• Search form

09.10.2017 | 12:23

Novi roman Vide Ognjenović o javnom progonu

Novi roman Vide Ognjenović o javnom progonu

Novi roman Vide Ognjenović “Maksimum”, koji govori o mehanizmima hajke i javnog progona, objavljen je u izdanju Arhipelaga.

Iako izmešten na prvi pogled iz aktuelnog vremenskog konteksta, novi roman Vide Ognjenović, objavljen u ediciji Zlatno runo, sugestivno svedoči višestruko ukrštenim pričama i ljudskim sudbinama koje iznosi o iskustvu nekoliko generacija suočenih sa autoritarnim društvom i isključivostima vlastite sredine, saopštio je Arhipelag.

Junak romana je Maksimilijan Vajner Maksimum, slikar i svetski priznat stručnjak za umetnost, koji iznenada biva optužen da je falsifikator i da je na tržištu slika naivne umetnosti podmetnuo svoje slike pod imenom misteriozne umetnice koja u isto vreme volšebno nestaje. Od tog trenutka javnog napada Maksimuma napuštaju i napadaju neke kolege i prijatelji, dok mediji od njega prave slučaj, dovodeći u pitanje njegov ugled, autoritet i stručno znanje. Javnost koja je godinama slavila Maksimuma, prepoznajući u njegovom stručnom mišljenju i umetničkom ukusu nesporni autoritet, sada, zbog nekoliko novinskih tekstova u kojima se iznose slabi argumenti, izlaže bespoštednoj sumnji sve što je uradio u svojoj javnoj i umetničkoj karijeri.

Izložen napadima i podmetanjima, bez mogućnosti da istinu predstavi javnosti u kojoj obmane i laži imaju jednako pravo građanstva, Maksimum započinje priču u koju staje društvena, umetnička i javna istorija poslednjih pola veka ove zemlje, naveo je izdavač u opisu novog romana Vide Ognjenović, istaknute književnice i rediteljke.

Roman “Maksimum” oblikovan je u vrtložnom nizanju ukrštenih priča i umnoženih glasova. Pred čitaocima se, u intenzivnim i dramatizovanim govornim partijama, smenjuju junaci i pripovedači čije se priče dopunjuju i prožimaju, sukobljavaju i osporavaju, stvarajući moćnu i mozaičku sliku jednog složenog vremena i uskomešanih ljudskih sudbina u njemu.

Novi roman Vide Ognjenović dolazi sedam godina posle njenog prethodnog romana “Posmatrač ptica”, čije je novo izdanje ovih dana objavio Arhipelag.

Arhipelag je u proteklih nekoliko godina objavio najveći deo proznog opusa Vide Ognjenović: romane “Preljubnici” i “Posmatrač ptica”, knjige priča “Otrovno mleko maslačka” i “Živi primeri”, kao i knjige eseja “Nasuprot proročanstvu” i “Visoka voltaža”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.