• Search form

13.12.2017 | 16:08

Novi Jazavac pred sudom

Novi Jazavac pred sudom

Nova scenska verzija satirične pripovetke Petra KočićaJazavac pred sudom”, u adaptaciji i režiji Žanka Tomića, biće premijerno izvedena 16. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) - u stilu komedije apsurda i svojevrsne “joneskijade” o odnosu naroda i vlasti i debaklu komunikacije među kulturama, kao i među grupama ljudi različitog statusa.

“Poznatom tekstu pristupili smo ne kao priči o tome kako jedan seljak u ime celog okupiranog naroda zafrkava sud i pravi se blesav, nego smo pošli od toga da je to zaista slučaj da čovek dovodi na sud jazavca, koji mu je zaista satro letinu i koji je zaista zaštićena životinja i pošto ne može sam da se obračuna sa njim, taj čovek mora da to rešu pred sudom. Onda smo ušli u polje teatra apsurda, u jednu joneskijadu o nesporazumu između vlasti i naroda, između kultura, između onih koji imaju i onih koji nemaju, između zdravih i bolesnih, o totalnom debaklu komunikacije između grupa ljudi”, izjavio je Žanko Tomić 13. decembra na konferenciji za novinare.

Tomić je podsetio da je Kočić stvarao na prelasku 19. u 20. vek, a da ga “književna i pozorišna kritika po inerciji svrstava u 19. vek, u neke postromantičarske pozicije”.

“Ono što sam ja u komadu video jeste da je on prvi pisac 20. veka. Pokušali smo da ga predstavimo kao preteču komedije apsurda na našim kulturnim prostorima”, rekao je Žanko Tomić, najavljujući predstavu kao urnebesnu, ludu komediju, dinamičniju nego što se obično misli o “Jazavcu pred sudom”.

Radnja nove postavke, kako je dodao, nije vremenski locirana i mogla bi da se dešava u bio kojem periodu 20. veka.

Uloge u toj prvoj koprodukciji Gradskog teatra iz Novog Sada i BDP-a igraju: Daniel Sič (David Štrbac), Ivan Tomić (Sudija), Ervin Hadžimurtezić (Pisarčić) i Stevan Mrđenović (Jazavac i Doktor), dok reditelj potpisuje dizajn i izbor muzike.

Daniel Sič izjavio je da je u ovoj postavci Štrbac “jedan oštećen čovek koji želi pravdu, a koji vuče strah od svoje žene koja preti da će ga ubiti ako jazavca ne osude”.

“Meni je u komadu zanimljiv odnos Evrope prema nama i nas prema njima, odnos koji je - ako ne baš isti kao nekada, onda dosta sličan i to nerazumevanje kultura, sukob dve vrste - tog malog čoveka Davida Štrpca i te cele carevine, pismene i učene. Mislim da je komad strašno aktuelan, zato smo i krenuli da ga radimo”, rekao je Sič.

Ivan Tomić je istakao da su od prve čitaće probe imali kao putokaz napomenu reditelja da je to verbalni slepstik.

“Vrlo mi je drago što je ta vrsta čitanja otvorila put za verbalnu komediju, ali i za fizičku komediju. Dopada mi se što su likovi Davida i Sudije veoma jarki, veoma su promenjeni u stavu, u glasu, u karakteru. Raduje me da igram nešto tako zahtevno i zanimljivo”, rekao je Ivan Tomić.

Novina je da se kao lik pojavljuje i jazavac, koji utiče na prelome u priči.

Mladi glumac Stevan Mrđenović rekao je da je zabavno igrati jazavca, mada on uglavnom samo želi da spava i da jede, dok je njegov drugi lik doktor – gospodin koji sve drži pod kontrolom.

Predstava se igra na Novoj sceni BDP-a, a prva repriza će biti 28. decembra.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću