• Search form

20.11.2017 | 16:57

Nova verzija opere Don Đovani u Narodnom pozorištu

Nova verzija opere Don Đovani u Narodnom pozorištu

Opera “Don Đovani” Volfganga Amadeusa Mocarta, u režiji Alberta Triole i pod vođstvom dirigenta Marka Boemija iz Italije, biće premijerno izvedena 22. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a nastala je u koprodukciji sa Madlenianumom, gde će druga premijera biti 28. novembra.

U naslovnoj ulozi je bariton Vladimir Andrić, a igraju i Snežana Savičić Sekulić (Dona Ana), Ivanka Raković Krstonošić (Dona Elvira), Marko Živković (Don Otavio), Dragoljub Bajić (Leporelo), Sofija Pižurica (Cerlina)… 

U predstavi učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, koje premijerom te opere u dva čina obeležava i svoj dan.

Radnja opere “Don Đovani”, koja se dešava u Španiji u XVII veku, puna je dvosmislenosti – ne samo tekstualnih, nego i muzičkih. Priča se odvija oko Don Đovanijevog odnosa sa tri žene - Dona Anom, Dona Elvirom i Cerlinom, koje osvaja uz pomoć sluge Leporela. Međutim, kada pokuša da napastvuje Dona Anu, verenicu Don Otavija, sve kreće po zlu i razvratnik u dvoboju ubija njenog oca, Komendatorea. U međuvremenu, u grad stiže misteriozna Dona Elvira, nekadašnja Don Đovanijeva žrtva, koja želi da mu se osveti. U potrazi za novim izazovima, zavodnik uvek pokušava da šarmira i lepu selјančicu Cerlinu koja treba da se uda za Mazeta. Ana, Otavio, Mazeto, Elvira i Cerlina, odluče da se udruže kako bi kaznili prestupnika, ali on svaki put, uz Leporelovu pomoć, uspeva da im pobegne. Svojim lukavstvima neko vreme uspevao je da izbegne osvetu svih onih kojima je naneo štetu, ali  na kraju, ipak, plaća za svoje grehe.

Bežeći, dolazi do groblјa gde Komendatoreova statua oživlјava. Umesto da se uplaši, Don Đovani, odluči da sablasnog kipa pozove na večeru. Elvira, koja i dalјe voli Don Đovanija, moli ga da se promeni. Kada on to odbije, u posetu stiže Statua koja traži od njega da se pokaje. Međutim, Don Đovanija ništa ne može da natera da promeni svoju prirodu i zato se pred njim otvara pakao u koji ga odvlače demoni.

To je šesta verzija Mocartove opere “Don Đovani” u Narodnom pozorištu u Beogradu, počev od januara 1938. godine, kada je izvedena kao “Don Žuan” prema libretu Lorenca da Pontea, u prevodu Stanislava Biničkog, u režiji Tita Strocika i pod vođstvom dirigenta Predraga Miloševića. Naslovnu ulogu tada je igrao Rudolf Ertl, a predstava je izvedena svega šest puta.

Obnovljena je u novembru 1939. godine kao “Don Huan”, pod vođstvom dirigenta Mirka Poliča, koji je bio i reditelј, a u naslovnoj ulozi te verzije, koja je igrana četiri puta, pojavio se Nikola Cvejić.

Don Žuan” je u oktobru 1953. godine dobio novu verziju, pod dirigentskim vođstvom Hansa Svarovskog, sa Stanojem Jankovićem u naslovnoj ulozi. I ta verzija nije dugo živela – izvedena je šest puta.

Četvrti “Don Žuan” izveden je premijerno krajem 1982. godine, dirigent je bio Anton Kolar, reditelј Mladen Sablјić, Don Žuan Nikola Mitić, a predstava je izvedena osam puta.

Potom je opera “Don Đovani” doživela novu premijeru u oktobru 2006. godine, a reditelј, scenograf i kostimograf bio je Ljev Pulјeze, dok je dirigent bio Marko Berdondini. U toj verziji naslovnu ulogu igrao je Paolo Koni, a igrana je šest puta.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.