• Search form

05.06.2017 | 12:03

Omaž Matjažu Vipotniku

Omaž veče posvećeno slovenačkom grafičkom dizajneru Matjažu Vipotniku (1944-2016) biće održano 7. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, uz učešće Dunje Blažević, Boruta Vilda i Borke Pavićević, te prikazivanje “TV galerije” RTB-a iz 1985.

Omaž Matjažu Vipotniku

Omaž veče posvećeno slovenačkom grafičkom dizajneru Matjažu Vipotniku (1944-2016) biće održano 7. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, uz učešće Dunje Blažević, Boruta Vilda i Borke Pavićević, te prikazivanje “TV galerije” RTB-a iz 1985.

Vipotnik je svojim dizajnom proširio je vizualnu komunikaciju iz pozorišta u društveno okruženje i time uspostavio sematintički relevantan, atraktivnan i aktivan, višesmerni i višeslojni prostor u kojem komuniciraju ljudi sa različiitim interesovanjima i pripadnostima.

Studirao je na milanskoj Akademiji Brera, gde je 1972. diplomirao slikarstvo, paralelno se školujući na Visokoj školi industrijskog dizajna Castello Sforzesco. U Milanu je delovao u nekoliko umetničkih grupa, a u Ljubljani u Studiju MSSV, gde je kasnije osnovao i sopstveni dizajn studio.

Autor je plakata za kulturne događaje, pozorišne predstave i filmske projekte, uključujući scenografije, knjige, korporativne vizuale i drugi grafički dizajn.

Vipotnik je dobio nekoliko međunarodnih nagrada, kao i Prešernovu nagradu za životno delo 2012.

U emisiji “TV Dnevnik” iz 1985. godine, koja će biti prikazana, Vipotnik govori o afirmaciji izgubljene istorijske memorije, o filozofiji grafičkog koncepta i njegovog delovanja na ozdravljenje društva, te o oblikovanju kao kulturnom činu, o radikalnom otporu prema prenebregavanju istorijskih činjenica. I angažovanom pozorištu kao načinu života, što u krajnjem iskodištu vodi poboljšanju kvaliteta života ljudi, navela je Borka Pavićević u tekstu “Oblikovanje, Matjaž Vipotnik” u Danasu, podsećajući da se u njegovom studiju, odmah iza drame Slovenskog narodnog gledališča, raspravljalo, studiralo i timski kreiralo oblikovanje “prekog naloga duha vremena”.

Vipotnik je, kako je istakla, bio tvorac u svakom smislu revolucionarnog plakata “Mikssa in Minor”, Mladinskog gledališča, Danila Kiša i Ljubiše Ristića (1980), na kome je Leonardov čovek u krugu, pokreće krug upisan i u crvenu zvezdu, ideje renesanse upisane su u “permanentnu revoluciju” stvaranja uvek novog sveta.

“Svakodnevno gledajući u ovaj plakat, i odmeravajući stvarnost u kojoj se preživljavanje iskupljuje po cenu obespamećenja i uništenja istorijskih činjenica i sećanja, mislim o ljudskom naporu iskazanom na ovom plakatu, da svet i svoj ulog u njemu održi u ravnoteži, neprekidnim naporom kretanja u budućnost, uprkos smrtnosti”, navela je Borka Pavićević, dodajući da je ta oda kreaciji, naslonjena na renesansu i sve revolucije potom, dizajnerska politika i poetika Matjaža Vipotnika.

Podsetila je i na Vipotnikov bedž “133”, rađen 80-ih u prilog borbe protiv institucije verbalnog delikta, čuvene stotridesettrojke…Takođe, na njegov “Marks na biciklu” (1983), sa crvenim šalom koji za njim ide, koji je načinio za stogodišnjicu Marksove smrti povodom kolokvijuma Marksističkog centra Univerziteta u Mariboru, a postao je zaštitni znak italijanske “Unite” i Mladinsko gledačišče pronelo ga je na svojim gostovanjima širom sveta.

“Matjaž Vipotnik oblikovao je, danas se kaže ‘imidž’, samo što je on to činio iznutra, iz smisla i iz realnosti produkcije, a ne ilustrativno i ‘propagandno’, već suštinski – Drame SNG-a, Mladinskog gledališča (i danas je njegov dizajn monografije o ovom istraživačkom pozorištu, kao i svi Vipotnikovi dizajnerski radovi nastali kao inovativni u vreme produkcije, danas su tradicionalni, tradicija moderne). Oblikovao je Gleja, jedno od prvih samoorganizovanih pozorišta u Jugoslaviji, ali drukčije od revolucionarne Pekarne, i to je jasno i iz oblikovanja, te KPGT-a… Vipotnik je učestvovao i u životu jedne sasvim specifične pozorišne zajednice ‘Teatra u gostima’ Relje Bašića. Zastupajući dizajnom nove oblike pozorišnog rada i udruživanja, u estetskom, političkom i organizacionom smislu, rad Matjaža Vipotnika neizostavni je deo avangardnog prodora jugoslovenskog i slovenačkog teatra, te i njegove istorije”, istakla je Borka Pavićević, podećajući i da je, dolaskom Georgija Para na čelo Sterijinog pozorja, 1972.godine, Jugoslovenskih pozorišnih igara u Novom Sadu, Matjaž Vipotnik stvarao oblikovanje tog festivala, te institucije, u okviru koje je održana i izložba njegovih radova o kojoj je reč u “Galeriji” Dunje Blažević.

“Njegovo nasleđe, kao i predavanja koja je držao mladim kolegama, ne bi li preneo tanku nit značaja ideja i društvenog opredeljenja, humanizma, u područje dizajna, danas je pravo blago pod udarom komercijalnog, zabavnog, oportunističkog. Sa Vipotnikom dizajn je misija. Ali uvek ima nekog ko gleda i uči, kao i Miran Mohor, jedan od pokretača Neue Sloweniche Kunsta i grupe Irwin koga sam srela u Matjaževom studiju, kao i nas koji na Vipotnika sa uvažavanjem i ljubavlju mislimo”, dodala je Borka Pavićević.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.