik nobelovca Ive Andrića.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.