• Search form

18.06.2018 | 16:43

Nova Radna grupa za novu medijsku strategiju

Nova Radna grupa za novu medijsku strategiju

Vlada Srbije i predstavnici medijskih i novinarskih udruženja formirali su 18. maja novu Radnu grupu za izradu medijske strategije, koja će biti napisana uz podršku OEBS-a i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Radna grupa, formirana na sastanku premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, sastoji se od devet predstavnika struke i osam predstavnika države, a predsedava joj Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja, saopštila je Vlada Srbije.

Članovi Radne grupe u ime medijskih i novinarskih udruženja su: Vukašin Obradović, Tanja Maksić, Jelena Kleut, Stojan Marković, Boban Tomić, Dalila Ljubičić, Nino Brajović, Maja Raković i Dragana Čabarkapa.

Predstavnici države u Radnoj grupi su: Jelena Tanasković iz Ministarstva finansija, Radomir Ilić iz Ministarstva pravde, Saša Mogić iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Marija Kovačević iz Komisije za zaštitu konkurencije, Ranka Vujović iz Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Jelena Marković iz Uprave za javne nabavke, Dejan Raketić iz Republičkog sekretarijata za javne politike i Atila Marton, predstavnik Vlade Vojvodine.

Na sastanku je dogovoreno je da će OEBS u narednom periodu nastaviti da pruža podršku ekspertima koje će odabrati medijska i novinarska udruženja, a kao stručni tim će pomoći u izradi strategije.

Dogovoreno je i da Vlada Srbije formira Koordinaciono telo za saradnju sa medijima, dok će medijska i novinarska udruženja formirati Tim za dijalog. Ta dva tela zajedno će i operativno raditi na rešavanju problema novinara i medija.

Članovi Koordinacionog tela biće savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević, savetnica predsednice Vlade Srbije za medije Jelena Kovačević, Nemanja Pantić iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ana Subotić iz Ministarstva kulture i informisanja, Milica Vučković iz Ministarstva pravde, Jelena Parezanović iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ranka Vujović iz Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

U Timu za dijalog biće predstavnici medijskih i novinarskih udruženja.

Sastanku povodom formiranja Radne grupe za izradu medijske strategije prisustvovali su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sa saradnicima, te savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević i savetnica premijerke za medije Jelena Kovačević.

Sastanku su prisustvovali svi predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, kao i ambasador OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, te predstavnici Delegacije EU u Srbiji i Fondacije Konrad Adenauer.

Krajem aprila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić odlučila je, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da zaustavi dalji rad na Nacrtu medijske strategije, jer je radna grupa koju je formiralo Ministarstvo kulture i informisanja izgubila legitimitet zbog odsustva svih relevantnih medijskih udruženja.

Premijerka je tada rekla da se pri izradi nove medijske strategije ne mora krenuti od nule, već “od one tačke u kojoj su medijska udruženja, jedna za drugim, napuštala radnu grupu".

Grupa za slobodu medija zatražila je u decembru 2017. godine obustavu rada na Nacrtu medijske strategije zbog neodgovarajuće metodologije i strukture članova radne grupe, koja je predstavnike najbrojnijih novinarskih i medijskih udruženja onemogućila da suštinski utiču na izradu tog kapitalnog dokumenta. Takođe, zatraženo je da Ministarstvo kulture i informisanja, u dijalogu sa predstavnicima medijske zajednice i civilnog sektora, što pre utvrdi drugačiju metodologiju rada i strukturu nove radne grupe. Premijerka je tada odgovorila da joj je drago što je o tom pitanju nastavljena komunikacija sa resornim ministarstvom i naglasila da je zajednički cilj da se Medijska strategija pripemi uz što veće učešće predstavnika medija, s obzirom da taj dokument treba da uredi način rada i funkcionisanje medija.

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, Paviljon Srbije, 54. Bijenale, Venecija, 2011.
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.