• Search form

22.10.2015 | 15:47

Nova šetnja kroz umetnost

Nova šetnja kroz umetnost

Remont – nezavisna umetnička asocijacija poziva na novu šetnju kroz savremenu umetnost u Beogradu “Dobre navike” koju organizuje 24. oktobra u svojoj galeriji, gde je u toku izložba Nine Galić, te u galerijama Haos i Zvono, u kojima izlažu Hana Rajković, odnosno Đorđe Odanović.

Kroz izložbu u Remontu vodiće od 11. sati umetnica skulptura Nine Galić i kustoskinja Marija Radoš, a posetioci će imati priliku da saznaju nešto više o neobičnim interaktivnim skulpturama koje čine ambijentalnu celinu. U pitanju su mlečno bele, delikatne skulpture konstruisane u nameri da stvore "fikciju funkcije". One sugerišu minimalnu, kontemplativnu akciju ili čak stanje mirovanja pri kojem se osvešćuju procesi i relacije - tj. kognitivni prostor između posmatranja i interakcije sa objektima.

Prema rečima umetnice, njeni radovi stvaraju iskustvo pre nego što ga reprezentuju i podstiču na mentalno opuštanje i vežbanje mentalnih kapaciteta, čime zalaze u polje rituala.

Nina Galić, rođena u Kraljevu 1987. godine, završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za vajarstvo, a njena izložba u Remontu otvorena je do 28. oktobra.

U okviru “Dobrih navika”, Remont vodi publiku i na izložbu crteža Hane Rajković u Haosu, kojima ta umetnica nastavlja da istražuju svet svakodnevnih predmeta kao jedno od glavnih obeležja savremene civilizacije.

Napušteni predmeti koji se gomilaju, bacaju i ponovo koriste na najbolji mogući način govore o prirodi našeg sveta i konzumerizmu modernih društava. Karakterističnim rukopisom svedenog izraza, Hana Rajković preispituje ideje udobnosti i komfora života nasuprot prolaznosti i nestanka, represije naspram luksuza, privatnosti naspram kolektivnog.

Kroz izložbu u Haosu, koja je otvorena do 12. novembra, posetioce će voditi sama umetnica, koja je rođena 1977. godine, a diplomirala je 2002. slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem je 2006. stekla i zvanje magistra slikarstva.

U završnici oktobarskih “Dobrih navika” učesnici će moći da obiđu i izložbu “Kota 708Đorđa Odanovića u Galeriji Zvono, čiju tematsku okosnicu čine događaji iz Prvog svetskog rata, odnosno čuvena bitka na Gučevu na koti 708 između srpske i austrougarske vojske.

Izložba se sastoji od fotografija koje je Odanović uradio na samom lokalitetu, video rada i arhivskog materijala. Idiličan planinski pejzaž nasuprot ratnim strahotama i stradanjima čini snažan kontrast pomoću kog umetnik gradi narativ i stvara prostor sećanja na samu bitku, njene aktere ali i druge istorijske događaje iz Velikog rata.

Odanović (1956) je diplomirao 1986. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (odsek fotografije), a magistrirao je na istom fakultetu 2000. Od 1998. godine radi na Akademiji umetnosti Novi Sad.

Odanović će voditi publiku kroz izložbu u okviru “Dobrih navika”, a otvorena je, inače, još samo do 24. oktobra.

Prijave za šetnju treba poslati do 23. oktobra u 17 časova na adresu remont@remont.net, ili se javiti telefonom na brojeve + 38111 3223406 ili
+ 38169 3223533.

Remontov projekat “Dobre navike” posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti.

Svaka šetnja počinje uvodnim predavanjem o savremenoj umetničkoj sceni i predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos).

Želja Remonta je da na taj način animira građane da više posećuju izložbe i da im na stručan i jednostavan način približi savremenu umetničku praksu.

Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.

Projekat se realizuje u saradnji sa Erste bankom.

*Foto: Septembarsko vođenje kroz izložbu Jasmine Cibic u Salonu MSUB (Boris Burić)

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.