• Search form

16.01.2018 | 22:54

Novi album Hendriksa

Novi album Hendriksa

Dosad neobjavljeni studijski snimci Džimija Hendriksa iz 1969. godine naći će se na albumu “Both Sides Of The Sky”, koji će izaći početkom marta, a najavljuje ga obrada bluz klasika Madija Votersa “Mannish Boy”.

Mannish Boy” jedan je od 13 studijskih snimaka sa novog albuma, od kojih je deset dosad neobjavljeno, a nastali su 22. aprila 1969. godine u studiju Record Plant u Njujorku. To je bio prvi put da se Hendriks našao u studiju sa sastavom Band of Gypsys, koji je formirao posle raspada Jimi Hendrix Experience.

Hendriks, basista Bili Koks i bubnjar Badi Majls, manifestovali su svoju ljubav prema bluzu obradom Votersovog klasika “Mannish Boy”, a uz taj prvi singl, novi album sadrži i pesme “Lover Man”, “Hear My Train a Comin'”, “Stepping Stone”, “$20 Fine”, “Power of Soul”, “Jungle”, “Things I Used to Do”, “Georgia Blues”, “Sweet Angel”, “Woodstock”, “Send My Love to Linda” i “Cherokee Mist”.

Album “Both Sides of the Sky” će izaći 9. marta kao poslednji deo trilogije započete 2010. godine izdanjem “Valleys of Neptune”, te albuma “People, Hell and Angels” (2013). Reč je o najboljim i najznačajnijim dosad neobjavljenim studijskim snimcima Hendriksa, koji su preostali u njegovoj arhivi.

Novi album, na kojem se pojavljuju i Stiven Stils, Džoni Vinter i Loni Jangblad, biće dostupan na CD-u, kao i u digitalnoj formi, a u ograničenom tiražu i kao dvostruko audiofilsko vinil izdanje.

Poslednje dve godine Hendriksovog života obeležile su mnoge promene, uključujući raspad sastava Jimi Hendrix Experience nakon izlaska njihovog poslednjeg studijskog albuma “Electric Ladyland” 1968. Hendriks se suočio sa obavezama ugovora koji je potpisao pre nego što se proslavio, zbog čega je 1970. objavio živi album “Band of Gypsys” sa novom grupom muzičara. To je ujedno bio njegov poslednji LP pre smrti u septembru iste godine. Iza njega su ostali neobjavljeni snimci, planirani za novi studijski album.

Veći deo muzike koju je snimio kasnih 60-ih našao se na posthumnim albumima, počev od “The Cry of Love” iz 1971. godine.

Mnogi snimci su varijacije pesama koje Hendriksovi obožavaoci dobro znanju, ali pružaju kontekst i novi uvid u proces njegovog rada tokom poslednjih godina života.

Većina snimaka sa predstojećeg albuma “Both Sides of the Sky” ostala je nedovršena prema Hendriksovim standardima i verovatno bi ih dalje menjao da je poživeo, u skladu sa uverenjem da uve može bolje, odnosno da, kako kažu njegovi saradnici, nikada nije bio zadovoljan.

Novi album moguće je presluštai ovde

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.