• Search form

29.09.2017 | 14:23

Nova koncertna sezona Kolarca i novi klavir

Nova koncertna sezona Kolarca i novi klavir

Kolarčeva zadužbina predstavila je 29. septembra novu koncertnu sezonu i saopštila da su obezbeđena sredstva za kupovinu novog klavira Stenvej, koji će odabrati proslavljeni pijanista Ivo Pogorelić, koga će beogradska publika imati priliku da čuje u decembru prvi put posle gotovo 30 godina.

“Vest je da su obezbeđena sredstva za kupovinu novog Stenveja, da će klavir birati Ivo Pogorelić i da će do kraja godine taj klavir biti u našoj sali. Ne znamo tačan datum, termin isporuke ne zavisi od nas”, rekla je na konferenciji za novinare Mirjana Lazarević, rukovodilac Centra za muziku Kolarčeve zadužbine.

Sredstva za kupovinu klavira prikupljena su delom od donacija, a ostatak je obezbeđen na konkursu Ministarstva pravde, rekla je ona.

Najavlјujući treću sezonu ciklusa “Kolarac tvoj svet muzike”, koji Centar za muziku organizuje u saradnji sa MTS-om, Mirjana Lazarević rekla je da će beogradska publika imati priliku da sluša pet izuzetno ekskluzivnih i raznovrsnih koncerata - od vokalnog ansambla koji izvodi ranu muziku, preko solističkog nastupa Ive Pogorelića, tradicionalnog koncerta Nemanje Radulovića i klasičnog klavirskog trija, sve do kontroverznog violiniste Žila Apapa koji ukršta muzičke pravce i stilove uz duo Meduoteran.

Poljski vokalni ansambl Capella Cracoviensis, koji će nastupiti 14. novembra, profesionalni je ansambl koji čine mešoviti hor i simfonijski orkestar sa sedištem u Krakovu. Osnovao ga je 1970. godine kompozitor Stanislav Galonski, koji je bio i prvi direktor dugi niz godina. Ansambl Capella Cracoviensis specijalizovan je za ranu muziku, renesansnu polifoniju, polјski barok i klasičnu kamernu muziku koju izvodi na instrumentima iz epohe. Redovnim nastupima u mnogim svetski poznatim dvoranama potvrdili su status jednog od najistaknutijih polјskih ansambala na ranim instrumentima.

Već 18. decembra u Kolarčevoj zadužbini nastupiće proslavljeni Ivo Pogorelić, jedan od najintrigantnijih pijanista današnjice, koji se vraća u Beograd posle gotovo 30 godina od poslednjeg nastupa.

Ekskluzivan solistički nastup Pogorelića, prema navodima Kolarčeve zadužbine, pobuđuje veliku pažnju publike iz cele zemlјe i biće jedan od najvažnijih muzičkih događaja u 2017. godini.

Pogorelić će izvesti dela Klementija (Sonatina Ef dur,op 36, br. 4), Hajdna (Sonata De dur, Hob XVI:37), Betovena (Sonata br 23,ef mol, op. 57 Appašionata), Šopena (Balada br 3, As dur, op. 47), Lista (Transcedentalne etide br 10, 8 & 5) i Ravela (La Valse).

Prvi koncert u okviru ciklusa “Kolarac tvoj svet muzike” u 2018. godini izvešće 4. februara proslavljeni violinista Nemanja Radulović sa orkestrom Double Sens, kojim će tradicionalno biti obeležen Dan Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, ali i deset godina ansambla Double Sens.

Pre beogradskog, predviđen je isti koncert i u Parizu, pa taj orkestar, koji čine muzičari iz Francuske i Srbije, obeležava jubilej na dva mesta.

Posebnost tog koncerta je što će ovo biti promocija novog kompakt diska Radulovića i orkestra Double Sens koji su za Dojče gramofon snimali upravo u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Za 6. mart najavljen je koncert Klavirskog trija Gelius iz Minhena, predvođen proslavlјenim violinistom iz Srbije Sretenom Krstićem koji je koncertmajstor Minhenske filharmonije, a gostuje prvi put u Beogradu sa izuzetno zanimlјivim i retko izvođenim programom (Hajdn, Smetana, Babađanijan, Šenfild). U Klavirkom triju su i pijanistkinja Mikaela Gelius i violončelista Mihael Hel.

Violinista Žil Apap, čije interpretacije idu od klasike ka popularnoj muzici, nastupiće 23. aprila u saradnji sa duom Meduoteran, koji čine Srđan Vukašinović (harmonika) i Tajlan Arikan (baglama). Slavni Jehudi Menjuhin, Apapov profesor, opisao ga je kao “prototipa” violiniste za 21. vek, budući da ga je proslavio poseban talenat za kombinovanje klasičnog repertoara s raznolikim muzičkim stilovima tradicionalnih melodija iz različitih krajeva sveta.

Na promociji nove koncertne sezone učestvovale su i upravnica Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević i Ana Simić Pavlović iz Telekoma Srbije, koja je ocenila da je najavljeni program izuzetan, a posebno je istakla priliku da se uživo čuje Ivo Pogorelić.

Mirjana Lazarević zahvalila je MTS-u, kao i Ministarstvu kulture i informisanja Srbije i Gradskog sekretarijata za kulturu Beograda, koji podržavaju programe Centra za muziku.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.