• Search form

07.07.2018 | 14:39

Omaž Šerbedžiji i Koksu, laureatima Lifke

Omaž Šerbedžiji i Koksu, laureatima Lifke

Festival evropskog filma Palić prikazuje od 8. do 12. jula u Subotici omaž program posvećen dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka" Brajanu Koksu i Radetu Šerbedžiji.

Omaž program u bioskopu Eurocinema počinje dramom “ČerčilDžonatana Teplickija sa Koksom u naslovnoj ulozi, te “Oslobođenjem Skoplja” koji su režirali Danilo Šerbedžija, sin slavnog glumca, i sam Rade Šerbedžija.

Publika će se podsetiti i Koksovih filmova “Eskapist” (2008) Ruperta Vajata, “Lovac na ljude” (1986) Majkla Mana, “Koriolan” (2011) Rejfa Fajnsa, te “25. sat” (2002) Spajka Lija, dok će u čast Šerbedžije biti prikazani “Dezerter” (1992) Živojina Pavlovića, “Pre kiše” (2016) Milča Mančevskog, “Sedmina” (1969) Matijaža Klopčiča i “Sneč” (2000) Gaja Ričija.

Subotička publika imaće priliku da vidi Koksa najpre u ulozi britanskog premijera Vinstona Čerčila u filmu “Čerčil” Džonatana Teplickog, istorijskoj drami koja se događa 96 sati pre početka invazije na Normandiju tokom Drugog svetskog rata. Čerčil se bori sa teškom dilemom u vezi sa Operacijom Overlord i njegove znatno marginalizovane uloge u ratu.

Prikazan će biti i film “Eskapist” o Frenku Periju koji je već 14 godina u zatvoru na odsluženju doživotne robije bez prava na pomilovanje. Pošto se razboli njegova ćerka, sa kojom nije u dobrim odnosima, on odlučuje da se izmiri sa njom pre nego što bude kasno. Na programu je i čuveni “Lovac na ljude” Majkla Mana o bivšem FBI agentu koji se vraća u službu kako bi priveo opasnog serijskog ubicu poznatog po nadimku “Vila Zubić”.

Biće prikazan i “Koriolan”, rediteljski debi glumca Rejfa Fajnsa snimljen delom u Srbiji, koji govori o proteranom rimskom heroju koji se udružuje sa zakletim neprijateljima kako bi se osvetio gradu.

Za završnicu je najavljen čuveni film Spajka Lija “25. sat” o osuđenom njujorškom dileru droge koji razmišlja o svom životu tokom preostala 24 sata do odsluženja sedmogodišnje zatvorske kazne.

Brajan Koks (1946) odrastao je u radničkoj porodici i već u 14. godini stao na pozorišne daske u rodnom gradu. Studirao je na Akademiji muzičke i dramske umetnosti u Londonu, koju je napustio kako bi što pre igrao u teataru. Od 1965. godine, kada je počela njegova profesionalna karijera, menjao je scene, igrao klasike i razvijao svoj talenat, a uz napredovanje u teatru, osvajao je TV i film. Na filmu je debitovao kao Lav Trocki u biografskoj drami “Nikolaj i Aleksandra” (1971) o poslednjoj ruskoj carskoj porodici, caru Nikolaju Drugom i carici Aleksandri, koja je snimana u Španiji i u Jugoslaviji.

Rade Šerbedžija (1946) je kao mali voleo da igra fudbal i umalo da ga ljubav prema lopti odvrati od glume, njegove druge ljubavi. Želeo je da studira književnost i da postane pesnik (što je postigao znatno kasnije), ali na nagovor prijatelja upisao je glumu na Akademiji za pozorište, film i TV u Zagrebu, gde je diplomirao 1969. Nadaren, posebne glumačke tehnike, temperamentan, sugestivan, vrsne dikcije, s lakoćom izvodeći i fizički teške scene, pokazao se pođednako uverljiv u ulogama klasičnog i modernog teatra, kao i u filmovima, igrajući pozitivne junake i negativce.

Omaž Šerbedžiji počenje filmom “Oslobođenje Skoplja” koji je režirao sa sinom Danilom, a čiji je glavni junak osmogodišnji Zoran kroz čije oči proživljavamo svu surovost rata, siromaštvo, patnju i razgledamo slike Skoplja koji su Nemci, uz pomoć bugarskih saveznika, okupirali 1942.

Biće prikazan i romantični ratni film “Dezerter” Živojina Pavlovića o dva prijatelja, oficira JNA, koji su zaljubljeni u istu ženu, te višestruko nagrađivani makedonski film “Pre kiše”, koji je osvojilo deset nagrada na festivalu u Veneciji, a Šerbedžija je nominovan za Oskara.

Na programu je i jedan od Šerbedžijinih ranih radova iz 1969. godine “Sedmina”, snimljen prema istoimenom romanu Bena Zupančiča, čija se radnja događa u Ljubljani nakon italijanske okupacije u Drugom svetskom ratu. Šerbedžija igra mladića koji se priključuje pokretu otpora, iako mu je u vlastitoj kući kvartir dobio italijanski oficir (Relja Bašić) sa kojim očijuka njegova sestra (Milena Dravić).

Za završnicu je najavljen film “Sneč” Gaja Ričija u kojem Šerbedžija tumači ruskog dilera oružja Borisa 'The Bladea' Yurinova.

Nagrada “Aleksandar Lifka” dodeljuje se od 2000. godine za doprinos evropskoj kinematografiji, a Šerbedžiji i Koksu biće uručena tokom trajanja jubilarnog, 25. FEF Palić.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici, a prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina (Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala “Žigmond Vilmoš” iz Segedina i Palić u Beogradu).

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program omaža Koksu i Šerbedžiji nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.